14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях

27 Серпня 2023
2150
27 Серпня 2023
12:44

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях

2150
Головною премією фестивалю «Золотий Дюк» нагородили стрічки «Звідки куди» Мачека Хмели, «Валерія виходить заміж» Міхалі Вінік та «Ссавці» Себастьяна Михайлеску.
14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях
14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях

У Чернівцях організатори 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю вручили традиційні статуетки «Золотий Дюк» переможцям у трьох номінаціях. Про це йдеться на сторінці події.

Головну премію фестивалю «Золотий Дюк» та 50 тисяч гривень отримали три фільми.

Зокрема, нагороду в номінації «Найкращий документальний фільм» вручили авторам стрічки «Звідки куди» польського режисера, продюсера Мачека Хмели, що розповідає про евакуацію українців, які залишають свої домівки задля порятунку. Фільм знятий у копродукції Польщі, України та Франції.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Мачек Хамела став волонтером та возив українців спершу від кордону із Польщею, а згодом на власному автомобілі почав вивозити людей із територій в зоні бойових дій або поблизу. Мачек створив цілу мережу волонтерів, які організовували евакуацію цивільних людей. Зі збільшенням відстаней, на які доводилось їздити, чоловік попросив свого друга оператора стати другим водієм. Поступово з'явилась ідея зафіксувати всі історії, які розповідали українські біженці, рятуючись від війни. 

Раніше фільм показували на фестивалях у Польщі, Франції на Каннському фестивалі, у Великій Британії. 

Головний приз національного конкурсу в категорії «Найкращий повнометражний ігровий фільм» отримала стрічка спільного виробництва України та Ізраїлю «Валерія виходить заміж» про дівчину, яка приїжджає до Ізраїлю, щоб одружитися з чоловіком за домовленістю в інтернеті. Режисеркою фільму є Міхалі Вінік.

Зйомки стрічки почалися на початку локдауну, а закінчились уже під час повномасштабної російської війни проти України.

Третю статуетку «Золотий Дюк» Міжнародної конкурсної програми  отримав фільм румунського режисера Себастьяна Михайлеску «Ссавці». У фільмі йдеться про чоловіка, який намагається примиритися з втратою контролю над своїм життям та відкриває світ дивних ритуалів і тривожних спільнот.

Як повідомив кореспондент «Укрінформу», найкращим документальним фільмом у сфері захисту прав людини визнали стрічку «Ми не згаснемо» про історію життя та неймовірної подорожі п’ятьох підлітків із Донбасу. Режисерці цього фільму Алісі Коваленко також вручили спеціальну нагороду кінофестивалю «За найкращу режисерську роботу».

Особливі відзнаки Одеського кінофестивалю отримали документальний фільм Девіда Гутніка «Правило двох стін» про життя українських митців під час повномасштабного російського вторгнення та стрічка німецького режисера Крістіана Петцольда «Полум'яне небо».

Найкращою акторкою визнали Катерину Климчук за роль у фільмі «Ти мене любиш?», а найкращим актором став Дмитро Ніжельський, який зіграв в українській психологічній драмі «Сашенька». 

Нагадаємо, під час Одеського кінофестивалю, який тривав у Чернівцях із 19 по 26 серпня, презентували 46 фільмів. Серед них — понад 30 стрічок українського виробництва. Частину фільмів в Україні презентували вперше. Майже всі картини оцінювали журі в рамках національної та міжнародної конкурсних програм.

У програмі національного конкурсу, зокрема, змагалися десять повнометражних ігрових та документальних фільмів. До Міжнародної європейської конкурсної програми ввійшло сім стрічок.

Цьогоріч на Одеському кінофестивалі також відбувалися покази спеціальних програм українського та європейського кіно, освітня програма «Літня Кіношкола», а також професійна секція Film Industry Office

Фото: ОМКФ / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2150
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
A
251 дн. тому
Хто така Катерина Климчук ? Такої акторки в фільмі нема, є Карина Химчук. Шкода що ви допускаєте такі помилки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду