У міжнародній програмі цьогорічного фестивалю «Київський тиждень критики» — сім хітів із найбільших світових кінофестивалів

У міжнародній програмі цьогорічного фестивалю «Київський тиждень критики» — сім хітів із найбільших світових кінофестивалів

28 Вересня 2023
472
28 Вересня 2023
17:28

У міжнародній програмі цьогорічного фестивалю «Київський тиждень критики» — сім хітів із найбільших світових кінофестивалів

472
Організатори поки тримають у секреті назву одної зі стрічок, що ввійшла до програми.
У міжнародній програмі цьогорічного фестивалю «Київський тиждень критики» — сім хітів із найбільших світових кінофестивалів
У міжнародній програмі цьогорічного фестивалю «Київський тиждень критики» — сім хітів із найбільших світових кінофестивалів

Сьомий міжнародний кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив назви шести стрічок, які покажуть у межах міжнародної програми. Назву ще одного фільму-учасника цієї секції організатори поки тримають у секреті.

Традиційно до міжнародної програми відібрали свіжі хіти з найбільших світових кінофестивалів.

«Опале листя»

Країна: Фінляндія, Німеччина

Рік: 2023

Хронометраж: 81 хв.

Жанр: Комедія, драма

Режисер: Акі Каурісмякі

У ролях: Альма Пойсті, Юссі Ватанен

Мова: Фінська з українськими та англійськими субтитрами

— Приз журі, Каннський кінофестиваль, 2023

— Найкращий фільм 2023 року за версією Міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ)

Випадкова зустріч у караоке-барі змінює життя чоловіка й жінки, які шукають своє кохання. І хоча між ними проскакує іскра, на шляху до щастя цих двох з’являються численні перешкоди — від загублених телефонних номерів до помилкових адрес, алкоголізму та чарівного безпритульного собаки.

«Солодкий Схід»

Країна: США

Рік: 2023

Хронометраж: 104 хв.

Жанр: Драма

Режисер: Шон Прайс Вільямс

У ролях: Талія Райдер («Ніколи, рідко, іноді, завжди»), Саймон Рекс («Червона ракета», франшиза «Дуже страшне кіно»), Айо Едебірі («Ведмідь»), Ерл Кейв, Джейкоб Елорді («Ейфорія»), Ріш Шах, Джеремі О. Гарріс

Мова: Англійська, арабська, мова апачі з українськими та англійськими субтитрами

Режисерський дебют незалежного оператора Шона Прайса Вільямса («Гарні часи» братів Сефді) за сценарієм знаного кінокритика Ніка Пінкертона.

Ліліан потрапила у Вашингтон зі шкільною екскурсією. Відокремившись від однокласників, дівчина рушає у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США. У своїй подорожі сучасною Америкою вона зустрічає різних людей, що називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків.

«Тотем»

Країна: Мексика, Данія, Франція

Рік: 2023

Хронометраж: 92 хв.

Жанр: Драма

Режисер: Ліла Авілес

У ролях: Наїма Сентіес, Монтсеррат Мараньйон, Марісоль Ґасе, Тересіта Санчез, Матео Ґарсіа Елізондо

Мова: Іспанська з українськими та англійськими субтитрами

— Приз екуменічного журі, Берлінський міжнародний кінофестиваль, 2023

— Офіційна програма, Міжнародний кінофестиваль у Сан-Себастьяні, 2023

Сповнений любові містичний портрет сім’ї на тлі гірко-солодкого свята. Велика мексиканська родина готує незабутнє святкування дня народження молодого Тони — їхнього брата, сина й батька. Але вечірка-сюрприз стає подвійним ритуалом через його тяжку хворобу — день народження може стати для нього останнім, тому святкування стає церемонією прощання.

«Химера»

Країна: Італія, Франція, Швейцарія

Рік: 2023

Хронометраж: 130 хв.

Жанр: Пригоди, Комедія, Фентезі, Романтика

Режисер: Аліче Рорвахер

У ролях: Джош О’Коннор («Корона», «Земля божа», «Емма»), Ізабелла Росселліні («Синій оксамит»), Альба Рорвахер («Щасливий Лазар», «Ідеальні незнайомці»)

Мова: Італійська, англійська з українськими та англійськими субтитрами

— Офіційна програма, Каннський кінофестиваль, 2023

— Офіційна програма, Міжнародний кінофестиваль у Торонто, 2023

— Офіційна програма, Кінофестиваль у Нью-Йорку, 2023

Кожен женеться за мрією, але так і не може її вхопити. Для одних це мрія про легкі гроші, для інших — пошуки минулого кохання. Повернувшись до маленького містечка на узбережжі Тірренського моря, Артур зустрічається з бандою Томбаролі — розкрадачів етруських гробниць. Артур має дар, який він використовує на користь своїх друзів-бандитів: він може відчувати порожнечу. Порожнечу землі, в якій лежать рештки минулого світу. І порожнечу, яку залишило втрачене кохання до Беньяміни.

«Знамення»

Країна: Бельгія, Нідерланди

Рік: 2023

Хронометраж: 90 хв.

Жанр: Драма

Режисер: Балоджі

У ролях: Люсі Дебе, Марк Зінга, Еліан Умухіре

Мова: Англійська, французька, суахілі, лінгала з українськими та англійськими субтитрами

— Нагорода «Новий голос», програма «Особливий погляд», Каннський кінофестиваль, 2023

— Офіційна програма, Лондонський кінофестиваль, 2023

— Офіційна програма, Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах, 2023

— Офіційна програма, Кінофестиваль у Сіднеї, 2023

Епічна та сюрреалістична історія про остракізм і важкий тягар долі. Після кількох років проживання в Бельгії в уродженця Конго, молодого хлопця Коффі, та його партнерки Аліси ось-ось мають народитися двійнята. Пара вирішує поїхати до рідного міста чоловіка, щоб отримати благословення його батьків. Однак ситуація  значно складніша і болючіша, ніж здається, адже більшу частину свого життя Коффі провів на відстані від сім’ї, вважаючись соціальним вигнанцем, який приносить нещастя і ганьбу всім, із ким контактує.

«Анатомія падіння»

Країна: Франція

Рік: 2023

Хронометраж: 150 хв.

Жанр: Кримінал, Драма, Трилер

Режисер: Жюстін Тріє

У ролях: Сандра Гюллер, Сванн Арло, Антуан Рейнартц

Мова: Французька, англійська, німецька з українськими та англійськими субтитрами

— Золота пальмова гілка, Каннський кінофестиваль, 2023

— Приз глядацьких симпатій, Міжнародний кінофестиваль у Локарно, 2023

— Офіційна програма, Міжнародний кінофестиваль у Торонто, 2023

— Офіційна програма, Міжнародний кінофестиваль у Сан-Себастьяні, 2023

Сандра — німецька письменниця, яка живе зі своїм чоловіком Самуелем та сином Даніелем з вадами зору у віддаленому гірському шале у французьких Альпах. Коли Самуель гине за загадкових обставин, слідство не може визначити, чи це було самогубство, чи навмисне вбивство. Зрештою Сандру заарештовують за вбивство, і суд починає розглядати під мікроскопом її бурхливі сімейні стосунки та неоднозначну особистість. Коли на лаві підсудних опиняється маленький Даніель, у судді починають закрадатися сумніви про невинність Сандри.

Також поза межами кураторської програми під час цьогорічного кінофестивалю «Київський тиждень критики» відбудеться спеціальний показ нової роботи режисера Педро Альмодовара «Дивний спосіб життя». Обговорення після показу не заплановано.

«Дивний спосіб життя»

Країна: Іспанія, Франція

Рік: 2023

Хронометраж: 31 хв.

Жанр: Короткометражний фільм, драма

Режисер: Педро Альмодовар

У ролях: Ітан Гоук («Перед заходом сонця», «Ґаттака»), Педро Паскаль («Мандалорець», «Останні з нас»)

Мова: Англійська з українськими субтитрами

— Офіційна програма, Каннський кінофестиваль, 2023

— Офіційна програма, Кінофестиваль у Нью-Йорку, 2023

— Офіційна програма, Мельбурнський міжнародний кінофестиваль, 2023

Після двадцяти п'яти років розлуки ковбой Сілва перетинає пустелю на коні, щоб побачити свого друга шерифа Джейка. Разом вони святкують зустріч, але на наступний ранок Джейк дізнається, що причина подорожі Сілви — не в тому, щоб згадати про їхню дружбу.

7-ий міжнародний кінофестиваль «Київський тиждень критики» відбудеться з 12 до 18 жовтня 2023 року у столичному кінотеатрі «Жовтень».

На постері цьогорічного кінофестивалю — фотографія Анни Стен, яка народилася в Києві і стала популярною актрисою в 1920–1930-х роках у Радянському Союзі, Європі та США. Її часто називають першою голлівудською акторкою українського походження.

Уже вдруге в межах фестивалю за співпраці з «Довженко-Центром» відбудеться ретроспектива стрічок національної кіноспадщини. Цього року секція має назву «Жіноча роль» і присвячена акторкам, які стали іконами українського кіно.

У межах фестивальної програми «Фокус: Україна — Польща» заплановані прем’єри очікуваних українських стрічок, які заявили про себе на міжнародних кінофестивалях у Берліні, Роттердамі та Венеції, а також фільмів знаних польських кінематографістів.

Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого виступають українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України, критикиня, редакторка Дарія Бадьйор; кінознавець і режисер, керівник науково-програмного відділу «Довженко-Центру» Станіслав Битюцький; колумніст і автор видань LB.ua й DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня, лекторка курсу про кіно в «Культурному Проекті», кураторка кінозалу в онлайн-кінотеатрі Sweet.tv Анна Дацюк

Програма Київського тижня критики складатиметься з кількох секцій: окрім програми «Жіноча роль», на фестивалі покажуть міжнародну програму з хітами головних світових кінофестивалів, тематичну ретроспективу культової кінокласики та програму «Фокус» (добірка нових картин з України та іншої фокусної країни, сформована селективною комісією кінокритиків обох країн).

Традиційно в межах кінофоруму відбудеться нагородження премією «Кіноколо».

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» — це щорічна премія, заснована у 2018 році. Вона відзначає досягнення українського кінематографу й діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Премією нагороджують у десяти номінаціях: за найкращі повнометражний ігровий фільм, документальний фільм, короткометражний ігровий фільм, анімаційний фільм, відкриття року, режисера чи режисерку, акторку, актора, сценарій та за досягнення. Церемонія нагородження проходить на відкритті кінофестивалю «Київський тиждень критики» наприкінці жовтня.

Організаторами премії «Кіноколо» виступають Спілка кінокритиків України, Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — Дивись українське!» та компанія «Артхаус Трафік».

Фото: скриншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду