КНМП закликає парламентський комітет обговорити всі напади на журналістів

2 Вересня 2009
18530
2 Вересня 2009
11:19

КНМП закликає парламентський комітет обговорити всі напади на журналістів

18530
КНМП закликає парламентський комітет обговорити всі напади на журналістів

Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов закликає парламентський комітет зі свободи слова не обмежуватися тільки розглядом хамської поведінки депутата Ткаченка стосовно журналістки Червакової. «Адже цей інцидент не випадковий і втілює цілу філософію ставлення влади та державних органів до працівників засобів масової інформації. Отож, необхідно розглянути й інші випадки, які  в нашій країні стали системою», - зазначає голова КНМП.

 

До переліку випадків брутального поводження з журналістами можна віднести інцидент між редактором хмельницького видання «Моя газета+» Людмилою Луніною, в якої  28 липня цього року під час акції протесту вкладників одного з банків чоловік у цивільному вирвав із рук диктофон і зламав його. «Це відбувалося на очах численних працівників ЗМІ. Міліція досі не може встановити особу людини, яка перешкоджала діяльності журналістки. Тим часом камери зафіксували його. Його фото надруковане в пресі.  Журналісти твердять, що нападником був один із керівників обласної міліції», - йдеться у заяві КНМП.

 

25 червня 2009 року під час виконання службових обов'язків було здійснено напад на журналістів телеканалу СТБ і «Закритої зони». У журналістів СТБ зловмисники вирвали з камери мікрофон. Колеги з СТБ  викликали міліцію, але представники правоохоронних органів вирішили, що вирвати у журналіста мікрофон під час роботи не є підставою для порушення кримінальної справи.

 

За словами голови КНМП, апофеозом нахабства став минулорічний випадок, коли  на вулиці Первомайського в Києві було побито трьох журналістів, а фотокореспонденту газети «Комерсант-Україна» Олександрові Течинському  зламали руку. Працівники міліції спостерігали за злочином,  але не зупинили беззаконня. «Всі наші вимоги до Генеральної  прокуратури – покарати працівників міліції, які своїм невтручанням порушили закон, закінчилися відписками. Матеріали цієї справи було переслано до профільного комітету Верховної Ради. Отож, є всі підстави, щоб розглянути також і їх», - зазначає Юрій Луканов.

 

Комітет КНМП сподівається, що депутати не обмежаться гучними заявами, а вимагатимуть покарання винних. Інакше суспільство побачить, що справа сумновідомого колишнього народного депутата Олега Калашникова процвітає.  «Безкарність по відношенню до журналістів сприятиме тому, що у період майбутньої передвиборчої кампанії кількість випадків брутального поводження з журналістами збільшиться. Це перекреслить всі здобутки зі свободою слова, якою так пишаються наші політики», - пише КНМП.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18530
Читайте також
02.07.2009 09:32
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
39 265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду