Про що говорили в етері спільного телемарафону 2 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 2 квітня

3 Квітня 2022
1244

Про що говорили в етері спільного телемарафону 2 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1244
Посилення санкцій, повернення «Мрії», порятунок тварин і одне з найщиріших виконань пісні «Ой, у лузі червона калина!»‎‎, а також інтерв’ю з міністром розвитку громад Олексієм Чернишовим.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 2 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 2 квітня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ‎, Суспільне, «Україна 24»‎, «Інтер»‎, «1+1»‎.

Канали регулярно транслюють: звернення Володимира Зеленського, брифінги посадовців: Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, виступи депутатів від «Слуги народу», а також радника міністра внутрішніх Вадима Денисенка. Запрошували до етеру різних політичних і військових експертів.

ICTV/СТБ. Ведучі: Олена Фроляк, Яна Брензей і Петро Дем’янчук.

Добу розпочали з новин про переїзд підприємств, бойові втрати росіян, підготовку міст до нападу росіян і ситуацію в українських містах. Протягом етеру транслювали сюжети про московську церкву в Україні, дії антиросійських санкцій і фінансові втрати Росії від війни.

У етері телеканалу актор і зоозахисник Олексій Суровцев розповів про порятунок тварин із зачинених квартир, перевезення тварин до Києва і повернення господарям.

З послом України у Польщі Андрієм Дещицею ведуча обговорила питання влаштування біженців за кордоном, можливості працевлаштування і відкриття власного бізнесу. Дипломат радить шукати житло і роботу поза Варшавою і Вроцлавом, оскільки там уже багато українців. Також проговорили й питання відмови Польщі від російської нафти.

Включили до етеру журналістку «Голосу Америки» Катерину Лісунову, яка розповіла про дії Вашингтона у протистоянні російській агресії проти України і заяву Байдена про відкриття нафтових резервів. Показали сюжет про невдачі російської армії, її програші на всіх фронтах, а також недолугих військових, серед яких є й діти.

Суспільне. У етері працювали В’ячеслав Афутін, Андрій Діхтяренко і Анна Чередниченко

Традиційно розпочали з новин про ситуацію на передовій, в українських містах, роботу Кабміну, а також про виступ Віктора Орбана, що Угорщина має залишитись осторонь війни в Україні.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст розповів про можливе надання Україні зброї. На думку дипломата, Байден занадто обережний і намагається не провокувати Путіна, хоча насправді для Путіна навіть виступи Байдена — провокація.

Народна депутатка від «Слуги народу» ‎Євгенія Кравчук розповіла про дипломатичну роботу українських парламентарів, візити до закордонних колег задля вирішення питань з біженцями і міжнародною допомогою.

Із засновником ГО «Гідно» Олексієм Жиренковим говорили про моніторинг російського бізнесу і контроль за тим, щоб компанії не уникнули санкцій.

Щодо ситуації у Маріуполі ведуча провела включення із місцевою жителькою Катериною Лавровою, яка розповіла про евакуацію з міста. Дівчина розповідає, що лишатись у місті не було сенсу, оскільки закінчилася їжа і вода.

Із соціологом Данилом Судиним обговорили можливі покарання для російських солдатів і пропагандистів, які розпалювали війну. Експерт зауважив, що для України важливо розкрити ще питання російської політичної вини, оскільки саме політична система Росії орієнтовна на війну.

«Україна 24»‎. Над марафоном працювали Костянтин Лінчевський, Вікторія Малосвітна, Олег Панюта, Олена Цинтила і Микита Міхальов.

Розпочали з новин: звернення Володимира Зеленського, Ірини Верещук, сюжет про зустріч Макрона з мером Мелітополя Іваном Федоровим та зустріч української влади з президентокою Європарламенту  Робертою Метсолою. Робили включення із регіональними кореспондентами з Харківщини, Сумщини, Херсонщини.

З гендиректором компанії Ріната Ахметова ДТЕК, якого регулярно включають саме в «ахметовському» блоці марафону, Дмитром Сахаруком ведучі говорили про проведення ремонтних робіт і падіння виплат споживачів за електроенергію. Енергетик закликав глядачів за можливості оплачувати спожиту електроенергію.

З головою Полтавської ОВА Дмитром Луніним говорили про влучання російських ракет по території області;  планували поговорити про прийом людей з інших регіонів, та зв’язок обірвався.

Радник президента України Олег Устенко розповів про відновлення України після завершення війни та про запас витривалості, який є у країни, підтримку міжнародних партнерів і бізнесу.

До етеру запросили політичного аналітика ГО «Слово і Діло»‎ Валентина Гладких. Він розповів про варіанти боротьби зі свавіллям росіян на окупованих територіях. Головна мета на таких територіях вижити до того моменту, коли їх звільнить українська армія. Також закликав не брати участі у різних референдумах, оскільки вони не матимуть жодних політичних наслідків.

А з ексміністром оборони Андрієм Загороднюком ведучі проговорили ситуацію на фронті, втрати ворогів і їх перевагу у кількості, а також про відновлення наступальних можливостей Росії.

«Інтер»‎.  Ведучі Анастасія Даугуле й Олексій Фадєєв. Почали етер із включення журналістки із Запоріжжя та повідомлення про обмін військовополоненими.

В етері двічі дали великі шматки інтерв’ю з міністром розвитку громад Олексієм Чернишовим — про допомогу переселенцям, проєкт «прилисток» та інші ініціативи уряду.  Зокрема, говорили про компенсації громадам за комунальні послуги, надані переселенцям, які живуть у комунальних закладах — школах, дитсадках тощо. 

Міністр вважає, що рано чи пізно всі громадяни мають повернутись туди, де жили до війни. Коли закінчаться бойові дії, почнеться будівництво і відновлення житла. Тут показали матеріали В’ячеслава Твердохліба, журналіста із Маріуполя. Ці кадри будуть свідченнями злочинів росіян в Україні. Мер Маріуполя Вадим Бойченко у прямому включенні розповів про постійні бої у місті.

Журналіст під час прямого включення розповів про проблему із пальним на луганському і донецькому напрямках. Люди не мають можливості виїхати із прифронтових міст — Попасної, Сєвєродонецька, Лисичанська та інших.

Ведучий на телеканалі «Інтер» регулярно дякує журналістам і операторам, які працюють у гарячих точках, називає водіїв, які возять знімальні групи. Під час включення із Луганщини Олексій Фадєєв назвав трьох колег «фронтовими побратимами» і висловив сподівання на зустріч  незабаром.

Журналісти підготували сюжети про зачистку селищ під Києвом. Військові попереджають: на трасі Київ-Житомир наразі небезпечно, росіяни могли замінувати її.

Показали виступ Олексія Арестовича, пряме включення журналістки з Дніпропетровщини, де напередодні окупанти обстріляли Інгулець зі «смерчів». Тут загинули двоє людей — чоловік із сином, які підняли боєприпаси.

Підготували сюжети про те, як рятувальники роздають гуманітарну допомогу у звільненому Тростянці, і що Туреччина готова надавати кораблі для евакуації цивільних із Маріуполя.

В’ячеслав Чаус, голова військової адміністрації Чернігівської області, розповів про підвезення гуманітарки у села Чернігівщини та психологічну допомогу цивільним.

«1+1»‎. Ведучі Наталія Мосейчук і Максим Сухенко, Святослав Гринчук. Марічка Падалко і Руслан Шаріпов. Для новинного блоку журналісти підготували сюжети про звільнені райони Київщини. Кореспонденти у стендапах часто не стримуються і не добирають виразів на адресу окупантів і їхньої поведінки у мирних містах України. До життя повертається у тому числі центр Києва, розповіла Неллі Ковальська. Мер Харкова Ігор Терехов включився в ефір і розповів про ситуацію в місті. У Чернігові журналісти зняли сюжет про пологовий будинок, який призвичаївся працювати під обстрілами путінської армії.

Ведучі розповіли про втрати ворога, і що ворог відійшов від околиць Києва.

До етеру приєднався Давид Арахамія, який розповів про стан перемовин із Росією. Також член переговорної групи повідомив, що є ймовірність підготовки зустрічі Путіна і Зеленського. Наразі невідома ані дата, ані місце зустрічі. Можливо, це буде турецька Анкара.  Включення було доволі тривалим — понад 10 хвилин.

Запитала ведуча Марічка Падалко у Давида Арахамії і про можливість проведення референдуму в Україні. Він говорить, що треба, аби Росія вивела всі війська з України (принаймні до тих меж, що існували 23 лютого 2022 року), тоді люди мають повернутись додому і лише тоді можлива підготовка та проведення референдуму з будь-яких питань.

Журналісти знайшли хлопчика, який підкорив інтернет виконанням «Ой, у лузі червона калина». Родина виїхала з Ірпеня.

Олександр Загородний підготував репортаж про аеропорт Гостомеля, куди він поїхав разом із пілотом літака «Мрія» Дмитром Антоновим. На аеродромі десятки понівечених літаків.

Ведучий сказав,що по Кривому Рогу били градами, хоча насправді стріляли із смерчів.

Провели включення з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, у якому посадовець розповів про роботу над санкціями проти Росії, зокрема ембарго на російські енергоносії, закриття портів і відключення їх банків від SWIFT. В ефірі був у Михайло Подоляк, які говорив про переговори з Росією. У тому числі групи говорили про гуманітарні питання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1244
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду