Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА

Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА

9 Травня 2023
1012
9 Травня 2023
12:51

Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА

1012
Docudays UA: Більшість з п’яти фільмів, зібраних у цій програмі, про зовсім недалеке минуле, яке, однак, стало точкою відліку нової реальності — про початок і перший рік повномасштабного вторгнення.
Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА
Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA  опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА, до якої увійшли п'ять фільмів. Інші програми конкурсу та позаконкурсні програми оприлюднять незабаром.

Зокрема, до DOCU/УКРАЇНА увійшли документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова про облогу росіянами Маріуполя, фільм «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка про переселенців, які опинилися в Ужгороді, фільм «День незалежності» Володимира Тихого про святкування 31-ї річниці відновлення державності України, фільм «Залізні метелики» Романа Любого про обставини збиття літака MH17 та фільм «Крихка пам’ять»  —  інтимне, сімейне кіно, яке створювалося без прив’язок і відсилань до війни, коли молодий кінооператор Ігор Іванько випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда – відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. 

«Більшість з п’яти фільмів, зібраних у цій програмі, про зовсім недалеке минуле, яке, однак, стало точкою відліку нової реальності — про початок і перший рік повномасштабного вторгнення. Окупація Маріуполя, життя біженців/-ок в Ужгороді, перший День Незалежності в стані повномасштабної війни. Фільми Мстислава Чернова, Дмитра Грешка і Володимира Тихого — кожен на свій штиб документують прояви війни. Страшно, але багато з того, що їм вдалося вхопити, здається, ми вже починаємо забувати. Відбувається щось нове, і ці події перестають бути частиною нашої повсякденної реальності. Або, можливо, ми свідомо відштовхуємо пам’ять про ці найстрашніші дні й місяці якомога далі, бо так легше?», — пишуть організатори.

Конкурсна програма DOCU/УКРАЇНА, це фільми креативної документалістики, в яких етичні та правові проблеми розкриваються за допомогою виразних художніх засобів.

Конкурсна програма складається з трьох секцій: DOCU/СВІТ — міжнародний конкурс з повнометражних і середньометражних документальних стрічок, тривалість яких перевищує 30 хвилин. DOCU/КОРОТКО — міжнародний конкурс короткометражних документальних стрічок, тривалість яких не перевищує 30 хвилин. DOCU/УКРАЇНА — національний конкурс. Тут представлені документальні стрічки різної тривалості, створені в Україні або в копродукції з Україною. Також допускається участь стрічок, створених українськими режисер(к)ами та компаніями-виробниками з інших країн.

20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться 2–8 червня 2023 року в гібридному форматі (тобто частково онлайн), до якого організаторів уперше змусила вдатися епідемія коронавірусу.  

Docudays UA-2023 вже оголосив набір волонтерів, який триватиме до 21 травня. 

Також уже відомий склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а ще журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

Попередній, 19-й, Docudays UA відбувся в листопаді 2022 року на Львівщині. Фестиваль розпочався у Львові й побував у 22 областях України та вперше — за кордоном. Загалом він тривав до 30 грудня. 

У березні 2022-го команда Docudays UA ініціювала створення об'єднаної бази відео- та аудіосвідчень воєнного часу «Архів війни». Збирають матеріали, які фіксують злочини, скоєні російською армією на території України з 24 лютого 2022 року, і те, як вони вплинули на життя та побут українців. 

Чільне фото: кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1012
Читайте також
29.05.2023 15:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 593
10.05.2023 11:37
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду