detector.media
02.09.2009 11:19
КНМП закликає парламентський комітет обговорити всі напади на журналістів

Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов закликає парламентський комітет зі свободи слова не обмежуватися тільки розглядом хамської поведінки депутата Ткаченка стосовно журналістки Червакової. «Адже цей інцидент не випадковий і втілює цілу філософію ставлення влади та державних органів до працівників засобів масової інформації. Отож, необхідно розглянути й інші випадки, які  в нашій країні стали системою», - зазначає голова КНМП.

 

До переліку випадків брутального поводження з журналістами можна віднести інцидент між редактором хмельницького видання «Моя газета+» Людмилою Луніною, в якої  28 липня цього року під час акції протесту вкладників одного з банків чоловік у цивільному вирвав із рук диктофон і зламав його. «Це відбувалося на очах численних працівників ЗМІ. Міліція досі не може встановити особу людини, яка перешкоджала діяльності журналістки. Тим часом камери зафіксували його. Його фото надруковане в пресі.  Журналісти твердять, що нападником був один із керівників обласної міліції», - йдеться у заяві КНМП.

 

25 червня 2009 року під час виконання службових обов'язків було здійснено напад на журналістів телеканалу СТБ і «Закритої зони». У журналістів СТБ зловмисники вирвали з камери мікрофон. Колеги з СТБ  викликали міліцію, але представники правоохоронних органів вирішили, що вирвати у журналіста мікрофон під час роботи не є підставою для порушення кримінальної справи.

 

За словами голови КНМП, апофеозом нахабства став минулорічний випадок, коли  на вулиці Первомайського в Києві було побито трьох журналістів, а фотокореспонденту газети «Комерсант-Україна» Олександрові Течинському  зламали руку. Працівники міліції спостерігали за злочином,  але не зупинили беззаконня. «Всі наші вимоги до Генеральної  прокуратури – покарати працівників міліції, які своїм невтручанням порушили закон, закінчилися відписками. Матеріали цієї справи було переслано до профільного комітету Верховної Ради. Отож, є всі підстави, щоб розглянути також і їх», - зазначає Юрій Луканов.

 

Комітет КНМП сподівається, що депутати не обмежаться гучними заявами, а вимагатимуть покарання винних. Інакше суспільство побачить, що справа сумновідомого колишнього народного депутата Олега Калашникова процвітає.  «Безкарність по відношенню до журналістів сприятиме тому, що у період майбутньої передвиборчої кампанії кількість випадків брутального поводження з журналістами збільшиться. Це перекреслить всі здобутки зі свободою слова, якою так пишаються наші політики», - пише КНМП.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY