detector.media
18.11.2022 19:29
У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання
У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання
«Держкіно не планує скасувати реорганізацію Центру, але призначає людину, яка буде домагатися її скасування. Яким чином новий в.о. збирається це робити і яким Статутом він керуватиметься?»

Команда Довженко-Центру відреагувала на призначення виконувачем обов'язків генерального директора Андрія Алфьорова.

«Ми зворушені бажанням Андрія Алферова допомогти Центру, але незрозуміло, чому саме з його присутністю відбудеться те, за що і так ведеться боротьба, і чому колектив дізнається про нове призначення із соцмереж? Питань і неясностей виникає все більше», – зазначили представники інституції. Найважливіше – щоб культурна спільнота мала візію і стратегію Міністерства культури та інформаційної політики і Державного агентства з питань кіно щодо ролі та розвитку Довженко-Центру, підкреслили кінодіячі.

Нагадаємо, Андрія Алфьорова призначили 17 листопада після того, як відбулося звільнення з посади попередньої в.о. очільниці кіноінституції Юлії Каждан. Алфьоров – кінокритик, куратор, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, режисер. Був куратором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував культову кінострічку Романа Балаяна, а також автором однойменної книги, яку видав «Довженко-Центр». За словами Алфьорова, він керується власним бажанням врятувати Довженко-Центр.
Нагадаємо, 17 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади. 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру. Команда Центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

12 листопада під будівлею Довженко-Центру відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Алфьорова
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY