Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ

Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ

2 Вересня 2023
812
2 Вересня 2023
10:00

Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ

812
Підозру повідомили за двома статтями Кримінального кодексу України: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.
Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ
Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ

Власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському оголосили підозру за матеріалами СБУ та Бюро економічної безпеки. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки.

Підозру повідомили за ст. 190 (шахрайство) та ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

«Встановлено, що протягом 2013–2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда грн шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ», — ідеться в повідомленні СБУ.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, у лютому Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук вдома у власника «1+1 media» Ігоря Коломойського у Дніпрі. Розслідування стосувалося махінацій навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти».

Того ж дня СБУ викрила колишній менеджмент цих акціонерних товариств у привласненні 40 мільярдів гривень. Топменеджерам вручили підозру. За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів обох компаній.

4 жовтня 2022 року Ігор Коломойський приїжджав у київський офіс Національного антикорупційного бюро України. У цей день мав відбутися його допит. У вересні 2022-го, за даними «Дзеркала тижня», детективи НАБУ вже проводили обшук у Коломойського в Буковелі через його колишній нафтовий бізнес. Обшук стосувався справи про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн у цінах 2015 року. Коломойський на осінь 2022-го не мав статусу підозрюваного.

Як відомо, міноритарними акціонерами ПАТ «Укрнафта» були кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

7 листопада 2022 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «Укрнафта» та «Укртатнафта» набули статусу військового майна і були передані на баланс держави в управління Міністерства оборони, а вже в грудні компанії, кінцевими бенефіціарами яких є Коломойський та Боголюбов, почали оскаржувати рішення держави про вилучення у них цих акцій. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Коломойський втратив статус мільярдера. Також ми писали про те, що влітку 2022-го стало відомо, що український паспорт Коломойського значиться як недійсний у реєстрі міграційної служби.

З березня 2021 року Коломойський перебуває під санкціями США, його звинувачують у корупції і підриві демократії в Україні.  

8 грудня 2021 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила п’ять ліцензій ТОВ «ТРК "Студія 1+1"». Зміни стосувались виходу зі складу наглядової ради каналу «1+1» бенефіціарного власника Ігоря Коломойського.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
812
Читайте також
08.09.2023 20:14
Наталія Данькова
Роман Мельник
«Детектор медіа»
3 277
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Справедливий
239 дн. тому
Порохоботи, не міряйте всіх по ваших мірках. І заспокойтеся: отримають по заслугах і Коломойський, і ваш вождь. Всьому свій час!
Ігор
240 дн. тому
Невже Буратино зрадить свого папу Карло, може просто гроші збирають поки повного провалу не настало? Корумповані як щури. Одні тікають з корабля, інші намагаються як можна більше вкрасти відібрати і вивести в офшор. Те що офшори знаходяться на непідконтрольній їм території, вони не кричать що їм цих територій не вистачає. Навпаки саме такими територіями і користуються.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду