Валерій Воротник: «Це був замах на вбивство»

17 Лютого 2009
33898
17 Лютого 2009
21:17

Валерій Воротник: «Це був замах на вбивство»

33898
Засновник черкаської медіагрупи «Антена» підозрює в організації вибуху міську владу і пов’язує інцидент із своєю професійною діяльністю.
Валерій Воротник: «Це був замах на вбивство»
Як уже повідомляла «Детектор медіа», 16 лютого о 21.15 біля офісу медіагрупи «Антена» в Черкасах вибухнув автомобіль власника медіагрупи Валерія Воротника.
 
Біля авта в цю мить перебували, крім самого Воротника, директор телеканалу «Антена-плюс» Володимир Мамалига з 10-річним сином. Вони вийшли із студії телеканалу після проведення прямого ефіру, під час якого було анонсовано акцію протесту проти закриття п’яти шкіл у Черкасах, підійшли до джипа Hyundai й намагалися в нього сісти. Вибуховою хвилею людей відкинуло від машини, і вони не постраждали. Вибухом вибито шибки у навколишніх будинках, пошкоджені десятки автомобілів. Уламки машини розлетілися у радіусі більше 200 метрів, повідомляє «Антена». На думку фахівців, під автомобілем було закладено вибухівку фугасного типу в еквіваленті 100-200 грамів тротилу.
 
«Керівники медіагрупи «Антена» впродовж останніх трьох років займали жорстку та непримиренну позицію щодо неправомірних дій черкаської міської влади та черкаського міського голови Сергія Одарича. Замовниками терористичного акту Валерій Воротник та Володимир Мамалига однозначно вважають черкаську міську владу», - йдеться у повідомленні на сайті «Антени».
 
«Детектор медіа» звернулась із запитаннями до Валерія Воротника.
 
- Це не був підрив автомобіля, це був замах на вбивство – моє та мого колеги-журналіста, - сказав пан Воротник. – Ми з моїм колегою Володимиром Мамалигою проводили прямий ефір у студії телеканалу «Антена плюс». По завершенні ефіру вийшли з офісу й рушили до автомобіля, що стояв на парковці. Я підійшов до автомобіля, буквально за метр-два за мною йшли Володимир і його десятирічний син, який прийшов до батька на роботу. Я натиснув дистанційне керування сигналізацією, і після того, як спрацювали фари – я стояв майже впритул до заднього колеса машини – пролунав сильний вибух. Далі пам’ятаю уривчасто: дзвін скла, вогонь, крики… Ми повернулися в офіс, дочекалися прибуття міліції, були допитані. Вибухотехніки працювали на місці до середини 17 лютого. Машину забрали для подальших експертиз. Під машиною в асфальті виявилась 40-сантиметрова вирва. Повідомили, що заряд був фугасного типу, закладений десь під двигуном машини.
 
- Чи порушено кримінальну справу?
- Так, міліція порушила кримінальну справу, але поки що, за нашою інформацією, ані про замах на вбивство, ані про теракт не йдеться. Справу порушено за статтею «навмисне пошкодження майна». Після обіду ми отримали в офіс факс із Верховної Ради – запит народного депутата України Григорія Омельченка щодо цих подій із зверненням Президента та Генеральної прокуратури з проханням розслідувати цю справу.
 
- З чим ви пов’язуєте цей інцидент?
- Однозначно – з нашою професійною діяльністю Ні я, ні Володимир не займаємось нічим, крім громадської діяльності, телебачення і газети. Ніякого бізнесу в нас немає. Я є головним редактором газети «Антена» і журналістом, працюю в газеті і на телеканалі. Володимир – директор телеканалу і журналіст, що пише для газети. Це і є наш бізнес.
 
- На сайті «Антени» йдеться про те, що ймовірними замовниками замаху ви з Володимиром вважаєте черкаську міську владу. Це так?
- Так, я підтверджую ці слова. За великим рахунком у Черкасах ми більше не маємо ворогів. Бізнес-інтересів ми не маємо, тому списувати це на якісь розбірки, боргові зобов’язання – це повна маячня. Так вийшло, що справді жорстка конфронтація з міською владою з усіх черкаських ЗМІ лише в «Антени» - і в газети, і в телеканалу. Ми в опозиції, критикуємо їх, постійно якась судова тяганина… Але детально поки що в це заглиблюватись не хочу, оскільки зараз ми спілкуємось із міліцією, і це питання теж є предметом вивчення у процесі слідства.
 
Зараз нас більш за все непокоїть кваліфікація цієї події. Питання не в майні – адже це майно фактично порятувало життя трьом людям. Ми впевнені, що метою цього вибуху було вбивство. Заряд такої шаленої потужності, що в сусідньому 9-поверховому будинку вилетіли шибки, а осколки валяються в радіусі 200 метрів – це не схоже на залякування, підпал або вибух запальнички.
 

Валерій Воротник є власником медіагрупи «Антена», до складу якої входять газета «Антенна», створена 1997 року, інтернет-сайт, що працює з 1998 року, та телеканал «Антена-плюс», який виходить в ефір із лютого 2006 року. З кінця листопада 2008 року канал «Антена-плюс» мовить в інтернеті.
 
Володимир Мамалига є головою громадської організації «Народний фронт», створеної 20 січня 2009 року, а Валерій Воротник – її активістом, членом ради організації. «Народний фронт» виступив із низкою політичних пропозицій на всеукраїнському рівні.
 
Читачам «Детектор медіа» Валерій Воротник відомий також як ініціатор (разом із Марією Самбур) судового позову проти газети «Україна молода» та інтернет-видання «Українська правда». Позивачі оскаржували заяви екс-керівника радіо «Континент» Сергія Шолоха, який пов’язував їх із Соціал-демократичної партією України (об’єднаною) та Віктором Медведчуком, та статтю Володимира Бойка «Як ми з Шолохом мало не знайшли вбивць Ґонґадзе».  Зараз Валерій Воротник характеризує цю історію як «особисте протистояння із Шолохом».
 
«Детектор медіа» з’ясовуватиме позицію мера Черкас Сергія Одарича.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33898
Читайте також
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Черкщанин
5523 дн. тому
Розумію, що у успішних журналістів та проектів (яких крім "Антени" та "Вечірніх Черкас" на медіа-просторі Черкащини просто нема) є більше заздривників в середовищі колег, ніж друзів. Тони бруду, що виливають в цей місяць на Мамалигу та Валерія тому лише підтвердження. На скільки мені відомо, справу вже порушено за статтями тероризм та замах на вбивство. Так що заспокойтесся та не поширте тут дезінформацію. Хлопці і надалі стверджують, що замовниками замаху може бути лише Одарич та ще один його поплічник, який був співвласником телеканалу разом з Воротніком. Так нехай міліція та СБУ розслідую цю справу, а не якісь кібердрочери з команди місцевого мера. Стосовно ж згаданого тут нижче Альту - дуже цікавий був колись телеканал, коли його робили Воротнік, Усик та Журило. Коли вони звідти, пішли канал просто вмер. Це був перший і єдиний місцевий телеканал, який робив щоденні новини в режимі "сьогодні на сьогодні". Що визивало заздрощі з боку колег з державної Росі і місцевої приватної Віккі. Канал в середені 90-х був найпопулярнішим в місті. Так і нині - Антена самий популярний місцевий телеканал. Бачив дослідження ринку - так попри те, що канал іде тільки на кабельних мережах міста, він має перші рейтинги на рівні центральних телеканалів. Можливо тому, коли злопці почали збирати мітинги, вони стали самими масовими з часів памаранчвої революції. Бо їм просто люди вірять, їх люблять та поважають. В Черкасах дуже багато говоряять про замах, але версія про піар виходить виключно від Одарича. Напевне він ії висунув в якості конраверсійної щоб відвести від себе підозри. За останній місяць популярність мера серед Черкащан дуже впала. Не в останнє завдяки випадку, що стався 16 лютого. Ну і зрозуміло, що наступним мером може стати хтось з журналістів. Читаю черкаські форуми - там постійно присутні дкілька осіб, з тих що нижче розписалися. Пишуть слово-в слово як тут. Немов з шпаргалки. Можливо їм просто за це гроші Бродський платить?
ЦАРЬ
5525 дн. тому
имя Воротник,давно ассоциируется с жёлтым цветом! ВоротнИк-по-жизни-"ЖЕЛТУШНИК",беспокойный,самовлюблённый и эгоистичный сын булочника.. Черкащане вспомните,с чего он начинал!! .."притянутые за уши" сюжетики на "АЛЬТе" и крамольные писульки в местных газетах,дабы привлечь внимание обывателя непроверенной,а порой и лживой "инфой"?! если бы,под его машиной взорвался фугас..,бампера бы просто НЕ нашли бы... Просто у ВоротнИка,не хватает новостей(явно подМОЧЕНных),да и машинку хочет по-новее...
Самогрызка
5546 дн. тому
Я как черкасщанка могу выссказаться - вчера в городе митинг ребята эти организвовали в поддержку местных школ - мерия планировала их сократить. Были ТЫСЯЧИ людей. Сегодня про взрыв говорит весь грод. Мне не пришлось услышать НИ РАЗУ негативного выссказывание о Мамалыге и Воротнике и их "Антене" . А то что распространияют враги - чего от них ждать то???? Ну приводится в конце статей список ссылок - на суды и прочее... А что дело Гонгадзе раскрыто? Названы заказчики? А в чем тогда неправота Самбур с Воротником? В чем их обвинили то? Давайте спустя годы трезво посмотрим... Может стоит честно поговорить???? Да кстати - хочу поинтересоваться, а где сейчас Шолох с его Континентом? Есть человеческая жизнь. Есть профессиональные стандарты. Есть убеждения. Убить ребят в Черкассах хотели именно за их убеждения. Они просто напугали власть, показав, что имеют огромную аудиторию, которая не только читает их газету и смотрит телеканал, но и способна выйти на улицы. Тут надо искать причину!!!
Сергій
5546 дн. тому
Дивно читати ваши коментарі. Сьогодні Антена заявила, що жодних страховок окрім атогражданки у Воротника немає. А версію з страхуванням запуктив саме Одарич на сайті міськвиконкому. Люди, схаменіться - здійснено теракт проти наших колег. А ви суєте свої особисті сентенціїї.
Сергей
5546 дн. тому
"Вибухом вибито шибки у навколишніх будинках, пошкоджені десятки автомобілів". Гы-гы А в хундае чудом уцелели? Тока бампер оторвало :)
Антарес
5546 дн. тому
ржу ни магу-2!!! "Вибухівка фугасного типу в еквіваленті 100-200 грамів тротилу" на самом деле оказалась самопальным пиротехническим устройством, которое известный самопиарщик Воротник сам и смастерил. Вместе со своим компаньоном Мамалыгой Валера грезит захватить власть в Черкассах, усадив в кресло мэра или себя, или Мамалыгу. С этой целью ихняя медиагруппа уже год по черному мочит Одарича с особо извращенной фантазией. Креатифф со взрывом - из той же оперы. В Черкассах это понимают все, кроме несчастных людей, которым каждый вечер из своего телеговномета забивают мозги два моральных урода.
Qwerty
5547 дн. тому
Ржу не магу! Все черкасские журналисты только и обсуждают новость о том, как Воротник в аккурат перед взрывом машины оббегал все черкасские страховые кампании в поисках наиболее выгодных условий страхования. Тупизм задумки со взрывом, может соревноваться только с шизоидной инициативой Воротника по созданию Бюро журналистских расследований, как проекта АнтиГонгадзе. Вот только старенький хундай жаль…
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду