Про що говорили в етері спільного телемарафону 6 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 6 квітня

7 Квітня 2022
894

Про що говорили в етері спільного телемарафону 6 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
894
Сюжети зі звільнених міст Київщини, включення медіа із передової на Луганщині, оглядові репортажі із регіонів та виступи Зеленського на міжнародній арені. І знов Арестович.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 6 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 6 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24»‎, «Інтер», «1+1»‎, «Рада»‎, ICTV/СТБ‎.

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук і Дениса Шмигаля, включення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та заступниці міністра оборони Ганни Маляр, патріотичні ролики про армію, волонтерство й аграрний фронт.

Суспільне‎. Ведучі В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков і Дмитро Хоркін. З економістом Андрієм Бліновим говорили про роботу Нацбанку в умовах війни, зупинку валютного ринку, обмеження на імпорт та існування у країні сірого і чорного ринків. Експерт зауважив, що навіть попри війну в Україні зберігається ринкова економіка.

Провели включення з регіональними кореспондентами. У новинах показували сюжети про ситуацію на передовій, евакуацію тварин із Харкова і популяризацію України у світі.

«Україна 24»‎. В етері працювали Ольга Грицик, Вікторія Малосвітна, Максим Сікора, Юрій Бібік і Микита Міхальов. Розпочали з новин про ситуацію у Маріуполі та розслідування воєнних злочинів. Показали сюжет про Шойгу і його зв’язок з Путіним.

Директор Центру глобальної вірусологічної мережі Костянтин Чумаков розповів про необхідність евакуації із зони ураження. Також експерт зауважив, що засоби захисту будуть передані з урахуванням і мирного населення. Він зазначив, що насправді важко прогнозувати, коли і де буде використана хімічна зброя.

З політиком-республіканцем Борисом Пінкусом говорили про реакцію Заходу на російську агресію. Та про те, що західні держави не мали чіткого плану реакції на російську агресію.

Американський політолог Раміс Юнус говорив про різницю між Німеччиною і Угорщиною у ставленні до Росії. На його думку, щойно угорці усвідомлять, що політика Путіна відходить у минуле, вони відразу змінять свою риторику.

Із політологом Ігорем Петренком говорили про якість роботи Ради безпеки ООН, яка постійно працюватиме на Росію, бо вона має там право вето. Він розповів, що необхідно провести системну реформу ООН, аби організація виконувала свою безпекову функцію.

З білорусами говорили по можливе втручання Лукашенка у війну. До етеру запросили радника Світлани Тихановської Франака Вячорку і лідера білоруської опозиції Андрія Курейчика.

Говорили також із радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком про стратегію тиску Росії на світ і шантаж голодом. Він розповів, що позиція Росії може привести до того, що 500 мільйонів людей голодуватимуть.  

«Інтер»‎. Ведучі Лілія Налягака і Олексій Фадєєв.  У новинному блоці були сюжети про збиття російського розвідувального гелікоптера та іншої техніки росіян, про повернення українських прапорів на Київщині, про обстріли Харківщини, ситуацію у Мелітополі, волонтерів із родини ветеранів, що беруть участь в Іграх Нескорених.

Спеціальний репортаж журналісти підготували з визволеної Бучі. Тут убитих загарбниками українців ховали прямо у дворах у братських могилах. Бучанці кажуть: росіяни просто розстрілювали цивільних без причини.

Військовий кореспондент Станіслав Кухарчук провів включення із Луганської області, він показав, як окупанти «демілітаризували» дитсадок, — у нього поцілила ракета.

В етері цитували промову президента Зеленського, який виступав у Раді безпеки ООН. Україна пропонує реформувати організацію системи безпеки у Європі.

«Інтер» знову підготував спеціальні тривалі інтерв’ю із представниками держави. Говорили із Русланом Стрільцем, в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів. Обговорили ситуацію на звільненій від росіян Чорнобильській атомній станції. Перевищення середньорічної норми радіації фіксувались, але це пов'язано із рухом важкої техніки і підняттям пилу на дорогах. 

Далі сюжет про Лукашенка і його пропагандистську машину.

Над Радеховом на Львівщині українські сили протиповітряної оборони збили ракети, у запису розповів голова Обласної військової цивільної адміністрації Максим Козицький.

Ведучі каналу регулярно озвучували зведення Генштабу щодо втрат живої сили техніки ворога.

Показали сюжет із Бородянки. Георгій Єрко, очільник Бородянської громади, розповів про похованих заживо мешканців дев’ятиповерхівки, на яку російські військові скинули бомбу. Окупанти також обстрілювали тих, хто намагався розібрати завали.

«1+1». Ведучі — Святослав Гринчук, Соломія Вітвіцька, Наталія Мосейчук і Максим Сухенко. Розпочали з новин про ситуацію на фронті, втрати ворогів, звільнення Київщини.

Показали інтерв’ю в.о. міністра захисту довкілля Руслана Стрільця. Говорили про екологічну безпеку, стан звільненої від окупантів Чорнобильської АЕС. Зі співачкою Джамалою ведучі говорили про важливість проведення благодійних концертів на підтримку України. З колишньою слідчою Генпрокуратури Галиною Климович — про розслідування воєнних злочинів і важливість свідчень постраждалих від дій окупантів. Слідча переконана, що говорити про злочини проти тебе означає зарадити подібним злочинам проти інших.

Із президентом Київської школи економіки Тимофієм Миловановим обговорили питання газової блокади зі сторони Росії, податкові пільги для українського бізнесу, державну сільськогосподарську програму.

Керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович розповів про нове опитування, зміни у ставленні українців до НАТО і Євросоюзу. Експерт сказав, що українці дуже часто не бачать допомоги від альянсу, бо Україна отримує допомогу від окремих держав НАТО.

«Рада». Ведучі Артем Бібік, Олена Морозова, Максим Збуровський, Катерина Павлова і Назар Довгий. Тут цитували Папу Римського, який назвав українське місто Буча містом-мучеником, де нелюди катували людей. Понтифік сказав, що бачить безсилля Організації об’єднаних націй.

Підготували сюжет про звільнені на Дніпропетровщині села, де росіяни використовували заборонену зброю і пошкодили або знищили приватні будинки українців.

Включався в ефір і очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Із Одеси було включення — там почався місячник благоустрою. Розповіли про комунальників, які почали роботу.

Щоденна поява в ефірі Ганни Маляр була ввечері. Заступниця міністра оборони сказала, що ворог збирається знову наступати і ставить за мету взяти Луганщину і Донеччину, а можливо, і Харківщину.  Про саме місто Харків розповів знову Ігор Терехов, очільник міської військової адміністрації. Він відкинув тезу про необхідність евакуації мешканців Харкова. Радять евакуюватись тільки тим, хто живе в Ізюмському напрямку. Хоча 1616 житлових будинків у Харкові пошкоджені, у місті працюють підприємства, кав’ярні, ресторани,  лікарні, магазини і ринки. Пізніше в ефірі була розмова з головою Харківської військової адміністрації Олегом Синєгубовим.

Олександр Корнієнко, перший заступник голови Верховної ради, під час прямого включення говорив на економічні теми. Зокрема, ведучий питав про можливий відкат розвитку України назад. Віцеспікер підтвердив, що будуть економічні втрати, проте в Росії все буде ще гірше.

Показали в етері телеканалу й нову гумористичну програму «Байрактар news», яке ведуть актори студії «Квартал 95» Євген Кошовий і Олександр Пікалов. На завершення дали включення з радником керівника Офісу президента Олексієм Арестовичем.

ICTV/СТБ. Над марафоном працювали Юлія Сеник і Яна Брензей. Розпочали з новин за добу. Говорили про обстріли українських міст, звільнення селищ, підготовку росіян до наступу на Луганщину і Донеччину та про зведення з фронту від Генштабу української армії, про роботу лікарень.

Говорили з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим. Він розповів про мародерство, яким займаються російські солдати, які зокрема масово крадуть сільськогосподарську техніку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
894
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду