Чорний хідник, хвилина мовчання, фільми про ціну свободи: в Чернівцях розпочався 14-й Одеський кінофестиваль

Чорний хідник, хвилина мовчання, фільми про ціну свободи: в Чернівцях розпочався 14-й Одеський кінофестиваль

20 Серпня 2023
1430
20 Серпня 2023
14:00

Чорний хідник, хвилина мовчання, фільми про ціну свободи: в Чернівцях розпочався 14-й Одеський кінофестиваль

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1430
Перший день фестивалю відкрився і завершився фільмами «Батьківщина» та «Довбуш».
Чорний хідник, хвилина мовчання, фільми про ціну свободи: в Чернівцях розпочався 14-й Одеський кінофестиваль
Чорний хідник, хвилина мовчання, фільми про ціну свободи: в Чернівцях розпочався 14-й Одеський кінофестиваль

19 серпня у Чернівцях відкрився 14-й Одеський кінофестиваль. Через загрозу російських обстрілів його перенесли з Одеси на захід України. Головною фестивальною локацією в місті є культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука, відкритий у 2021 році до 80-річчя артиста; паралельні покази проходять так само в старому радянському кінотеатрі «Чернівці».

Проведення Одеського кінофестивалю в Чернівцях — подія настільки ж вимушена, наскільки й очікувана. Доки Одеса потерпає від постійних ворожих обстрілів, ні про які масові заходи не може бути мови. Торік організатори ОМКФ узагалі винесли його програми за кордон, «прокатавши» їх по кінофорумах доброго десятка європейських країн.

З другого боку, Чернівці, котрі поки що лишаються поза прицілом російських ракет, являють собою зараз щось на кшталт фестивального сховку. Другий фестиваль глядацького кіно «Миколайчук Open», що пройшов тут у червні, мав чималий розголос; його гостями, хай і в онлайн-режимі, стали особи калібру відомого ізраїльського режисера Леона Прудовського чи культового румунського кінематографіста Крістіана Мунджіу.

Головною фестивальною локацією в місті є модерний культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука, відкритий у 2021 році до 80-річчя артиста; паралельні покази проходять так само в старому радянському кінотеатрі «Чернівці».

Погашення поштової марки, присвяченої відкриттю фестивалю

Перший день на 14-му ОМКФ почався і завершився фільмами про нерівну боротьбу за свободу. Документальна «Батьківщина» (Швеція — Україна — Норвегія, співрежисери Ханна Бадзяка й Александер Міхалкович) зачіпає болісну тему дідівщини в білоруській армії. Молоді люди у війську стають безправними рабами, з яких жорстоко знущаються та доводять до самогубства, але водночас ця біда є частиною ширшої проблеми диктатури: за Лукашенка вся країна перетворилася на казарму, ба навіть на тюрму, що зрештою призводить до вибуху народного невдоволення. Бадзяка (вона представляла фільм) і Міхалкович показують це приречене повстання в усій його трагічності й масштабі.

«Батьківщина»

Фільм відкриття ОМКФ «Довбуш» (режисер — Олесь Санін) — чи не найдорожчий український кінематографічний «довгобуд».

Виробництво почалося ще в 2018 році і неодноразово переривалося; загальний кошторис проєкту склав 120 млн грн (майже половина — приватні внески). Санін, по суті, перетворює давній історичний сюжет про опришків на героїчну казку. Тут є і заговорена зброя, і єврей-пророк, і суперництво двох братів, і палке кохання, і повернення з того світу, і багато баталій. Все це — понад дві години на тлі розкішних краєвидів Карпат (легендарний оператор Сергій Михальчк зараз служить у ЗСУ).

Симона Бауманн, директорка German Films, членкиня Міжнародного журі фестивалю

Дмитро Сухолиткий-Собчук, член журі фестивалю

Жодний із сеансів не переривався тривогою. Зал Центру, місткістю майже пів тисячі глядачів, був заповнений. Але війна все одно взяла своє. Вже вдень стало відомо про трагедію в Чернігові, тож церемонія відкриття розпочалася хвилиною мочання. Ведучі так само зачитали список імен українських кінематографістів, які віддали свої життя в боротьбі з окупантами.

З другого боку, окремим перформансом, проведеним прямо на сцені Центру Миклайчука, стало погашення марки «Укрпошти», присвяченої Одеському кінофестивалю.

Попереду — ще тиждень прем’єр як наших, так і світових фільмів. Назло війні, назло ворогу — українське кіно живе.

Фестиваль триватиме до 26 серпня. Цього року до Національної конкурсної програми ввійшли десять повнометражних фільмів. Переможці Національного конкурсу визначатимуться у двох номінаціях — «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм». Про представлені фільми й програму фестивалю читайте тут і тут.

Дмитро Десятерик, із Чернівців — спеціально для «Детектора медіа»

Фото надані організаторами фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1430
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 178
24.07.2023 15:34
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду