Шостий кінофестиваль «Бруківка» оголосив цьогорічних переможців

Шостий кінофестиваль «Бруківка» оголосив цьогорічних переможців

17 Вересня 2023
1519
17 Вересня 2023
13:00

Шостий кінофестиваль «Бруківка» оголосив цьогорічних переможців

1519
Головну нагороду фестивалю, Гран-прі, отримала стрічка режисерки Софії Мельник «Маріуполь. Сто ночей».
Шостий кінофестиваль «Бруківка» оголосив цьогорічних переможців
Шостий кінофестиваль «Бруківка» оголосив цьогорічних переможців

Шостий Міжнародний кінофестиваль «Бруківка», який проходив з 8 по 16 вересня, оголосив цьогорічних переможців. 

Гран-прі фестивалю отримала стрічка режисерки Софії Мельник «Маріуполь. Сто ночей».

За версією міжнародного журі, найкращим фільмом Міжнародної конкурсної програми стала стрічка «Наші чоловіки і жінки» режисера Ахмеда Алесіра (Йорданія), а Національної програми — «ГКЧП» режисера Аркадія Непиталюка.

Спеціальною згадкою Міжнародної конкурсної програми «За майстерну анімаційну поетику та довершений центральний образ» відзначили фільм режисер Жоау Гонcалеcа «Торговці льодом» (Португалія / Велика Британія / Франція).

Спеціальні згадки Національної конкурсної програми міжнародне журі присудило стрічкам «Джордан'96» режисерки Катерини Лесик («За достовірність відтворення епохи, що минула, та пронизливу данину пам'яті тим, хто не зміг її пережити»), «Літургія протитанкових перешкод» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука («За бачення прекрасного в деталях в найтрагічніші часи, за віру та надію!»), «Згасаюче світло» режисера Івана Орленка («За поетичне розкриття позачасового характеру трагедій, що їх переживає людство, і життєствердне зображення того, як жах буття упокорюється перед його красою»), а також «Це побачення» режисерки Надії Парфан («За лаконічне відтворення українського "carpe diem"»).

Дипломи та спеціальні згадки учасникам також присудило журі Спілки кінокритиків України:

  • Найкращий фільм Міжнародної конкурсної програми — «Наші чоловіки і жінки», режисер Ахмед Алесір.
  • Спеціальна згадка журі Міжнародної конкурсної програми — «Торговці льодом», режисер Жоау Гонcалеc («За збереження європейської традиції анімації та майстерне нагадування про силу родинних зв’язків — навіть над прірвою і в оточенні криги»).
  • Найкращий фільм Національної конкурсної програми №1 — «Маріуполь. Сто ночей», режисерка Софія Мельник.
  • Найкращий фільм Національної конкурсної програми №2 — «Літургія протитанкових перешкод», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.
  • Спеціальна згадка журі Національної конкурсної програми — «Джордан'96», режисерка Катерина Лесик («За правдиву рефлексію над важливим періодом в історії Незалежності України»).
  • Спеціальна згадка журі Національної конкурсної програми — «ГКЧП», режисер Аркадій Непиталюк («За іронічну і водночас інтимну, історію початку незалежності України»).
  • Спеціальна згадка журі Національної конкурсної програми — «Капітан Бровари», режисер Едуард Нечмоглод («За мистецьке декодування супергероїзму в сучасній Україні»).

Спеціальні відзнаки від команди кінофестивалю отримали:

  • «Свята вода», режисер Андрій Куціла, Україна / Польща («За нагадування про часи «до війни»»);
  • «Літо 94-го», режисери Олівер Шварц і Басті Шварц, Німеччина («За віру в дитячі фантазії та їхнє втілення»);
  • «Варґан», режисери Тарас Лащак та Олександр Яцько, Україна («За нагадування про те що мрія та справжнє захоплення улюбленою справою — це важливо»);
  • «Шампур», режисер Олексій Боряк, Україна («За іронічність та сміливість»).

Спеціальними почесними нагородами Кам’янець-Подільського кінофестивалю «За внесок та сприяння у популяризації незалежного та авторського українського кіно» нагороджені Надія Парфан та Ілько Гладштейн.

Нагадаємо, цьогорічний VI Міжнародний кінофестиваль «Бруківка» відбувся одночасно у Польщі, Німеччині і трьох українських містах — Кам’янці-Подільському, Броварах та Одесі. На участь у ньому подали заявки понад 200 фільмів.

До складу журі цьогорічного фестивалю ввійшли колишня генпродюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, голова правління Української кіноакадемії, продюсерка Ольга Бесхмельниціна, продюсерка, президентка Міжнародного кінофестивалю «Cannes 7th Art Awards» Анара Мусрепова, український режисер Сергій Зленко, кінокритик Олександр Гусєв, директор фестивалю незалежного українського кіно «Бардак» Антон Фролов, режисер та продюсер Кирило «КІР» Жаровський.

До оцінювання конкурсної програми вже традиційно приєдналося спеціальне журі Спілки кінокритиків України, до якого ввійшли: Оксана Волошенюк, кінознавиця, викладачка катедри кінознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Голова правління Спілки кінокритиків України; Ігор Кромф, кінокритик Gogol Media, «Лірум» та «Вечір», ведучий подкасту «Одного разу в подкасті»; Олена Коркодим, кіножурналістка, засновниця кіносайту «Документи»; Кирило Пищиков, кінокритик в Gogol Media, «Вікна новини», автор та ведучий ютуб-каналу «Culturno».

У червні минулого року V Міжнародний кінофестиваль «Бруківка» у Кам’янці-Подільському оголосив переможців в офіційних номінаціях та володарів спеціальних відзнак. Зокрема, Гран-прі розділили стрічки «Золоте серце» режисера Саймона Філло та «Мондо Доміно» режисера Сукі. З повним переліком переможців можна ознайомитися тут.

«Бруківка» — незалежний фестиваль, який у 2017 році заснував у місті Кам’янець-Подільський режисер Андрій Заєць. Під час фестивалю проходять покази фільмів конкурсної програми, зустрічі з відомими режисерами, різноманітні воркшопи, виступи музичних гуртів та вечірки.

Фото: «Бруківка» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1519
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду