5 українських прем’єр та одна київська: Кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна — Польща»

5 українських прем’єр та одна київська: Кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна — Польща»

21 Вересня 2023
716
21 Вересня 2023
14:38

5 українських прем’єр та одна київська: Кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна — Польща»

716
Цьогоріч фестиваль відбуватиметься з 12 до 18 жовтня у столичному кінотеатрі «Жовтень».
5 українських прем’єр та одна київська: Кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна — Польща»
5 українських прем’єр та одна київська: Кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна — Польща»

Організатори 7-го міжнародного кінофестивалю «Київський тиждень критики», що відбудеться з 12 до 18 жовтня 2023 року у столичному кінотеатрі «Жовтень», презентували програму «Фокус: Україна — Польща», яка відображає актуальний кінопроцес обох країн.

У межах цієї фестивальної програми відбудуться прем’єри очікуваних українських стрічок, які заявили про себе на міжнародних кінофестивалях у Берліні, Роттердамі та Венеції, а також фільмів знаних польських кінематографістів.

Відбір українських картин здійснювала польська сторона за участі головного редактора кіножурналу «Екрани» Мілоша Стельмаха, кіножурналістки, членкині ФІПРЕССІ та Європейської кіноакадемії Марти Балагої, а також кінокритикині та доцентки Центру порівняльних досліджень цивілізацій Ягеллонського університету Ельжбети Ольжацької. Після показів польські кінокритики модеруватимуть обговорення з українськими творцями.

Над відбором польських стрічок працювали куратори фестивалю «Київський тиждень критики» Дарія БадьйорСтаніслав БитюцькийСергій Ксаверов і Анна Дацюк, які також модеруватимуть обговорення.

Фільми програми «Фокус: Україна — Польща»:

«Ля Палісіада» — дебютний повний метр Філіпа Сотниченка, відомого своїми короткометражними фестивальними хітами «Технічна перерва» і «Цвях». Знята в жанрі пострадянського нуару, ця стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Світова прем’єра картини відбулася на великому європейському фестивалі класу «А» — Роттердамському, де вона здобула Приз Міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ). На Київському тижні критики відбудеться національна прем’єра фільму.

Цього року повнометражний дебют Сотниченка «Ля Палісіада» вже бачили на міжнародних кінофестивалях у Вроцлаві, Сараєво, Вільнюсі, Ґетеборгу та Роттердамі. У березні фільм «Ля Палісіада» здобув приз як найкраща картина Вільнюського міжнародного кінофестивалю Kino Pavasaris.

У лютому 2023 року фільм отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі.

22 вересня у Сан-Себастьяні стартує міжнародний кінофестиваль, єдиним українським учасником в одній із конкурсних програм якого є картина «Ля Палісіада».

«Назавжди-назавжди» — ще один український повнометражний дебют у секції. Це стрічка Анни Бурячкової, відомої режисерки кліпів, у доробку якої — роботи для «Океану Ельзи», Джамали, Onuka, СТАСІК і Brutto. Події картини розгортаються у 1990-х роках у Києві, а в центрі сюжету — підлітки, їхні надії, сподівання та кохання у перші роки відновленої незалежності України. Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі в конкурсі Orizzonti Extra. У межах програми «Фокус» відбудеться українська прем’єра стрічки.

Автор «Детектора медіа» Дмитро Десятерик поговорив із режисеркою Анною Бурячковою про роботу над фільмом «Назавжди-назавжди», травму 1990-х і самодостатність як життєву стратегію.

«Ти мене любиш» — другий повний метр Тоні Ноябрьової («Герой мого часу»). Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. Головна героїня стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої. Світова прем’єра відбулася на Берлінале в межах програми «Панорама», а українська — на Одеському міжнародному кінофестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала Спеціальну відзнаку національного конкурсу за найкращу жіночу роль. У межах Київського тижня критики відбудеться київська прем’єра фільму.

«Дівчина з…» — спільна робота Малґожати Шумовської («Снігу більше не буде», «Обличчя / Рило») та Міхала Енґлерта («Снігу більше не буде»). У центрі сюжету — мешканець невеликого містечка, який намагається бути хорошим чоловіком і батьком. З часом він відчуває гендерну дисфорію та вирішує стати на шлях здобуття особистої свободи. Але перепонами стають труднощі в сімейному житті та складні відносини в оточенні. Стрічка була вперше показана в офіційній програмі Венеційського кінофестивалю.

«Зелений кордон» — фільм Аґнєшки Голланд («Ціна правди»). Картина розповідає про велику гуманітарну кризу на кордоні Польщі та Білорусі, спричинену білоруським диктаторським режимом, що пропагандою заманює біженців, охочих потрапити до ЄС. У цій прихованій війні переплітаються життя активістки, молодого прикордонника та сім’ї сирійських біженців. На Венеційському кінофестивалі у 2023 році, де відбулася світова прем’єра стрічки, «Зелений кордон» було відзначено Спеціальним призом журі.

«Іа» — стрічка Єжи Сколімовського, історія життєвих поневірянь очима тварини. Головний герой фільму — допитливий сірий віслючок Іа з сумними очима, зірка пересувного цирку. Через раптові обставини він змушений вирушити в подорож Європою, а шляхом йому траплятимуться добрі та злі люди. Картина побачила світ на торішньому Каннському кінофестивалі, де здобула Приз журі та Приз за найкращий саундтрек. Цього року стрічка отримала номінацію на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

«Київський тиждень критики» — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого є українські кінокритики й кінокритикині. Програма події складається з кількох секцій: окрім програми «Фокус: Україна — Польща», фестиваль уже оголосив міжнародну ретроспективну секцію «Людина з кіноапаратом», присвячену залаштункам кіноіндустрії, та українську ретроспективну секцію «Жіноча роль», присвячену знаковим акторкам і створену спільно з «Довженко-Центром».

Організатори фестивалю повідомили також, що незабаром представлять міжнародну програму з хітами головних світових кінофестивалів.

Традиційно в межах події відбудеться нагородження премією «Кіноколо». Днями ми писали, що стали відомі імена претендентів на отримання нагород VI Національної премії кінокритиків «Кіноколо» у 10 номінаціях.

Імена переможців оголосять на церемонії нагородження 12 жовтня 2023 року, в день відкриття «Київського тижня критики».

Лідерами за кількістю номінацій стали:

  • «Степне» (6 номінацій);
  • «Ля Палісіада» (5 номінацій);
  • «Люксембург, Люксембург» (4 номінації);
  • «20 днів у Маріуполі» (3 номінації).

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» — щорічна премія, заснована у 2018 році, що відзначає досягнення українського кінематографу та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Переможців визначає Комітет національної премії кінокритиків. До його складу належать 57 кінокритиків та кінознавців, які є членами ФІПРЕССІ, та авторів, чиї тексти та аналітичні матеріали публікуються в українських ЗМІ.

У попередні роки переможцями в номінації «Найкращий повнометражний ігровий фільм» були «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Атлантида» Валентина Васяновича, «Додому» Нарімана Алієва.

Фото: Київський тиждень критики

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду