detector.media
18.11.2022 10:08
Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»
Новий в.о. керівника Довженко-Центру прагне скасувати реорганізацію і «врятувати Центр»
Андрій Алфьоров: «На моїх очах Центр перетворювався із цвинтаря на храм кіно. І мені би не хотілося спостерігати зворотній процес».

Новопризначений виконувач обов'язків гендиректора Довженко-Центру Андрій Алфьоров заявив, що має намір добитися скасування реорганізації Центру, надання йому статусу «національного» і призначення на посаду очільниці Олени Гончарук, яку вважає легітимною переможницею конкурсу.

Про це Алфьоров написав на своїй фейсбук-сторінці.

Новим тимчасовим виконувачем обов’язків гендиректора Андрія Алфьорова призначили напередодні, після звільнення з посади попередньої в.о. очільниці Юлії Каждан. Андрій Алфьоров – режисер, куратор, кінокритик, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Він співпрацював раніше з Довженко-Центром, був куратором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, а також автором однойменної книги, яку видав Центр.

За словами Алфьорова, призначення його на посаду «не є елементом якоїсь гри, а викликане моїм власним бажанням врятувати Центр. Надто багато мене пов'язує з цією інституцією».

Він пояснив, що йдеться не лише про виставку, яку він проводив як куратор в Довженко-Центрі, й не про книгу. «На моїх очах Центр зусиллями Івана Козленка перетворювався із цвинтаря на храм кіно. І мені би не хотілося спостерігати зворотній процес», – написав Алфьоров.

Він заявив, що має намір домогтися скасування наказу про реорганізацію Центру і зупинити будь-які інші спроби її провести. Він також зауважив, що вважає Олену Гончарук переможницею конкурсу, тож зробить все можливе, аби її призначили на цю посаду, офіційно підписавши контракт. «Нагадаю, що я лише виконувач обов`язків. І ще для мене є важливою позиція самого колективу Центру», – написав Алфьоров.

Він додав, що для захисту колекції Довженко-Центру має намір добитися надання йому статусу «національного» і визнання нарешті цієї кіноустанови Державним фондом фільмів – як інституції, що фахово і практично з 1994 року здійснює архівну та науково-дослідницьку діяльність з розвитку фільмофонду, відновлення, реставрування та збереження творів національної кіноспадщини.

«Моторошно від думки, що якісь твори, з тих що зберігаються в Центрі, можуть бути передані в інші архіви, а згодом взагалі втрачені. Я впевнений, що потрібно терміново розробити нормативну базу для функціонування фонду фільмів і залученням міжнародних експертів. І найголовніше - зберегти фінансову підтримку з державного бюджету на період війни та 2 роки після. Насамкінець я хочу, щоб Довженко-Центр залишили в спокої й дали нормально працювати», - написав Алфьоров.

Нагадаємо, 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото: Inna Semilinskaya / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY