Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону

Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону

30 Квітня 2024
3968

Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону

3968
Медіарух: Протягом останнього тижня в публічному просторі відбулася серія інформаційних та інституційних атак на Суспільне мовлення.
Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону
Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону

In English

Президенту України Володимиру Зеленському

Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку

Голові депутатської фракції «Слуга народу» Давиду Арахамії

Голові Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву

Голові Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярославу Юрчишину

Посольствам країн — партнерів України

 

ЗВЕРНЕННЯ
щодо тиску на Суспільне мовлення

Ми, українські журналісти, медіа та медійні організації, учасники Медіаруху, закликаємо припинити тиск на Суспільне мовлення, зберегти за ним вечірні прайми телемарафону, зреагувати на неправдиві висловлювання народної депутатки Безуглої та виділити достатній бюджет мовнику на 2025 рік.

Протягом останнього тижня у публічному просторі відбулася серія інформаційних та інституційних атак на Суспільне мовлення:

  • народна депутатка, членкиня фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла у соцмережах поширила неправдиві відомості про статус мовника, його бюджет та буцімто «оплату праці» членів наглядової ради, які насправді працюють безоплатно з моменту створення АТ «НСТУ»;
  • у колі каналів-виробників телемарафону «Єдині новини» просувають ідею позбавити Суспільне мовлення вечірніх праймових годин, які мають найбільше охоплення аудиторії. Станом на сьогодні, вечірні прайми почергово виготовляє кожен мовник-виробник телемарафону;
  • Міністерство фінансів довело Суспільному мовлення суму фінансування у 2025 році в розмірі 1,5 млрд грн. Ця сума на 350 млн менше бюджету мовника у 2024 році і на понад 75% менше, ніж гарантує закон, що поставить мовника на межу виживання.

Ми вважаємо збіг цих подій невипадковим, і висловлюємо свою рішучу підтримку Суспільному мовленню, яке є прикладом однієї з найуспішніших реформ, втілених після Революції гідності. Це підтверджують численні моніторинги та свідчення як українських, так і міжнародних організацій. Це відзначає і сама аудиторія мовника, довіра з боку якої зросла з 60,5% у 2020 до 86% у 2023 роках.

Під час воєнного стану моніторинги дотримання журналістських стандартів у марафоні «Єдині новини» також показують, що серед усіх мовників Суспільне найбільш збалансовано надає слово представникам політичних фракцій у Верховній Раді України. Таким чином, Суспільне мовлення в умовах війни на належному рівні виконує свою роль з інформування загалу про події, що становлять значний публічний інтерес.

Звертаємо увагу, що мовник працює в умовах жорсткого недофінансування, в той час як держава не шкодує грошей на створення нових телеканалів та радіостанцій. Всупереч законодавству, жодного разу від часу створення Суспільного мовника у 2017 році, на його діяльність не було виділено коштів, які б дорівнювали закріпленій на рівні закону нормі гарантованого фінансування у 0,2% від загальної суми видатків державного бюджету.

Стандарти інституційної роботи Суспільного мовлення визначаються Радою Європи і включають незалежність у кадровій і редакційній політиці та гарантії належного фінансування. Відповідно ч.2. ст.3 до Закону України «Про суспільні медіа», забороняється втручання державних органів та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність НСТУ з метою встановлення цензури, попереднього контролю та незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється Суспільним медіа України.

Медіарух звертає увагу народних депутатів, урядовців та представників комерційних медіакомпаній і продакшенів на те, що будь-який тиск на мовника є неприпустимим. Це, зокрема, і тиск на редакційну політику, фінансовий тиск та поширення неперевіреної чи недостовірної інформації.

Медіарух закликає:

  • Президента України, Апарат Верховної Ради України, Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет ВРУ з питань свободи слова — докласти зусиль до збереження за Суспільним мовленням вечірніх праймів телемарафону «Єдині новини»;
  • фракцію «Слуга народу» зреагувати на неправдиві висловлювання народної депутатки Мар’яни Безуглої;
  • Міністерство фінансів України дотримуватися норми про рівень фінансування Суспільного мовлення, а в умовах неможливості забезпечити стовідсоткове фінансування — провести консультації з Національною суспільною телерадіокомпанією України для визначення рівня видатків на 2025 рік, які дадуть можливість підтримувати життєдіяльність Суспільного мовлення;
  • посольства країн — партнерів України — посилити увагу до збереження свободи слова в Україні як опори для демократії та суспільного мовника як флагмана медіареформ в Україні.

Довідково: Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту «Медіарух» для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Титульне фото: Суспільне мовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3968
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
повірили в недофінансування
17 дн. тому
Було би недофінансування -не було би зарплат в 200 000 і не вештався би по Олівщу ворюга Лієв.
останнього тижня????
17 дн. тому
Серія атак останнього тижня ???? Да ви просто не знаєте того що відбувається !!!! Суспільство дуже давно висловлює невдоволення роботою Суспільного .Достатньо прочитати коменти в Детекторі , хоч він і ховає їх подалі з поля зору читачів. А ви тільки зараз зреагували на закиди Безуглої !!!Гріш ціна вам і вашим заявам !!!!!!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду