Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше запропонує програму короткометражної анімації

Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше запропонує програму короткометражної анімації

19 Вересня 2023
685
19 Вересня 2023
18:04

Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше запропонує програму короткометражної анімації

685
Фестиваль відбуватиметься з 28 вересня по 1 жовтня на двох локаціях: «Ваґабундо» та на території палацу Потоцьких. Відкриття фестивалю проведуть у кінотеатрі MovieLand.
Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше запропонує програму короткометражної анімації
Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше запропонує програму короткометражної анімації

Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 відбудеться втретє і пройде з 28 вересня по 1 жовтня. Відкриття фестивалю проведуть у MovieLand.

Крім вступної церемонії, глядачам запропонують подивитися фільм-відкриття «Така пізня, така тепла осінь» (1981) режисера Івана Миколайчука. Цей показ організували в межах ретроспективної програми українського кіно у партнерстві з «Довженко-Центром» та кіностудією імені О. Довженка. Протягом фестивальних днів у кінотеатрі MovieLand заплановані покази конкурсних програм. Про це «Детектор медіа» організатори 3-го Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3 повідомили пресрелізом.

Івано-Франківський МКФ бачить своєю місією популяризацію та розвиток українського та іноземного кіно, знятого у форматі 4:3. Фестиваль поєднує різні формати подій: кінопокази, лекції, відкриті дискусії та artist-talk’и з провідними діячами української культури.

Основні події фестивалю відбуватимуться на двох локаціях: «Ваґабундо» та на території палацу Потоцьких.

Традиційно у програмі фестивалю заплановано проведення національного та міжнародного конкурсів, до кожного з яких увійшли по 10 стрічок, створених у форматі 4:3 не пізніше 2021 року та з хронометражем не більше 30 хвилин.

Кожен конкурс ділиться на два блоки-програми. До участі програмна команда відібрала дуже різні стрічки: ігрові, документальні, гібридні та експериментальні. Автори теж мають дуже різний професійний бекграунд: є ті, хто зробив свій перший фільм, а є ті, хто уже, наприклад, отримував «Золотого ведмедя» Берлінського міжнародного кінофестивалю. 

«Справа всього життя»: Національний конкурс I

  • «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» (реж. Дарина Мамайсур);
  • Ach So (реж. Поліна Піддубна);
  • «Швидкісний» (реж. Катерина Ягодка);
  • «ГКЧП» (реж. Аркадій Непиталюк);
  • «Вибухи біля музею» (реж. Ярема Малащук та Роман Хімей).

«Стерти пам’ять»: Національний конкурс II

  • «Подруга» (реж. Євген Заяць та Єлизавета Мамона);
  • «Причал» (реж. Вікторія Семенова та Павло Семенов);
  • «Перезапис» (реж. Кирило Земляний);
  • «Фільм, присвячений воді та деревам» (реж. Флоріан Юр’єв);
  • «Риба» (реж. Дмитро Кучеров).

Після показу кожної національної конкурсної програми заплановані короткі Q&A-сесії з авторами фільмів, які особисто приїдуть в Івано-Франківськ на час фестивалю.

«Скарби старого світу»: Міжнародний конкурс I

  • «Please make it work» (dir. Daniel Soares, Switzerland);
  • «On Xerxes' throne» (dir. Evi Kalogiropoulou, Greece);
  • «Vision of Paradise» (dir. Leonardo Pirondi, Brazil);
  • «Potemkinistii» (dir. Radu Jude, Romania);
  • «Women Visiting a City» (dir. Enrique Buleo, Spain).

«Не бійся!»: Міжнародний конкурс II

  • «Off-Season» (dir. Francescu Artily, France);
  • «Ball-Pit. Wednesday. Lemonade» (dir. Daniel Howard-Baker, UK);
  • Men of the night (dir. Judith Auffray, France);
  • Tokyo Animals (dir. Toshiki Yashiro, Japan);
  • My Nikola (dir. Martina Marasović, Croatia).

Визначати переможців у конкурсних програмах будуть режисерка та переможниця минулорічного національного конкурсу фестивалю в Івано-Франківську Ольга Журба, кіножурналіст і програмний директор кінофестивалю «Миколайчук Open» Алекс Малишенко та художниця і перформерка Марія Русінкевич. Кожен член журі може нагородити один фільм спеціальною іменною відзнакою.

Крім того, уже вдруге фестиваль проведе ретроспективну програму українського класичного кіно в партнерстві з «Довженко-Центром». Цьогоріч до їхньої співпраці долучилася й кіностудія імені О. Довженка. Ретроспективна програма складатиметься з таких стрічок:

  • «Така пізня, така тепла осінь» (1981, реж. Іван Миколайчук);
  • «Совість» (1968, реж. Володимир Денисенко);
  • «Ніагара» (1991, реж. Олександр Візир);
  • «Цвітіння кульбаби» (1992, реж. Олександр Ігнатуша).

Цьогоріч Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 вперше проведе програму короткометражної анімації, яка створена у співпраці з польськими фестивалями анімації O!PLA Ogólnopolski Niezależny Festiwal Animacji та «Rising оf Lusitania» AnimaDoc Film Festival. Куратором програми став програмний директор цих фестивалів Пйотр Кардас. Покази відбудуться за фінансової підтримки Польського інституту в Україні.

Також програмна команда підготувала спеціальні програми:

  • «Крихка істина»: Спеціальна програма українського експериментального кіно;
  • «Кіно та урбаністика»: Спеціальний показ фільму-дослідження «Атомоград. Монтаж утопії» (2016) режисерів Станіслава Мензелевського, Анни Онуфрієнко, Олександра Телюка;
  • «Сон наяву»: Міжнародна програма моторошного кіно;
  • «Пошук балансу»: Міжнародна програма глядацького кіно

Крім цього, під час Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3 покажуть спеціальну програму «Побачення моєї мрії», яка є ретроспективою німецького режисера Яна Солдата. Протягом останнього десятиліття він створив понад 100 фільмів у форматі 4:3, які не раз брали участь у найбільших світових фестивалях — Берлінському та Каннському. Організатори фестивалю виділили найбільш визначні фільми цього автора та сформувати з них кураторську програму з власною драматургією. Вони зауважують, що у своїх роботах Ян Солдат часто оперує темою табуйованості ЛГБТКплюс-проблематики, створюючи майстерні гібридні фільми. Стрічка «Побачення моєї мрії» передбачає вікове обмеження 18+.

Крім самих показів команда фестивалю планує проведення аrtist-talk’ів з членами та членкинями журі, а також публічну дискусію з усіма учасниками Національного конкурсу.

На думку засновника і програмного директора Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3 Олександра Гойсана, цьогорічний кінофорум буде виразно відрізнятися від попередніх едицій фестивалю.

«Мова йде не тільки про інші локації, а й про інший підхід до створення програми. Ми вирішили відійти від формату “лекційної події” до більшого фокусу, власне, на самих кінопоказах. Також у нас вперше буде так багато спеціальних кураторських програм», — сказав Гойсан.

Вхід на більшість подій буде за квитками, проте певна частина, як і в минулі роки, є безкоштовною. Квитки уже є у продажі.

Нагадаємо, у березні цього року «Детектор медіа» повідомляв, що Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метра 4:3 оголосив про початок приймання заявок на участь. 

Вперше Івано-Франківський МКФ короткого метру 4:3 відбувся у 2021 році.

Фото: Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 / фейсбук

 

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
685
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 176
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду