Ведуча «1+1» Алла Мазур вдруге вступилася за Коломойського із заявою про поручительство, але суд залишив бізнесмена під вартою (ВІДЕО)

Ведуча «1+1» Алла Мазур вдруге вступилася за Коломойського із заявою про поручительство, але суд залишив бізнесмена під вартою (ВІДЕО)

24 Жовтня 2023
15597
24 Жовтня 2023
16:26

Ведуча «1+1» Алла Мазур вдруге вступилася за Коломойського із заявою про поручительство, але суд залишив бізнесмена під вартою (ВІДЕО)

15597
Уже завтра, 25 жовтня, бізнесмен зможе здати аналізи. У відповідь на його скарги суд зобов'язав організувати надання йому медичної допомоги.
Ведуча «1+1» Алла Мазур вдруге вступилася за Коломойського із заявою про поручительство, але суд залишив бізнесмена під вартою (ВІДЕО)
Ведуча «1+1» Алла Мазур вдруге вступилася за Коломойського із заявою про поручительство, але суд залишив бізнесмена під вартою (ВІДЕО)

У вівторок, 24 жовтня, Шевченківський районний суд міста Києва провів засідання, де розглянув питання про зміну запобіжного заходу бізнесмену, власнику «1+1 медіа» Ігорю Коломойському. За рішенням суду, його залишили під вартою. Також суд зобов'язав організувати надання необхідної медичної допомоги Коломойському, тож уже завтра в нього візьмуть аналізи. Про це повідомляє hromadske.

Адвокат Коломойського передав судді заяви про особисту поруку від 9 осіб. Під час засідання на прохання сторони захисту виступили ведуча «1+1» Алла Мазур, депутат від «Слуги народу» Сергій Демченко та головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький.

Як повідомила кореспондентка hromadske, адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 млрд грн) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського в селі Микільське-на-Дніпрі у Дніпропетровській області.

При цьому адвокати посилалися на погіршення здоров’я бізнесмена. Під час засідання суду Коломойський сказав, що вже 8 років страждає на панкреатит і діабет, а в СІЗО впродовж місяця не приймав необхідний препарат, який має вживати щотижня. Це, за його словами, призвело до загострення хронічних захворювань. Як заявив адвокат Олег Пушкар, таке загострення може призвести до «незворотних процесів».

На це прокурор Сергій Демʼянчук відповів, що вже 25 жовтня працівники приватної медичної установи проведуть збір аналізів для обстеження Коломойського, про що просив сам бізнесмен. У своїй скарзі він також просив про обстеження у Дніпрі, але слідчі відмовилися його перевозити. 

«Ніякого обстеження не буде, приїде лікар, забере кров і все», — заперечив адвокат Лисак.

Виступаючи під час засідання, ведуча «1+1» Алла Мазур зазначила, що «процедура суду передбачає різні запобіжні заходи», і вдруге заявила про свою готовність взяти Коломойського на поруки.

«Я приєднуюся до групи поручителів, які просять суд про пом'якшення запобіжного заходу і обіцяють, що Ігор Валерійович прибуватиме на засідання суду за першої ж потреби», — сказала Мазур.

Вона також наголосила на тому, що, на її думку, Коломойський продемонстрував своє «серйозне ставлення до судового процесу» вже тоді, коли вирішив залишатися в Україні, а не виїжджати, маючи громадянство Ізраїлю.   

«Я знаю Ігоря Валерійовича Коломойського як людину, яка завжди виступала на боці Майдану і України в російсько-українській війні, — сказала Алла Мазур. — Всі медіа, інвестором яких він є, завжди займали і займають чітку проукраїнську позицію. Я сподіваюся, що ті демократичні принципи, за які ми боролися і боремося, спрацюють і в цьому випадку. Вірю, що наші слідчі якісно, ретельно, фахово роблять свою роботу. Але водночас я сподіваюся, що ми живемо в країні, яка навіть під час війни не називає своїх громадян злочинцями, поки цього не сказав суд. Принципово, що Ігор Валерійович не уникає цього суду. Він це показав тоді ще, коли на першу вимогу слідчого приїхав до Києва. Ну, і тут уже згадувалось, що він має паспорт громадянина Ізраїлю, що говорить про те, що якби він хотів, він, напевно, знайшов би можливість виїхати за межі країни. Він цього не зробив, і, на мою думку, це також свідчить про його серйозне ставлення до судового процесу».

У своїй публікації hromadske також зазначає, що під час засідання прокурор заявив, що ризики зміни запобіжного заходу «тільки збільшилися». За його словами, процес активно триває, вже провели чимало слідчих дій. Він також повідомив, що подано клопотання про продовження строку тримання під вартою, куди долучили заяву, що не встигли завершити певні слідчі дії, зокрема допитати свідків.

25 вересня Київський апеляційний суд розглядав скаргу на обрання Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 3 мільярди 891 мільйон гривень. На засідання суду прийшли працівники «1+1»: телеведучі Алла Мазур і Наталія Мосейчук, телеведучий та актор Юрій Горбунов, СЕО медіагрупи Ярослав Пахольчук, директор інформаційного департаменту Сергій Попов, кореспондент ТСН Олександр Загородний, спортивний коментатор Ігор Циганик. Також у залі суду був ексміністр культури Олександр Ткаченко. Всі вони заявили, що хочуть взяти Коломойського на поруки.

Попри клопотання працівників «1+1», суд ухвалив рішення залишити Коломойського під вартою.

Нагадаємо, 2 вересня цього року СБУ повідомила власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Суд також обрав запобіжний захід для Коломойського: перебування під вартою протягом двох місяців з альтернативою внесення застави в розмірі понад 509 мільйонів гривень.

7 вересня детективи НАБУ повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру в заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 мільярда гривень.

15 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському, збільшивши розмір застави до 3 мільярдів 891 мільйона гривень. 

6 жовтня Київський апеляційний суд розглянув скаргу адвокатів Коломойського щодо скасування застави в майже 3,9 мільярда гривень. За рішенням колегії суддів ухвалу суду першої інстанції про посилення запобіжного заходу в частині застави — з 509 мільйонів гривень до майже 3,9 мільярда гривень — залишили без змін.

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15597
Читайте також
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 000
15.09.2023 09:25
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду