Дрю Салліван вважає, що дії позивача у справі проти «Слідства.Інфо» є «фундаментальною корупцією»

Дрю Салліван вважає, що дії позивача у справі проти «Слідства.Інфо» є «фундаментальною корупцією»

10 Жовтня 2023
2225
10 Жовтня 2023
20:18

Дрю Салліван вважає, що дії позивача у справі проти «Слідства.Інфо» є «фундаментальною корупцією»

2225
За даними «Слідства.Інфо», адвокати бізнесмена Сергія Семенюка намагалися маніпулювати процедурою автоматичного електронного розподілу суддів. Для цього вони кілька разів подавали заяву до суду і забирали її, поки система не видала потрібну їм суддю.
Дрю Салліван вважає, що дії позивача у справі проти «Слідства.Інфо» є «фундаментальною корупцією»
Дрю Салліван вважає, що дії позивача у справі проти «Слідства.Інфо» є «фундаментальною корупцією»

Співзасновник та випусковий редактор Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) Дрю Салліван прокоментував судовий процес проти журналістів «Слідства.Інфо». На його думку, спроби позивача маніпулювати процедурою автоматичного електронного розподілу суддів є фундаментальною корупцією, а сама справа «нападом на незалежне та якісне українське медіа». Про це пише «Слідство.Інфо».

«Це справді тривожний випадок з кількох причин. Виглядає так, ніби ця конкретна особа маніпулювала системою, щоб зрештою отримати потрібного їй суддю та суд. Суть рандомного розподілу ж в тому якраз, щоб запобігти такій можливості (обрати потрібного тобі суддюю — Ред.). Але якщо ти дозволяєш людям безперервно подавати до суду, допоки вони не отримають того суддю, якого хочуть, тоді це обурлива маніпуляція системою. І якщо вони дали цьому трапитись, то це фундаментальна корупція», — сказав Дрю Салліван.

Співзасновник OCCRP вважає, що хоча подібні маніпуляції з вибором суддів також трапляються в інших країнах світу, цей випадок наразі може завдати шкоди іміджу України.

«У різних частинах світу були маніпуляції (судовими. — Ред.) системами. Україна має продемонструвати, що тут немає місця корупції, якщо вона хоче продовжувати отримувати західні долари. Це кейс, де вони дозволили атакувати медіа у найсильніший з можливих способів і спробували "заткнути" медіа. Це просто нечесно і не виглядає добре для України зараз», — коментує Дрю Салліван.

На думку Саллівана, взятися до розгляду справи має незаангажований суддя.

Він також зазначив, що російських слід у цій історії особливо обурює в часи війни.

«Я думаю, що це випадок, коли хтось мав справу з росіянами, я маю на увазі, що там точно є російська складова. Зараз йде війна між Росією та Україною. І дозволити їм маніпулювати судовою системою, щоб завдати шкоди українським ЗМІ, є обурливим. І ви знаєте, я думаю, що вони однозначно вибрали Україну для цього, тому що тут судова система не сильна, тобто нею можна маніпулювати. Зараз Україна опинилася в ситуації, коли вона має продемонструвати світові, що влиті в неї мільярди доларів не будуть використані людьми, які мають зв’язки з тим самим ворогом, з яким бореться Україна! Це обурливо», — каже Дрю.

Нагадаємо, фігурант спільного розслідування «Слідства.Інфо» та ОССРП, бізнес-партнер і друг російського бізнесмена Сергій Семенюк подав на журналістів до суду у справі про захист честі, гідності та ділової репутації за розслідування про клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, які багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти.

За даними «Слідства.Інфо», адвокати позивача намагалися маніпулювати процедурою автоматичного електронного розподілу суддів. Для цього вони кілька разів подавали заяву до суду і забирали її, поки система не видала потрібну їм суддю. 

У справі також з’явився ще один відповідач, за збігом обставин цей чоловік прописаний у тому ж районі Дніпра, де розташований Жовтневий районний суд, у якому хоче судитися з журналістами Семенюк.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2225
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду