Як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського

Як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського

9 Листопада 2023
5624
9 Листопада 2023
09:00

Як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського

5624
Деякі приватні компанії вже отримали ліцензії або подалися на конкурс за місця в мультиплексі.
Як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського
Як канали групи «1+1» стають приватним бізнесом без Коломойського

26 жовтня група компаній «1+1 media» повідомила, що за рішенням власника Ігоря Коломойського корпоративні права в медіахолдингу передаються в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії Ярослава Пахольчука. 31 жовтня кілька каналів групи «1+1» подали оновлену структуру власності до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Серед власників неістотної участі досі є Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука.

А паралельно з цим три нові канали виграють у цифровому конкурсі на місця в державному мультиплексі, ще два беруть участь у конкурсі на місця в мультиплексі «Зеонбуду». Усіх їх позиціюють як приватний бізнес Ярослава Пахольчука та Світлани Міщенко, співвласників ТОВ «Солюшнс». Ця компанія є власницею платформи кіно та телебачення «Київстар ТБ», супутникового оператора Viasat, телеканалів Сomedy Cental та «УНІАН». Таким чином поступово основні бренди «Плюсів» виводять із власності олігарха й дружини Медведчука. Зараз нові компанії отримують ліцензії в цифрових мультиплексах.

Що у групі «1+1» належить Коломойському

Ігор Коломойський має частку власності безпосередньо каналу «1+1» (юридична структура ТОВ «Студія 1+1»). Ця компанія має ліцензії на мовлення «Плюсів», які зараз транслюють марафон, каналу «1+1 Україна» та міжнародного каналу групи «1+1 International».

Згідно зі структурою власності саме юридичної особи каналу «1+1» — ТОВ «Студія 1+1», частка Ігоря Коломойського становить лише 24,86 %. Однак він зазначений як кінцевий бенефіціар. Окрім нього значні частки мають: Юрій Кіперман, батько Михайла Кіпермана, представника групи «Приват» (22,16 %) та Ігор Суркіс (16,44 %). Решта співвласників має частки неістотної участі. Наприклад, 23 колишніх і нинішніх співробітники «Плюсів» володіють сукупно 2,2 % акцій «1+1».

Як ідеться у структурі власності, яку затвердила Нацрада в рішенні від 31 жовтня 2023 року, окрім згаданих осіб серед ключових учасників компанії є троє громадян України та двоє громадян США. Серед них досі у структурі власності лишається дружина Віктора Медведчука. Ось список:

1. Тімур Міндіч (9,8063 % корпоративних прав). Тімур — соратник Коломойського та кінопродюсер, який мав спільні бізнеси з кварталівцями.

2. Оксана Марченко, громадянка України (8,2104 % корпоративних прав).

3. Лабер Уріел Тзві, громадянин США (5,783 % корпоративних прав).

4. Вікторія Дедіщева (5,344 % корпоративних прав). Раніше цією часткою володіли Олександр Ткаченко, Олександр Дубинський, Ольга Василевська-Смаглюк, Артем Ковальов і дружина Олександра Ткаченка Анна. Після походу в політику їхні частки в розмірі 5,32 % перейшли до фінансової компанії «Альфа Крос», кінцевим бенефіціаром якої є Вікторія Дедіщева.

5. Корф Мордечай Йехуда, громадянин США (5,2204 % корпоративних прав).

Оксана Марченко володіла часткою в «1+1» через ТОВ «Інвестиційна компанія “Гармонія”».

Як вдалося з’ясувати «Детектору медіа» із власних джерел, 100 % майнових прав цієї компанії були арештовані в межах кримінального провадження (№222023090000000042). Арешт наклав своєю ухвалою суддя Івано-Франківського міського суду на початку року. Саме провадження розслідує управління СБУ в Івано-Франківській області.

Членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан у коментарі «Детектору медіа» розповідала, що арешт корпоративних прав не вплине на роботу каналу та на його управління. Арештована компанія так і не була передана в управління АРМА. Арешт компанії підтверджує і Ярослав Пахольчук в інтерв’ю Forbes: «І вони (8 %, які належать дружині Медведчука. — «ДМ») арештовані. Але я особисто не знайомий ні з нею, ні з її чоловіком».

Оксана Марченко є у структурі власності й інших каналів групи. На офіційному сайті медіахолдингу йдеться, що до складу групи входять також канали «2+2», ТЕТ, «Плюс плюс», «1+1 International», «УНІАН», «Бігуді».

Юридична особа каналу ТЕТ — ПрАТ «Телекомпанія «ТЕТ». Згідно з рішенням Нацради від 31 жовтня 2023 року бенефіціарним власником каналу є Ігор Коломойський. Юрій Кіперман має 19,88 %, а Ігор Суркіс — 16,34 % опосередкованої участі. Серед ключових учасників, які не є бенефіціарами, як і у власності «1+1» — Тімур Міндіч (9,99 % корпоративних прав), Оксана Марченко (8,16 %) та громадяни США Лабер Уріел Тзві (5,047 %) і Корф Мордечай Йехуда, (5,047 % корпоративних прав).

«УНІАН» має кілька юридичних осіб. Наприклад, ТОВ «Дідживан» має ліцензії на супутник та на цифрове мовлення (мультиплекс «Зеонбуду» МХ-3). Ця компанія кілька років тому дозволила каналу отримати ліцензію без конкурсу з нечинного в чинному мультиплексі. Кінцеві бенефіціарні власники — Міщенко Світлана Олександрівна та Ярослав Пахольчук. Окрім цього «УНІАН» має ліцензії на цифру в різних містах: наприклад, «Уніан. Нікополь» (юридична особа — ТОВ «ТРК «КВАРЦ») чи «Уніан. Миколаїв» (юридична особа — ТОВ «ТАК ТВ +»). Ці компанії, так само як і ТЕТ, належать Коломойському та соратникам.

Схожа ситуація з каналом «2+2» та «Бігуді». Їх юридична особа ТОВ «РЄАЛ ІСТЕЙТ-ТВ» належить Коломойському та соратникам (Суркіс, Кіперман, Міндіч, Марченко, громадяни США).

Ігор Коломойський передав корпоративні права медіахолдингу менеджменту, тобто фактично йдеться про те, що керівництво каналу має більше прав на прийняття рішення в управлінні та не вимагає погоджень їх із бенефіціарним власником. Однак, як розповів Ярослав Пахольчук в інтерв’ю Forbes, при прийнятті рішення менеджмент й надалі має погоджувати певні питання з іншими акціонерами. «Це не передача права власності та права розпорядження самими акціями», — сказав. Тобто актив і досі у власності Коломойського. Наприклад, одним зі співвласників є Ігор Суркіс. Про його вплив на канал Пахольчук сказав так: «Досить опосередкований. Хіба якісь футбольні питання цікавлять». «Плюси», наприклад, мають права на трансляцію матчів футбольного клубу Суркіса «Динамо».

Ще одне питання: управління яких саме компаній передав Коломойський? «Детектор медіа» адресував його пресслужбі та чекає на відповідь.

Приватний бізнес Ярослава Пахольчука та Світлани Міщенко

А тепер кілька слів про приватний бізнес керівника «1+1» та власниці платформи Viasat. Їм належить ТОВ «Солюшнс». Ця компанія є власницею платформи кіно та телебачення «Київстар ТБ» (юридична особа ТОВ «Плюс ТБ»), супутникового оператора Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»), телеканалів Сomedy Cental (ТОВ «Віжн медіа») та «УНІАН» (ТОВ «Дідживан»). Крім цього, компанія займається дистрибуцією телеканалів і бізнесом у диджитал-сегменті. А також Ярославу та Світлані належить і нова група компаній «Віжн»: «Віжн 1+1», «Віжн 2+2», «Віжн 3», «Віжн 4». Як бачимо, ці компанії, ймовірно, і мають стати новим скелетом групи «1+1».

Починалося все з ТОВ «Віжн ТБ». Назва цієї компанії дала початок появі всіх інших «віжнів». У 2016 році співвласником цієї компанії став Олександр Ткаченко, але він вийшов зі складу бенефіціарів після переходу на роботу в міністерство.

«Коли ми купували Viasat, ціна бізнесу була досить номінальна: забери бізнес, аби попередній інвестор не мав проблем із його ліквідацією. Шведи хотіли його ліквідувати. Коли домовилися придбати Viasat, ми не знали, що там є ще щось. Виявилася, що там є ОТТ-платформа, якою займаються майже рік», — розповів Ярослав Пахольчук в інтерв’ю Forbes.

У Viasat був контракт із «Київстаром». З цього згодом вийшла платформа «Київстар ТБ». Зараз це — колаборація, від якої оператор отримує відсоток від обороту.

ОТТ-платформу Пахольчук називає прибутковим бізнесом, який дає йому змогу запускати нові медіа: «Ті мої канали як інвестора, які я запускаю, вони фінансуються з прибуткового бізнесу Viasat та “Київстар ТБ”».

Що відбувається зараз

Поступово канали «1+1» виходять із групи, власником якої є Ігор Коломойський. На нові цифрові конкурси подаються й отримують ліцензії канали, які планують мовити під логотипами, схожими за назвами та концепціями з каналами телегрупи «Плюсів». Це стосується й основного каналу. Зараз ним по суті є «1+1 Україна», адже просто «1+1» транслює марафон. І певно, «1+1» так номінально й залишиться у власності Коломойського. А марафон, схоже, з нами надовго.

«1+1 Україна» (юридична особа ТОВ «ТРК «Студія 1+1») має тимчасовий дозвіл на мовлення у цифрі (мультиплекс «Зеонбуду») та супутникову ліцензію, яка дісталася йому від міжнародного каналу.

Але, як бачимо, на цифровий конкурс на мовлення в мультиплексі «Зеонбуду» подалася компанія ТОВ «Віжн 1+1», яка планує мовити під логотипом «1+1 Україна», та компанія ТОВ «Віжн 4», яка мовитиме під логотипом «Бігуді».

Ліцензії на державний мультиплекс МХ-7 уже отримали три компанії які також належать Ярославу Пахольчуку та Світлані Міщенко. ТОВ «Дідживан» мовитиме під логотипом «УНІАН 2». Ця компанія зараз має цифрову ліцензію «УНІАНу». Мовити у двох мультиплексах паралельно компанія, певно, не зможе, тому, ймовірно, інформаційно-публіцистичний канал перейде у МХ-7. Ще дві компанії ТОВ «Віжн 2+2» планують запускати чоловічий канал «Віжн 2». Але, можемо припустити, що за нагоди канал легко зможе переоформити логотип на «2+2» — каналу, який, за словами Ярослава Пахольчука, зараз є одним із тих мовників, які генерують найбільший дохід у групі: «Канал “2+2” найкрутіший, це чоловічий канал. Він дуже рентабельний». ТОВ «Віжн 3» має намір стати молодіжним каналом. Можна припустити, що логотип «Віжн 3» — не константа, і з нього з часом може вийти й ТЕТ. А це вже фактично п’ять ключових каналів групи. Звісно, ще невідомо, що буде з «Плюс плюс», але, можливо, в цій схемі і йому знайдеться місце.

Фото: Ігор Коломойський під час засідання суду, 27 жовтня 2023 р. (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5624
Читайте також
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду