Про що говорили у етері спільного телемарафону 11 квітня

Про що говорили у етері спільного телемарафону 11 квітня

12 Квітня 2022
862

Про що говорили у етері спільного телемарафону 11 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
862
Вибори у Франції, наступ на українську культурну спадщину та історія російсько-фінської війни.
Про що говорили у етері спільного телемарафону 11 квітня
Про що говорили у етері спільного телемарафону 11 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

 

Телеканали: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада»‎, ICTV/СТБ.

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, а також брифінги Олексія Арестовича. Медіа і надалі транслюють патріотичні ролики про Збройні Сили України, добровольців, територіальну оборону, волонтерство, аграрний фронт та звільнені міста Київщини, відбудову України.

Суспільне‎. Ведучі Інна Москвіна, Дмитро Хоркін і Андрій Діхтяренко. Обговорювали вибух у Миколаєві, підготували журналісти сюжет про роботу ЧАЕС в період окупації, деокупацію Шостки, Тростянця, Охтирки. Найбільші проблеми нині із розтяжками і мінами, які по собі залишили окупанти.

Про вибори у Франції журналісти підготували сюжет. Андрій Шкіль, журналіст-міжнародник, аналізував те, що відбувається навколо Марі Ле Пен та Емманюеля Макрона. Він вважає, що Марі Ле Пен використовує тезу про те, що Макрон підтримує Україну, а значить, підтримує війну, а вона, мовляв, виступає за мир.

Колишній Міністр розвитку економіки Тимофій Милованов сказав, що ринок Росії не такий великий, і обходити санкції буде складно. Він вважає, що чеез економічні складнощі люди не вийдуть на вулиці у Росії, але ситуацією можуть скористатись опозиційні політики.

В прямому ефірі виступав і Євген Комаровський педіатр-блогер розкритикував роботу телеграм-каналів, які публікують по колу одній і ті самі новини, і висловив невдоволення щодо відсутності експертності Міністерства охорони здоров’я, яке не включається у притомні роз’яснення як українцям діяти у тій чи іншій ситуації.

У прямому етері був історик Костянтин Галушко.  Обговорювали війну Росії з Фінляндією і втрачені нею території.

Журналісти підготували матеріали про медиків у Польщі, які рятують поранених дітей.

«Україна 24»‎. У етері працювали Марина Кухар, Юрій Бібік, Микита Міхальов, Олена Цинтила і Олег Панюта. У новинах розповідали про ситуацію на фронті, російські фейки, допомогу переселенцям, засідання Кабміну, проведення посівної. Транслювали звернення Володимира Зеленського.

Гостьову студію відкрили включенням американським дипломатом Джоном Гербстом про тактику Грозного і Алеппо проти України. Також говорили про призначення нового керівника російської армії і репресії у російській військовій верхівці. Дипломат переконаний, що це сигнал того, що українці перемогли.

Про зовнішній дефолт Росії говорили з російським економістом Владиславом Іноземцевим. Експерт зауважив, що у Росії достатньо коштів, щоб закрити зовнішній борг й надалі РФ платитиме за зовнішнім боргом через банки, які не потрапили під західні санкції, оскільки міністерство фінансів не зацікавлене у оголошенні дефолту.

Із членом гуманітарної підгрупи ТКГ Тетяною Івановою говорили про можливі переговори з Росією і побудову безпекових гарантій. Вона наголосила, що у випадку з Будапештським меморандумом Україна вже втратила ядерну зброю не отримавши нічого натомість. Також додала, що не розуміє до останнього як формується документ з безпековими гарантіями та переконана, що наразі до його формування долучені кращі фахівці.

З нардепом від «Слуги народу»‎ Федором Веніславським говорили про оборону України і ставлення росіян до військових та українців.

Із головою правління Центру оборонних статегій Андрієм Загороднюком говорили про початок масованого наступу росіян на українські позиції. Гість зауважив, що українська розвідка знає про всі плани росіян, а також гарно оснащена і підготовлена, тому на його думку військові точно знатимуть про початок.

«Інтер». Ведучі  Лілія Налягака і Олексій Фадєєв. У новинному блоці говорили про те, що росіяни можуть вдатись до провокацій на території у Молдові і звинуватити у них українців, а біля Азовсталі точаться бої.

У Криму всерйоз обговорюють повернення Таврійської губернії, сказав ведучий етеру Олексій Фадєєв, посилаючись на Центр протидії та дезінформації. З півострова вже почали виїжджати чоловіки.

Сюжет із Фінляндії підготувала кореспондентка Світлана Чернецька. Вона говорить, що країна десятиліттями тримала нейтралітет попри те, що має найдовший в ЄС кордон із Росії. Фіни у 1939 році зберегли незалежність, хоча втратили чималу частину території і людей. Якщо зараз на них нападе Росія, ця держава теж може залишитись сам на сам. Але підтримка ідеї вступу до НАТО у країні зросла за останні місяці у кілька разів. Нині її підтримують 62% мешканців.

Медійники повертаються до класичних сюжетів: розповідають про відновлення життєдіяльності на Рівненщині, Чернігівщині та інших регіонах України.

Говорили і про касетні снаряди на Павловому Полі у Харкові. Росіяни застосовують ракети на парашутах. Коментував ситуацію в області Олег Синєгубов, голова Військової адміністрації Харківської області. Він говорить, що з Барвінкове і Лозової, а це Луганський напрямок, проводиться евакуація мирного населення.

Далі показали інтерв’ю з міністром культури Олександром Ткаченком. Він вважає, що Путін зараз воює у тому числі проти культури та спадщини.

Говорили про його враження від візиту до Чернігова, документування злочинів проти культурної спадщини. Урядовець зауважив, що наразі задокументовано 166 об’єктів, які вразив ворог та є значна частина об’єктів про які досі невідомо. Відновлення має робитись за рахунок репарацій від Росії та крім цього відбудеться створення міжнародного фонду, який координуватиме реставрацію.

Також міністр розповів про підтримку книгодрукування для українських біженців, а також підтримку митців, які говоритимуть про Україну під час мистецьких Бієнале. Говорили також про поновлення роботи Українського культурного фонду й Українського інституту книги. Й про створення бренду «Культура війни».

«1+1». У студії працювали Соломія Вітвіцька, Святослав Гринчук, Наталія Мосейчук і Максим Сухенко. Традиційно розпочали з новин про ситуацію на фронті, можливий наступ росіян на сході України, показали репортажі про постраждалих на Донеччині, роботу рятувальників на Чернігівщині, стан у якому перебуває звільнена від окупантів Київщина, життя на Миколаївщині та інші.

Показали інтерв’ю з міністром культури Олександром Ткаченком.

З журналістом Максимом Соколовим говорили про вибори у Франції, зміну політичних еліт і несподівані результати першого туру виборів. Гість розповів, що серед молоді популярними стають ідеї марксизму і ленінізму та про те, що війна в Україні не була центральним питанням виборів, натомість французів більше цікавлять питання внутрішньої політики і соціальне забезпечення населення.

Бізнесмен Андрій Длігач розповів про перспективи відновлення української економіки і можливість нанести удар по російській економіці. Він наголосив, що санкції вже працюють, тому потрібно трохи почекати поки вони дотиснуть Росію.

З радником міністра внутрішніх справ Антоном Геращенком говорили про примусову депортацію українців до Росії. Оскільки росіян ніхто не зустрічав з квітами військові створили картинку про підтримку Росії серед українців. Гість зауважив, що зараз вже є українці, які повернулись через Грузію і Фінляндію.

«Рада». Ведучі Ганна Гомонай, Тетяна Гончарова, Олексій Десятников, Андрій Сініцин, Назар Довгий і Катерина Павлова. У новинах медійники та медійниці розповідали про обстріли Лисичанська на Луганщині, про звільнені та окуповані  міста. Канал продовжив цитувати президента Володимира Зеленського, який говорить, що Росія продовжує домінувати.

Знову в ефірі був запис інтерв’ю з міністром культури Олександром Ткаченком.

У прямому етері був музикант Михайло Хома, який сказав, що тільки тепер глибинно розуміє пісні,які слухав із предками. Співак з початку війни написав композицію. Каже, що на фронті співав «Марічку» і молоді бійці аплодували стоячи — їй подобається українська музика, і більше того — вони її знають.

Ганна Маляр, заступниця Міністра оборони, у прямому ефірі сказала, що не можна розповідати подробиці щодо ситуації у Маріуполі. Тих, хто відчуває вакуум інформації, мають розуміти, що навіть військові знають на тому рівні, який їм потрібен.

Російські окупанти використовують дітей,  пропонуючи їм гроші, за те, що вони здавали інформацію про пересування військ. Про це в ефірі повідомив спікер СБУ у записі.

Кирило Тимошенко говорить, що через 3-4 місяці переселенці почнуть отримувати квартири. Це стосується тих, хто втратив домівки внаслідок війни.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у прямому ефірі сказав, що зараз є завдання поновити доступ до життєво необхідних препаратів. У лікарнях, в яких через обстріли повилітали вікна, невдовзі замінять їх, кошти виділив Уряд.

Зараз, каже Ляшко, головні лікарі можуть приймати рішення про планові госпіталізації та операції пацієнтів. Це стосується регіонів, де немає великого напливу поранених цивільних та/або військових.

За кордоном зараз лікується півтисячі українців. Це лише ті, хто виїхав за сприяння Уряду.

У прямому ефірі надвечір традиційно вже була і Ірина Верендіктова. Вона говорила про відповідальність росіян за військові злочини. Говорили й з міністеркою з питань тимчасово окупованих територій Іриною Верещук. Вона розповіла про примушування до співпраці з російськими військовими і діяльність колаборантів на окупованих територіях. Також говорили про обмін військовополоненими і звільнення цивільних українців, які потрапили у полон до Росії.

ICTV/СТБ. Ведучі Петро Дем’янчук, В’ячеслав Цимбалюк і Яна Брензей. Розпочали з новини про використання росіянами невідомої хімічної речовини проти цивільних і військових у Маріуполі, ситуацію на передовій, ситуацію на звільнених територіях, роботу фермерів, розмінування територій.

Гостьову студію розпочали із включення представника організації Nova Ukraine Сергія Кіщенка, який розповів про збір грошей для України у США, географію діяльності благодійного фонду та найвідоміших благочинців, зокрема творець Twitter Джек Дорсі.

Із керівником Запорізької ОВА Олександром Старухом говорили про роботу Запорізької АЕС, окупацію Енергодару й евакуацію мирного населення з Маріуполя. Гість зауважив, що за останній час зросла кількість людей, які з області виїздять до Запоріжжя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду