Ювілейний Венеційський кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців

Ювілейний Венеційський кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців

11 Вересня 2023
1502
11 Вересня 2023
20:10

Ювілейний Венеційський кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців

1502
Володарем головної відзнаки фестивалю — «Золотого лева» — став грецький режисер Йоргос Лантімос за повнометражний фільм «Бідолахи».
Ювілейний Венеційський кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців
Ювілейний Венеційський кінофестиваль оголосив цьогорічних переможців

Ювілейний 80-й Венеційський кінофестиваль вручив відзнаки цьогорічним переможцям. Перелік лауреатів опублікували на офіційному сайті події.

Володарем «Золотого лева» став грецький режисер Йоргос Лантімос за повнометражний фільм «Бідолахи» з Еммою Стоун, Віллемом Дефо і Марком Руффало в головних ролях. За сюжетом, героїня на ім'я Белла накладає на себе руки через нещасливий шлюб. Однак ученому-експериментатору Годвіну Бакстеру вдається повернути жінку до життя, пересадивши потопельниці мозок її ненародженої дитини.

«Срібного лева» отримав режисер з Японії Рюсуке Хамагучі за картину «Зла не існує» про матір з донькою, які мешкають у селищі неподалік Токіо і дізнаються, що поруч із ними незабаром побудують глемпінг. 

Приз за найкращу режисеру здобув італієць Маттео Гароне за фільм «Я — капітан», а спеціальну відзнаку журі  польська режисерка Агнешка Голланд зі стрічкою «Зелений коридор»

Серед інших лауреатів Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023:

  • Найкращий сценарій Гуілермо Калдерон та Пабло Ларрейн за фільм «Графа»;
  • Найкраща актриса Кейлі Спені, за роль у картині «Прісцилла»;
  • Найкращий актор Пітер Сарсгаард, за роль у стрічці «Пам’ять»;
  • Спеціальна премія Марчело Мастрояні  Сейду Сарр, «Я  капітан».

Нагадаємо, 80-й ювілейний Венеційський міжнародний кінофестиваль тривав з 30 серпня по 9 вересня. У рамках заходу глядачі переглянули 82 нові стрічки. Україну, зокрема, представляли три проєкти.  У конкурсній програмі Orizzonti Extra показали дебютну повнометражну стрічку режисерки Анни Бурячкової «Назавжди-назавжди», фільм «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова презентували у програмі Venice Classics, а в програмі Biennale College Cinema взяв участь український інтерактивний VR-проєкт Валерія Коршунова «Доба перша».

Окрім цього, в паралельній програмі Венеційського кінофестивалю Venice Days представили фільм режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика «Фотофобія», що оповідає про життя людей, які кілька місяців жили у метро Харкова на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

6 вересня на Венеційському кінофестивалі другий рік поспіль провели «Український день». У рамках заходу відбулася серія зустрічей на підтримку нашої держави та її кіноіндустрії.

На фото — грецький режисер Йоргос Лантімос

Фото: Держкіно / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1502
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду