Про що говорили в етері спільного телемарафону 5 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 5 квітня

6 Квітня 2022
962

Про що говорили в етері спільного телемарафону 5 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
962
Росіяни мають понести покарання за воєнні злочини, виступ Зеленського у Раді безпеки ООН та його розлоге інтерв’ю українським телеканалам. Ситуація у містах, на фронті та ймовірність наступу на Донбас.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 5 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 5 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Україна 24»‎, «Інтер», «1+1»‎, «Рада»‎, ICTV/СТБ, Суспільне‎.

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук і Дениса Шмигаля, включення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та заступниці міністра оборони Ганни Маляр. Патріотичні ролики про армію, волонтерство й аграрний фронт.

«Україна 24»‎. В етері працювали Вікторія Малосвітна, Максим Сікора і Марина Кухар. Розпочали з сюжету про російське мародерство на території України, показали, що крали окупанти, зокрема вони тягнули з осель украънцыв роутери з дротами, «купони» (українські карбованці, які вийшли з обігу у 1996 році)‎, застарілу техніку й стару білизну.

З аналітиком «Слова і діла» Валентином Гладких ведучі говорили про причини мародерства російських солдатів. Експерт зауважив, що злиденне й голодне життя у Росії, помножене на пропаганду, змушує росіян ненавидіти Україну, США й інші країни Заходу.

Білоруський політичний оглядач Павло Биковський розповів про зниження активності Лукашенка і його намагання ухилитись від участі у війні. А російська журналістка «Еха Москви» ‎Каріна Орлова говорила про санкції проти Росії та вплив санкцій на Захід, а також про інформаційну ізольованість Путіна.

Народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк розповіла про гуманітарне постачання на Київщині.‎

«Інтер»‎. В ефірі працювали Анастасія Даугуле, Олександр Васильченко й Ірина Баглай. Розпочали з новин, говорили про обстріл Миколаєва, Дергачів на Харківщині, героїчну загибель українського воїна, свавілля російських військових на Київщині.

Дали міжнародний блок, до якого увійшли сюжети про реакцію світу на російський терор у Бучі, відповідь Меркель Зеленському, а також зробили включення журналіста американського бюро телеканалу Дмитра Анопченка, який розповів про зміну схеми постачання зброї для України і документування фактів воєнних злочинів. Провели й низку включень із регіональними кореспондентами. Вони розповіли про ситуацію у регіонах.

«1+1». Ведучі Соломія Вітвіцька, Марічка Падалко, Руслан Шаріпов і Святослав Гринчук. Ведучі говорили з адвокаткою із кримінального права Тетяною Козаченко про збір і фіксацію доказів воєнних злочинів росіян на території України. Після підготовки звіту його зможуть використовувати слідчі різних країн.

Зі співачкою Іриною Федишин говорили про волонтерство, проведення концертів для українських військових, реакцію на перші обстріли, перетворення страху війни на творчість.

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко розповів про обстріли житлових кварталів, вбивства дітей й знищення цілих сімей.

Ведучі провели включення з послом України у Польщі Андрієм Дещицею про світову ізоляцію Росії, перспективи нападу на європейські країни та реакцію поляків на події в Україні. Дипломат зауважив, що зараз настав час, коли підняття мит вже не діятиме на Росію: для боротьби з агресором необхідне повне ембарго на енергоресурси.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів про роботу на дипломатичному і культурному фронтах, засудження заходів під гаслом «Миру-мир»‎. Дипломати закликають перейти від слів підтримки до конкретних дій і почати запроваджувати ембарго на російську пропаганду і культуру.

Показали велике інтерв’ю Володимира Зеленського українським журналістам. Президент розповів про подальші шанси ведення переговорів з Росією, компроміси, неприйнятні для української сторони, роботу на дипломатичному фронті, можливість звільнення Донбасу і Криму.

Президент сказав, що припинити говорити з Росією найпростіше. Набагато важче продовжити вести переговори, відстоюючи свої позиції.

«Рада». У етері були Ганна Гомонай, Олена Морозова, Вадим Герасимович, Тетяна Гончарова і Вадим Колодійчук. Розпочали зі включення голови Верховної ради  Руслана Стефанчука, який розповів про можливий візит голів парламентів різних країн до українських міст, які пройшли російську окупацію. Можливістю приїзду цікавились колеги з Польщі, балтійських країн і Норвегії. Всі візити будуть публічними, аби якомога більше людей побачили, що таке Росія.

Мер Мелітополя Іван Федоров розповів про ситуацію у місті, підключення російського інтернету, гуманітарну кризу, заборону виїзду з міста чоловікам. Міський голова зауважив, що росіяни організовують евакуацію до Криму, аби взяти до полону більше українців.

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович говорив про проведення перемовин і можливий наступ на окуповану територію. Гість наголосив, що зараз росіяни зберігають активність у Маріуполі та загалом на Донеччині, з чого є два виходи: мирна угода або затяжна фаза війни. Арестович прогнозує, що до середини квітня має закінчитись активна фаза війни.

В етері також повторили повне годинне інтерв’ю Зеленського українським журналістам.

Голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк розповіла про процес закриття російського телебачення у світі. За її словами, більшість держав ідуть назустріч Україні й готові боротись із російською пропагандою на своєму телебаченні. Також поговорили про розширення мовлення українських телеканалів.

ICTV/СТБ. Мовили В’ячеслав Цимбалюк, Вадим Карп’як і Петро Дем’янчук. В етері показали сюжети про ситуацію у регіонах, реакцію західного світу на події в Україні й звернення Зеленського до Ради безпеки ООН про злочини росіян у Бучі. Знов показали повне інтерв’ю Володимира Зеленського українським телеканалам.

Речник Нацгвардії Руслан Музичук розповів про провокації, до яких вдаються росіяни, зокрема до підготовки дискредитації захисників Маріуполя з боку Росії.

Поговорили з головою Донецької ВЦА Павлом Кириленком про ситуацію в області та необхідність евакуювати цивільних. А з міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук — про гуманітарні коридори, евакуацію з Маріуполя і про те, що окупанти не дають доїхати до Маріуполя з Бердянська, аби забрати людей.

Георгій Учайкін, голова Асоціації власників зброї України, говорив про зміну ставлення людей до зброї, а також про готовність парламентарів ухвалювати закон про дозвіл на зброю. Експерт наголосив, що українцям варто звикати, що поряд із ними будуть люди зі зброєю.

Включався стронгмен Олексій Новіков, який виборов титул найсильнішої людини Європи.

Суспільне. Ведучі В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков і Дмитро Хоркін.

Показали сюжети про ситуацію у звільненому від росіян Тростянці, засідання Ради безпеки ООН та виступ Володимира Зеленського щодо різанини, влаштованої росіянами у Бучі. Також дали сюжет про стан економіки України і державне регулювання цін.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш розповів про ракетний удар по області і роботу сил протиповітряної оборони. Залишки ракети влучили у склад з аміачними добривами. Наслідки аварії усунуть за два-три дні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
962
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
750 дн. тому
Крім реклами найвеличнішого і світських новин про його дуполизне оточення - інформація відсутня?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду