В Україні заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса

В Україні заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса

1 Жовтня 2023
2177
1 Жовтня 2023
11:30

В Україні заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса

2177
Головними критеріями премії, яка передбачатиме грошову винагороду, будуть популяризація та підтримка театрального мистецтва з акцентом на актуальність і оригінальність сценічної форми та талант.
В Україні заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса
В Україні заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса

Культурні діячі, журналісти, театрознавці та мистецькі оглядачі заснували Премію імені журналіста і театрального критика Олега Вергеліса, який пішов з життя 30 вересня минулого року. Так друзі критика хочуть вшанувати його пам'ять та продовжити подвижницьку справу. Про це повідомило «Дзеркало тижня».

Головними критеріями премії, яка передбачатиме грошову винагороду, будуть популяризація та підтримка театрального мистецтва з акцентом на актуальність і оригінальність сценічної форми та талант. Лауреатів оголошуватимуть напередодні Всесвітнього дня театру, 26 березня. 

Як зауважили ініціатори премії, сам Олег Вергеліс завжди підтримував досягнення сучасного українського театру. Зокрема, у 2016 році він започаткував незалежну театральну премію «Дзеркало сцени», однак через життєві обставини її вручення призупинили 2019 року.

«Відтоді дні промайнули з космічною швидкістю. В календарі оновили державні дати, а згодом і церковні свята. Ще рік тому в день, коли не стало Олега, було велике церковне свято — Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Ці імена-символи Олег проніс крізь усе життя в своєму ставленні до театру. З вірою в розвиток допомагав театрам, із надією підтримував нові починання, з безмежною любов’ю оберігав талановитих і з мудрістю в своїх публікаціях і книгах фіксував найголовніші події в історії українського театру», — зазначили друзі Вергеліса.

Олег Вергеліс — заслужений журналіст України, театральний і кінокритик, мистецький оглядач, письменник, публіцист, член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України. Протягом багатьох років очолював відділ культури тижневика «Дзеркало тижня».

У 2009 він став лауреатом Всеукраїнського конкурсу ЗМІ «Золоте перо» за найкраще висвітлення культурного життя країни на шпальтах газети «Київські Відомості», був володарем спецвідзнаки «Золоте перо» від Національної спілки театральних діячів України «за творчий внесок та благодійність».

У 2010-му отримав Міжнародну літературну премію імені Юрія Долгорукого, у 2011-му — Гоголівську літературну премію Національної спілки письменників України, у 2018-му — Мистецьку премію «Київ» ім. Амвросія Бучми.

У січні 2020 року Олег Вергеліс став керівником літературно-драматургічної частини Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Фото: «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2177
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду