Суд не задовольнив скарги адвокатів Коломойського щодо скасування застави у 3,9 мільярда гривень

Суд не задовольнив скарги адвокатів Коломойського щодо скасування застави у 3,9 мільярда гривень

6 Жовтня 2023
929
6 Жовтня 2023
18:37

Суд не задовольнив скарги адвокатів Коломойського щодо скасування застави у 3,9 мільярда гривень

929
Адвокати бізнесмена кажуть, що їхній підзахисний не має коштів для внесення визначеної судом застави.
Суд не задовольнив скарги адвокатів Коломойського щодо скасування застави у 3,9 мільярда гривень
Суд не задовольнив скарги адвокатів Коломойського щодо скасування застави у 3,9 мільярда гривень

Сьогодні, 6 жовтня, Київський апеляційний суд розглядав скаргу адвокатів бізнесмена Ігоря Коломойського щодо скасування застави в майже 3,9 мільярда гривень. За рішенням колегії суддів ухвалу суду першої інстанції про посилення запобіжного заходу в частині застави — з 509 мільйонів гривень до майже 3,9 мільярда гривень — залишили без змін. Про це повідомило Суспільне.

Як розповіла кореспондентка Суспільного із зали суду, на початку засідання адвокати Коломойського звернулися з клопотанням, щоб їхньому підзахисному дозволили перебувати поряд із ними, а не в скляному боксі. Суд це клопотання задовольнив.

Суддя поінформувала, що українське громадянство арештованого бізнесмена було припинено від 17 липня 2022 року. Коломойський на це сказав, що міграційна служба його про це не повідомляла. Водночас він визнав, що має паспорти Кіпру та Ізраїлю.

Посилаючись на документи посольства Ізраїлю в Україні, прокурори заявили, що Коломойський має як внутрішній, так і закордонний паспорт громадянина Ізраїлю. З огляду на це в разі пом’якшення запобіжного заходу бізнесмену з його подальшим звільненням з-під варти під заставу є ризик, що він переховуватиметься від слідства на території Кіпру та Ізраїлю.

«Якщо сторона обвинувачення звернеться з відповідним запитом по міжнародну правову допомогу до вказаних країн для видачі Ігоря Валерійовича, то Європейська конвенція про допомогу в кримінальних справах містить застереження щодо Республіки Кіпр, в якій говориться, що уряд Республіки Кіпр залишає за собою право відмовити у передачі своїх громадян. Існує реальний ризик того, що Ігор Валерійович, перебуваючи на території даної країни, не буде виданий взагалі для кримінального переслідування на території України», — сказав прокурор.

Адвокати Коломойського намагалися спростувати ці аргументи сторони звинувачення.

«З 2015 року він перебуває в Україні і нікуди не виїздив, має міцні соціальні зв'язки, дружина поруч перебуває, має активну громадянську позицію в допомозі нашим Збройним силам. Тому казати, що людина буде перешкоджати, якимось чином схиляти слідство на свою сторону, на мою думку, є недоречним. Ми зацікавлені в тому, щоб не перешкоджати, сприяти, з'являтись», — сказав адвокат Коломойського Олександр Лисак.

Крім того, за словами адвокатів, бізнесмен не має коштів, щоб внести заставу, яку визначив суд, і отримати змогу вийти з-під варти.

Після того, як колегія суддів відмовила представникам бізнесмена в задоволенні їхньої скарги, Лисак у коментарі журналістам сказав, що суд створив такі умови, аби його підзахисний не міг вийти з-під варти під заставу.

«Виникла ситуація не зовсім стандартна: тримання під вартою і застава в розмірі 100 мільйонів доларів. Тобто підняли до таких розмірів, що якщо не була внесена застава, та, яка попередня була, то створили умови, щоб особа перебувала під вартою», — сказав адвокат.

Нагадаємо, 2 вересня цього року СБУ повідомила власнику «1+1 media» Ігорю Коломойському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Суд також обрав запобіжний захід для Коломойського: перебування під вартою протягом двох місяців з альтернативою внесення застави в розмірі понад 509 мільйонів гривень.

7 вересня детективи НАБУ повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру в заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 мільярда гривень.

15 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському, збільшивши розмір застави до 3 мільярдів 891 мільйона гривень. 

25 вересня Київський апеляційний суд розглядав скаргу на обрання Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 3 мільярди 891 мільйон гривень. На засідання Київського апеляційного суду прийшли працівники телеканалу «1+1». Вони заявили, що хочуть взяти Коломойського на поруки.

Попри клопотання працівників «1+1», 25 вересня суд ухвалив рішення залишити Коломойського під вартою.

Читайте також:

Фото: скриншот   

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
929
Читайте також
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 001
08.12.2021 12:04
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
9 405
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду