Війна, санкції, конфіскації: Forbes підрахував втрати Ахметова, Коломойського та Новинського у 2022 році

Війна, санкції, конфіскації: Forbes підрахував втрати Ахметова, Коломойського та Новинського у 2022 році

27 Грудня 2022
4474
27 Грудня 2022
16:11

Війна, санкції, конфіскації: Forbes підрахував втрати Ахметова, Коломойського та Новинського у 2022 році

4474
Ахметов втратив величезні активи через російське вторгнення, нафтові активи Коломойського конфіскувала держава, а Медведчука і Богуслаєва, які стали підозрюваними у держзраді, втратили всі статки в Україні.
Війна, санкції, конфіскації: Forbes підрахував втрати Ахметова, Коломойського та Новинського у 2022 році
Війна, санкції, конфіскації: Forbes підрахував втрати Ахметова, Коломойського та Новинського у 2022 році

Журнал Forbes відніс теперішніх та колишніх медіавласників Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Вадима Новинського, Віктора Медведчука та В’ячеслава Богуслаєва до рубрики «Невдалий бізнес-рік».

Ахметов та Новинський втратили величезні активи через російську агресію. Значні нафтові активи Коломойського конфіскувала держава. Медведчук і Богуслаєв стали підозрюваними у держзраді і втратили всі активи в Україні.

Про це йдеться у матеріалі «Головні явища року за версією Forbes».

«Обстріли, блокада портів, блекаут, націоналізація та знищення активів – умови українського бізнесу в 2022-му. Втрати України через військове вторгнення РФ майже $130 млрд», – пише журнал.

За даними видання, найбільше у 2022-му втратив статків власник «Метінвесту» та ексвласник «Медіа Групи Україна» Рінат Ахметов ($9,3 млрд). У Маріуполі Росія знищила два головні заводи «Метінвесту» – «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча, довоєнна капіталізація яких, за даними Ахметова, становила $10 млрд.

Восени під удар російських ракет потрапили також теплові електростанції Ахметова, які входять до групи ДТЕК. На середину грудня станції компанії обстріляли 20 разів, внаслідок атак поранено понад 20 енергетиків компанії, троє загинули.

Вадим Новинський втратив у 2022 році $2,5 млрд. Як пише Forbes, його бізнесу «загрожують не тільки російські ракети, а й українські правоохоронці». У грудні 2022-го РНБО запровадила проти Новинського персональні санкції за багаторічну фінансову підтримку УПЦ Московського патріархату. «Тепер Новинському легше вийти з бізнесу, ніж працювати під санкціями», – цитує видання юриста, що консультує Офіс президента.

Власник «1+1 Media» Ігор Коломойський, як пише видання, перебуває натомість під тиском українських правоохоронців. Так, у вересні 2022-го НАБУ провело обшуки в помешканні у Буковелі, де зупинявся Коломойський, у справі розкрадання 13 млрд грн коштів «Укрнафти».

У листопаді держава примусово забрала в управління два його головні активи: «Укртатнафту» та «Укрнафту». Після втрати цих активів Forbes знизив оцінку статків Коломойського з $1,9 млрд до $850 млн.

Водночас «головними невдахами року» видання назвало Віктора Медведчука та Вʼячеслава Богуслаєва, підозрюваних в держзраді. Всі їхні активи будуть конфісковані, якщо суд визнає їхню провину за цією статтею.

Півтори сотні обʼєктів рухомого й нерухомого майна, включно з частками Медведчука в приватних компаніях, арештовано за рішеннями українських судів. 200 АЗС мережі Glusco, які йому належали, в травні передали в управління «Нафтогазу України». Недоторканними для української Феміди можуть залишитися тільки російські активи Медведчука – наприклад, Гавриківське нафтове родовище вартістю $93 млн, яке він контролює через дружину.

Співвласник і незмінний керманич «Мотор Січі» Богуслаєв, який володіє запорізьким телеканалом Alex.ua, із жовтня 2022-го перебуває під вартою. У листопаді суд арештував майно Богуслаєва на 1 млрд грн, а акції «Мотор Січі» арештовані ще з березня 2021-го та передані в управління АРМА. 

За даними слідства, до і під час російського вторгнення «Мотор Січ» постачала в РФ авіадвигуни, які росіяни використовували у своїх військових вертольотах. Його, як і Медведчука, можуть обміняти на українських військовополонених, каже очільник СБУ Василь Малюк. 

Нагадаємо, у квітні 2022 року російська редакція видання Forbes відклала публікацію рейтингу 200 найбагатших російських бізнесменів через «невизначену ситуацію на ринках». 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4474
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВВ
485 дн. тому
коломойський і новинський. Цим все сказано.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду