Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою попри клопотання журналістів «1+1»

Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою попри клопотання журналістів «1+1»

25 Вересня 2023
3238
25 Вересня 2023
19:43

Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою попри клопотання журналістів «1+1»

3238
Із клопотанням взяти на поруки бізнесмена в суді виступав головний рабин Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, а також журналісти «1+1» Алла Мазур, Наталія Мосейчук, Ігор Циганик і ведучий Юрій Горбунов.
Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою попри клопотання журналістів «1+1»
Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою попри клопотання журналістів «1+1»

Київський апеляційний суд ухвалив рішення відхилити прохання про зміну запобіжного заходу власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському на домашній арешт та залишив його під вартою. Про це повідомив «Укрінформ».

«Клопотання захисників залишити без задоволення, ухвалу Шевченківського райсуду столиці про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 509 млн 900 тис. грн залишити без змін. Відмовити у клопотаннях про взяття на поруки», — оголосив голова колегії суддів Віктор Глиняний.

Адвокати Коломойського заперечували його причетність до шахрайства та стверджували, що в процесі слідства правоохоронці кілька разів змінювали правову кваліфікацію вчинення злочину, а суддя Шевченківського суду при обранні запобіжного заходу не володів достатньою інформацією про інкриміновану бізнесмену кримінальну справу.

Сторона захисту також просила звільнити Коломойського з-під варти через незадовільний стан його здоров'я, зокрема цукровий діабет, холецистит, цироз печінки і панкреатит.

Коломойський під час свого виступу в суді запевняв, що не переховуватиметься від слідства: «Я знаходжуся у такому стані, що нікуди не збираюся виїжджати і переховуватися».

Із клопотанням взяти на поруки бізнесмена у суді виступив головний рабин Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, а також журналісти «1+1» Алла Мазур, Наталія Мосейчук, Ігор Циганик і ведучий Юрій Горбунов. Окрім цього, в залі суду був ексміністр культури Олександр Ткаченко. 

Як пише Центр протидії корупції, під час слухання Ткаченко, зокрема, сказав, що в Коломойського «є відчуття свободи і справедливості».

На думку Мосейчук, бізнесмен «не буде вкриватися картатою ковдрою, імітувати хворобу, звозити масовку під суд, шантажувати судову систему». Алла Мазур зі свого боку заявила, що Коломойський «зірвав плани Путіна, підтримував добровольчий батальйон».

Нагадаємо, 2 вересня СБУ повідомила власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Того ж дня Шевченківський районний суд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з альтернативою внесення застави понад 509 мільйонів гривень. 

За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Ще в лютому 2023 року Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук вдома у Коломойського у Дніпрі через підозру в махінаціях навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти».

Того ж дня СБУ викрила колишній менеджмент цих акціонерних товариств у привласненні 40 мільярдів гривень в інтересах фактичних власників і бенефіціарів обох компаній. Як відомо, міноритарними акціонерами ПАТ «Укрнафта» були кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

7 вересня детективи НАБУ повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 мільярда гривень.

15 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському, збільшивши розмір застави до 3 мільярдів 891 мільйона гривень. 

На засіданні 15 вересня суд офіційно підтвердив наявність у мільярдера та українського бізнесмена Ігоря Коломойського паспорта громадянина Ізраїлю.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3238
Читайте також
15.09.2023 09:25
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 083
08.09.2023 20:14
Наталія Данькова
Роман Мельник
«Детектор медіа»
3 277
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду