«1+1» і Коломойський: що відповіли у медіагрупі на критику журналістів каналу, які прийшли до суду підтримати заарештованого Ігоря Коломойського

«1+1» і Коломойський: що відповіли у медіагрупі на критику журналістів каналу, які прийшли до суду підтримати заарештованого Ігоря Коломойського

26 Вересня 2023
35347
26 Вересня 2023
18:58

«1+1» і Коломойський: що відповіли у медіагрупі на критику журналістів каналу, які прийшли до суду підтримати заарештованого Ігоря Коломойського

35347
Сьогодні «Детектор медіа» надіслав пресслужбі «1+1» запит із проханням прокоментувати клопотання журналістів каналу щодо взяття на поруки власника «1+1 медіа».
«1+1» і Коломойський: що відповіли у медіагрупі на критику журналістів каналу, які прийшли до суду підтримати заарештованого Ігоря Коломойського
«1+1» і Коломойський: що відповіли у медіагрупі на критику журналістів каналу, які прийшли до суду підтримати заарештованого Ігоря Коломойського

Сьогодні, 26 вересня, редакція «Детектора медіа» звернулась до пресслужби «1+1 медіа» із запитом. Ми попросили надати офіційну позицію медіагрупи щодо подій учорашнього судового засідання у справі бізнесмена Ігоря Коломойського, зокрема щодо участі в засіданні деяких працівників «1+1» та їхнього клопотання про взяття на поруки власника «1+1 медіа».

Нагадаємо, 25 вересня Київський апеляційний суд розглядав скаргу на обрання Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 3 мільярди 891 мільйон гривень.

На засідання суду прийшли працівники телеканалу «1+1»: CEO «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук, телеведучі Алла Мазур і Наталія Мосейчук, телеведучий, продюсер та актор Юрій Горбунов, журналісти Олександр Загородний та Ігор Циганик, директор інформаційного департаменту Сергій Попов. Також у залі суду був ексміністр культури Олександр Ткаченко, який у 2008–2019 роках очолював «1+1 media». Вони заявили, що хочуть узяти Ігоря Коломойського на поруки.

Попри клопотання працівників «1+1», суд ухвалив рішення залишити Коломойського під вартою.

Поява на засіданні журналістів викликала в частини суспільства гостру критику. Зокрема, журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва написала: «Дуже чітко промальовується підміна понять. Зірки “плюсів” чимало говорили про потребу Коломойського зайнятися “роботою Ігоря Валерійовича над цими документами не в СІЗО СБУ, а в себе дома на Дніпропетровщині”. Але я не почула коментарів щодо (трьох!) підозр за топкорупцію від НАБУ, СБУ та БЕБ».  

У своєму сьогоднішньому запиті наша редакція просила «1+1» відповісти на наступні питання:

1) Як виникла ініціатива взяти на поруки Ігоря Коломойського? Хто саме виступив із такою ініціативою? Чи узгоджували цю свою ініціативу згадані вище працівники «1+1» із менеджментом каналу та/або із адвокатами Коломойського?

2) У відеокоментарях, які вчора з’явилися у соцмережах (наприклад, у цьому або у цьому), Наталія Мосейчук повідомила, що серед тих, хто готовий взяти пана Коломойського на поруки, є CEO «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук.

Просимо вас надати особисту позицію пана Пахольчука: що спонукає його заявляти про свою готовність взяти пана Коломойського на поруки?

3) В який момент до цієї ініціативи долучився ексміністр культури Олександр Ткаченко? Якою є позиція «1+1 медіа» щодо його участі у цій ініціативі?

4) Оскільки нашій редакції не вдалося вчора після завершення судового засідання отримати коментарі безпосередньо від Алли Мазур, Наталії Мосейчук, Юрія Горбунова та Ігоря Циганика щодо їхніх вражень від події та рішення суду залишити пана Коломойського під арештом, просимо надати цю інформацію у письмовому вигляді. Як ті працівники «1+1», хто прийшов на засідання, оцінюють відмову суду відпустити пана Коломойського на поруки? Чи мають вони намір надалі клопотати про це?

5) Судячи з реакції користувачів соцмереж на вчорашні події навколо пана Коломойського, далеко не всі сприйняли позитивно присутність на засіданні журналістів «1+1». У соцмережах з’явилось чимало критики щодо такої поведінки представників каналу, дехто вважає, що їхня готовність взяти арештованого на поруки ставить під сумнів їхню професійну репутацію. Як ви можете прокоментувати критику частини суспільства на адресу співробітників «1+1» у контексті вчорашнього судового засідання?

Крім цього, «Детектор медіа» просив пресслужбу «1+1 медіа» оголосити весь список тих співробітників медіахолдингу, які наразі заявили про свою готовність взяти Ігоря Коломойського на поруки.

За три години після того, як ми надіслали запит, від пресслужби «1+1 медіа» надійшла така відповідь:

«Вітаємо! Дякуємо за ваш запит. Учорашнє засідання суду, повʼязане з бенефіціаром 1+1 media Ігорем Коломойським, було відкрите та транслювалося у прямому етері багатьох медіа. Відповідно, коментарі та мотивація усіх, хто виявив бажання поручитися за Ігоря Валерійовича на час судових процесів, були озвучені безпосередньо на засіданні. Публічною є і адженда засідання та інформація про людей, які запропонували взяти Ігоря Коломойського на поруки.

Оцінювати рішення суду жоден працівник 1+1 media не може, адже це робота адвокатів».

На наше уточнення, чи варто нам чекати на відповіді «1+1 медіа» на ті питання, які ми сформулювали в запиті, керівниця корпоративних комунікацій медіагрупи Яна Ляхович повідомила, що доповнень наразі немає. На запитання щодо того, чи вважають на «1+1» нормальним залишити без відповіді критику суспільства на адресу журналістів «1+1», пані Ляхович промовчала.

Додамо, що сьогодні ж ми намагались отримати коментарі в журналіста Ігоря Циганика щодо його особистої готовності взяти на поруки власника «1+1 медіа» і тої критики, яку висловлює частина суспільства на адресу групи журналістів-поручителів для Коломойського. Циганик був не проти відповісти на питання «Детектора медіа», однак через лояльність корпоративним правилам і рішення пресслужби медіагрупи відмовився від спілкування з нашою редакцією.

2 вересня СБУ повідомила власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Того ж дня Шевченківський районний суд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з альтернативою внесення застави понад 509 мільйонів гривень. 

За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Ще в лютому 2023 року Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук вдома у Коломойського у Дніпрі через підозру в махінаціях навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти».

Того ж дня СБУ викрила колишній менеджмент цих акціонерних товариств у привласненні 40 мільярдів гривень в інтересах фактичних власників і бенефіціарів обох компаній. Як відомо, міноритарними акціонерами ПАТ «Укрнафта» були кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

7 вересня детективи НАБУ повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру в заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 мільярда гривень.

15 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському, збільшивши розмір застави до 3 мільярдів 891 мільйона гривень. 

На засіданні 15 вересня суд офіційно підтвердив наявність у мільярдера та українського бізнесмена Ігоря Коломойського паспорта громадянина Ізраїлю.

Фото: «1+1 медіа» / фейсбук

   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35347
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
213 дн. тому
А що тут коментувати, гроші відробляти потрібно!!! Ось і вся правда, як там не крути!!!
Перець
214 дн. тому
Мальвіна, Пьєро,Арлекін і Буратіно беруть Карабаса-Барабаса на поруки. Це дійсно смішно. "Это просто праздник какой-то!"(c)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду