Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня

9 Квітня 2022
1195

Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1195
Бенефіс Дениса Шмигаля, який був в ефірі національного марафону майже годину, сюжети зі звільнених міст на Київщині, Чернігова, Харкова та інших. Оцінки ймовірності військового вторгнення білорусів та обговорення обстрілу Краматорська «Точкою-У».
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: «Рада»‎, ICTV/СТБ‎, Суспільне, «Україна 24»‎, «Інтер».

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, а також брифінги Олексія Арестовича; патріотичні ролики про армію, волонтерство, аграрний фронт та звільнені міста Київщини.

«Рада». Ведучі Андрій Сініцин, Тетяна Гончарова, Олександр Десятніков, Олеся Неміцевич та Вадим Герасимович. В ефірі журналісти під час включень розповідали про волонтерів, які пакують сухпайки. Цитували виступ Дмитра Кулеби, який просить європейців надати допомогу не протягом тижнів, а протягом днів. Не обійшлось і без обговорення заяви радника Путіна Дмитра Пєскова, який визнав втрати російського війська.  Коментував заяви Пєскова радник глави Офісу президента Сергій Лещенко.

Обговорювали складнощі евакуації людей із Маруіполя. Показали, як рятувальники розбирають завали знищених росіянами багатоповерхівок та як українці евакуювали коней із зони бойових дій у львівські стайні.

Регулярно включали волонтерок і волонтерів, військових зокрема Володимира Донченка, бійця Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Розповіли журналісти, як вивезли тварин харківського екопарку, і як харків’янки і харків’яни допомагають комунальникам відновлювати життєдіяльність міста. Включався в ефір Олег Синєгубов — голова Харківської військової адміністрації. У сюжетах розповідали, як люди оговтуються від окупації у селах на Київщині. На Полтавщині, кажуть журналісти, готові прийняти ще 20 тисяч переселенців із міст, де тривають бойові дії. Повертаються медійники до більш традиційних сюжетів: розповідали про розсаду квітів, яку готують на Київщині.

Наприкінці свого чергування ведучі пораділи за заплямовану червоною фарбою віллу пропагандиста Соловйова в Італії. Її намагались спалити, а у басейн налили фарбу як символ вбитих росіянами українців.

ICTV/СТБ. У етері працювали В’ячеслав Цимбалюк і Вадим Карп’як. Під час ефіру у російськомовному сюжеті, які час від часу видають в Онлайн марафоні, вочевидь, для росіян, журналісти розповіли про те, як складно російським турфірмам евакуювати туристів із різних країн світу. Все це через санкції через вторгнення в Україну.

Слухали в ефірі і групу  Pink Floyd, яка аранжувала пісню «Ой у лузі червона калина» з вокалом українського музиканта Андрія Хливнюка.

https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4

Проект «Гражданская оборона» продовжив видавати сюжети у стилі російського телебачення, але цього разу про російські проблеми: дорогі помідори, черги за продуктами, дефіцит цукру. Днями Всеукраїнська рада церков закликала світ визнати трагедію у Бучі та інші знущання росіян геноцидом українського народу. Про заклик розповів ректор Відкритого Православного Університету отець Георгій Коваленко.  Він говорить, що під закликом підписались і церковники Московського патріархату.

Поговорили з головою Луганської ВА Сергієм Гайдаєм. Він закликав людей евакуйовуватись.

Розповіли в ефірі про поранених, які зараз лікуються у Харкові, про комунальників і благодійників у Чернігові.

В ефірі марафон була Дар’я Герасимчук, уповноважена президента з прав дитини. Вона вважає, що ніякого усиновлення вивезених українців на території Росії бути не має. Наразі держава знає про 169 вбитих дітей, ще 307 дітей поранено. І це без даних із тимчасово окупованих міст і тих, де ще тривають розмінування.

У етері показали інтерв’ю прем’єр-міністра Дениса Шмигаля ведучому ICTV Вадиму Карп’яку. Говорили про будівництво інфраструктурних об’єктів, збільшення бюджетних видатків на армію, збитки, яких Росія завдала Україні, й продовольче забезпечення у наступному році. Прем’єр зауважив, що врожай повністю забезпечує Україну. Але Росія завдає цільових ударів по зерносховищах, щоб створити продуктову кризу у світі.

Суспільне‎. Над марафоном працювали Інна Москвіна, Андрій Діхтяренко і Анна Чередниченко. У новинах транслювали сюжети про ситуацію на передовій. Повторили повне інтерв’ю Дениса Шмигаля за 20 хвилин після того, як його показали у попередньому блоці марафону.

Говорили з мером Чернігова Владиславом Атрощенком. Він розповів, що завдяки росіянам у місті настав справжній комунізм: зникли гроші, якість життя, перестав працювати бізнес. Розповів й про збитки, яких зазнало місто у наслідок бомбардування.

Історикиня Тетяна Пастушенко говорила з ведучими про визнання терору росіян в України геноцидом. Експертка зауважила, що для пояснення європейцям можна проводити паралелі з нацистами, але між ними і росіянами є суттєва відмінність. Росіяни до останнього розповідали про братні народи, поки не опублікували публікацію про «деукраїнізацію».

Обговорювали в ефірі трагедію на краматорському вокзалі, де загинули півсотні людей, понад 100 — поранені. У сюжетах розповіли, як львів’яни влаштували акцію — до колишнього генконсульства Росії у Львові принесли речі, схожі на ті, які росіяни крали з домівок українців. Це, каже організаторка, такий собі пам’ятник мардорству.  У Львові зараз перебувають понад 200 тисяч переселенців і почали будувати модульні містечка.

Про ймовірність вступу у війну білорусів говорили із Олександром Мусієнком, керівником Центру військово-правових досліджень,. Він каже, що війська маневрують, але не видно, щоби вони готувались до вторгнення. На прямому зв’язку зі студією був керівник кабінету білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Валерій Ковалевський. Він говорить, що внутрішній протест білорусів зменшився, але зберігається. Україні допомагають кібервійська і залізничники.

Приєднувався до ефіру кілька разів мер Краматорська Олександр Гончаренко, який розповів про подальшу евакуацію місцевих.

«Україна 24»‎. Ведучі Віра Свердлик, Вікторія Малосвітна, Юрій Бібік, Тигран Мартиросян і Марія Скиба. Розпочали з новин про ракетний удар по вокзалу Краматорська, ситуацію у Маріуполі, показали відеозвернення голови Луганської ОВА Сергія Гайдая.

Першим з гостей до етеру запросили міського голову Краматорська Олександра Гончаренка, який повідомив актуальну інформацію щодо жертв обстрілу, роботу лікарень, кількість поранених із серйозними травмами.

Вже традиційно говорили й із нардепом від «Слуги народу» Федором Веніславським, який розповів про те, що на Заході зараз вже ніхто не вірить російським фейкам, тому вони спрямовані виключно на внутрішнього споживача у Росії. Він зауважив, що західні розвідки підтримують Україну й частково діляться наявною інформацією.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів про стан на Чорнобильській АЕС, мародерство окупантів, рівень можливого радіоактивного зараження.

Інтерв’ю з віце-прем’єркою Ольгою Стефанішиною провела ведуча «1+1»‎  Алла Мазур. Вони говорили про плату України за євроінтеграцію. Україна сподівається, що у червні Україна отримає статус кандидата на членство у ЄС. Це, вважає Стефанішина, відкриває нові обрії для України — фінансові і безпекові.

Вдень Павло Кириленко, голова Донецької ОВА, сказав, що кількість жертв обстрілу росіян у Краматорську зросла до 50 людей. Відкриття справи щодо порушення правил ведення війни прокоментувала генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Під час вечірнього включення заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр сказала, що лишається ймовірність посилення бойових дій у Донецькій та Луганській областях України.

Приєднався до марафону Епіфаній, предстоятель Православної церкви України. Він розповів про пекло, на яке росіяни перетворили Бородянку, де глава церкви побував особисто.

«Інтер»‎. У етері працювали Олексій Фадєєв і Олександр Васильченко. Повідомили, що міністр закордонних справ Литви Габріельс Ландсбергіс заявив про ймовірність відмови від російського газу, та інші новини про реакцію Європи на російську агресію.

Андрій Ляхович, уповноважений Президента України із взаємодії із добровольчими формуваннями, повідомив, що таких в Україні зараз понад 400. Добровольці, які уклали контракт із командирами частин, отримують усі соціальні пільги, але не отримують заробітну плату.

Показали сюжет про візит до України президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, яка побувала у звільнених містах на Київщині.

Провели включення з міністеркою з питань реінтеграції Іриною Верещук. Вона розповіла про фіксацію воєнних злочинів росіян, зауважила, що країна зараз опинилась між ордою і цивілізацією. А також про заяву росіян щодо усиновлення дітей, вивезених з України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1195
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду