У Ризі відкрився 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga

У Ризі відкрився 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga

3 Березня 2023
1360
3 Березня 2023
18:21

У Ризі відкрився 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga

1360
У складі журі фестивальної програми «Балтійський фокус» — українська кінопродюсерка Юлія Сінькевич, а у конкурсі — три фільми, створені за участі кінематографістів з України.
У Ризі відкрився 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga
У Ризі відкрився 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga

З 2 до 9 березня у Ризі триватиме 3-ій Міжнародний кінофестиваль документального кіно Artdocfest/Riga.

Цього року у двох конкурсних програмах — Artdocfest Open та «Балтійський фокус» — беруть участь понад 30 фільмів. До складу журі програми «Балтійський фокус» увійшла Юлія Сінькевич, українська кінопродюсерка, співзасновниця та членкиня наглядової ради Українського інституту, членкиня Європейської кіноакадемії.

Члени журі цьогорічного Artdocfest/Riga (зліва направо): акторка Інгеборга Дапкунайте; письменник Дмитро Глуховський; видавець та режисер Улдіс Тіронс; режисер, оператор і продюсер Павло Лозинський; кінопродюсерка Юлія Сінькевич; режисерка Ілзе Бурковська-Якобсен (фото: сайт Artdocfest/Riga)

Серед стрічок, що змагатимуться у конкурсах, є три картини, створені за участі українських кінематографістів. Це «Будинок зі скалок» режисера Саймона Леренга Вільмонта (Данія, Фінляндія, Швеція, Україна, 2022), «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко (Україна, Франція, Польща, 2023) та «Коли весна прийшла у Бучу» режисерів Міли Ташаєвої та Маркуса Ленца (Німеччина, Україна, 2022).

Також в межах фестивалю заплановані позаконкурсні покази, пітчинг та індустріальний симпозіум. Одною зі спеціальних подій Artdocfest/Riga-2023 стане показ документального фільму «Східний фронт» режисерів Віталія Манського та Євгена Титаренка (Латвія, Україна, Чехія, США, 2023), світова прем’єра якого відбулась під час цьогорічного Берлінале.

Президент Artdocfest/Riga, кінорежисер Віталій Манський (фото: сайт Artdocfest/Riga)

Міжнародний фестиваль документального кіно «Артдокфест» вперше відбувся у Москві у 2007 році. У 2014 році, коли президент фестивалю Віталій Манський переїхав жити у Латвію, «Артдокфест» запросили до складу латвійських кінофестивалів, які об’єдналися під «парасолькою» заснованого того ж року у Ризі міжнародного кінофестивалю. Фактично «Артдокфест» став його документальною секцією. З 2018 року «Артдокфест» розпочав проводити міжнародний конкурс. У 2020 році стало очевидно, що «Артдокфест/Рига» може існувати окремо від RIGA IFF. Тоді ж фестивалю заснував ще одну міжнародну конкурсну програму — «Балтійський фокус».

У 2021 році з 28 квітня до 3 травня у Ризі відбувся 1-ий Міжнародний фестиваль документального кіно Artdocfest/Riga (був перенесений з листопада 2020 року через COVID-19).

Минулого року переможцем конкурсної програми «Балтійський фокус» став українсько-латвійсько-німецький фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться» режисерки Аліни Горлової.

Фото: Artdocfest/Riga

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1360
Читайте також
09.06.2023 11:04
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду