Про що говорили в етері спільного телемарафону 3 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 3 квітня

4 Квітня 2022
907

Про що говорили в етері спільного телемарафону 3 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
907
Російський терор на Київщині, відмова Литви від російського газу, стан українського спорту та ситуація на передовій.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 3 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 3 квітня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Рада»‎, ICTV/СТБ, Суспільне‎, «Інтер»‎‎.

Канали регулярно транслюють: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, спростування російської пропаганди від Сергія Лещенка, виступи депутатів від «Слуги народу», а також радника міністра внутрішніх Вадима Денисенка. Запрошували до етеру різних політичних і військових експертів.

«Рада». У етері працювали Антон Страшко, Олександр Десятников і Тетяна Гончарова.

Добу розпочали з новин про ситуацію на передовій, ракетні удари по українських містах, звільнення Київської області від окупантів, санкції проти Росії, повну відмову Литви від російського газу.

Провели включення з радником керівника Офісу президента Сергієм Лещенком, який поділився своїми особистими враженнями від ситуації в Ірпені.

А в.о. міністра захисту довкілля Руслан Стрілець розповів про наслідки перебування у зоні ЧАЕС для росіян та наслідки розливу Сіверського Дінця для природи.

З генералом-майором СБУ Віктором Ягуном говорили про наслідки російської окупації для звільнених міст, небезпеку повернення українців. Наразі у містах працює поліція, надзвичайники і вибухотехніки, перевіряється кожен будинок, оскільки є випадки мінування приватних осель звичайних українців.

Професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг розповів про підтримку України серед американського народу, регулярні акції, у яких беруть участь чимало американців. Експерт зауважив, що 90% ефірного часу новинних і аналітичних програм у США присвячують війні в Україні, й ці програми випереджають за цікавістю внутрішньо американські новини, які зазвичай домінують у новинному просторі.

ICTV/СТБ. Ведучі Орест Дрималовський, Вадим Карп’як і Олена Фроляк.

Розпочали із включення народної депутатки Юлії Тимошенко, яка розповіла, що допомога людям —  сутність людського життя, також вона поділилася своїми враженнями від поїздки до Ніжина. Вона наголосила, що правові і дипломатичні можливості країни мають бути спрямовані на залучення російських грошей для порятунку людей.

Показали інтерв’ю міністра розвитку громад Олексія Чернишова. Говорили про наслідки війни для України, кількість руйнувань, тотальну відбудову, аби кожен українець, який поїхав, мав змогу повернутись додому. Урядовець зауважив, що джерела фінансування відбудови будуть формуватись із залученням міжнародних партнерів.

У новинах показували сюжети про ситуацію на передовій, порятунок тварин, підтримку України за кордоном, ситуацію в регіонах, роботу волонтерів. Зробили сюжет про загибель фотожурналіста Макса Левіна.

Показали щоденне включення радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка про новий етап війни, наступ на східному напрямку, терор, який росіяни вчинили у Бучі й Ірпені. Денисенко наголосив: усе, що відбувалось на Київщині, — те саме, що робили радянський НКВС й каральні загони нацистської Німеччини.

Показали відеозвернення начальника штабу полку «Азов» Богдана Коротевича. Він розповів про ситуацію у Маріуполі, відсутність води й електроенергії у людей, звірства росіян.

Суспільне‎. Над марафоном працювали В’ячеслав Афутін, Євгеній Агарков і Андрій Діхтяренко.

Трансляцію розпочали з інтерв’ю міністра молоді і спорту Вадима Гутцайта, яке провів ведучий телеканалу «1+1» Святослав Гринчук. Говорили про втрати спортивної інфраструктури і молодіжних центрів, роль спорту на  дипломатичному фронті, виїзд спортсменів-чоловіків на змагання. Урядовець розповів, що міністерство гарантує повернення спортсменів в Україну відразу після виступів на міжнародних змаганнях.

Провели включення зі співкомандиром «Азова» Максимом Жоріним. Говорили про ситуацію з Маріуполем, оборону міста, героїзм військових, гуманітарну ситуацію в регіоні і про полонених.

Говорили з мешканцем села Копилів Київської області Володимиром Крижевським. Він розповів про катування мирного населення, вбивство активістів, які везли продукти, мінування мирної інфраструктури.

Військовий аналітик Ігаль Левін розповів про особливості війни в Україні. Він зауважив, що немає жодних військових цілей, яких росіянам дозволить досягти використання хімічної зброї. Якщо її застосують, це буде провокація, яку здійснять від імені українців, щоб уникнути відповідальності.

З політичним експертом Вітісом Юрконісом обговорили відмову Литви від російських енергоносіїв, засудження воєнних злочинів і загалом розв’язання війни.

«Україна 24»‎. Етер вели Ольга Грицик, Віталій Прудиус, Вікторія Малосвітна, Олена Цинтила і Микита Міхальов. У новинах показували сюжети про ситуацію на фронті, дію санкцій, дипломатичний фронт, злочини росіян в Україні.

Український дипломат Андрій Сибіга розповів про наслідки російської окупації. Він наголосив, що це злочини, які не мають термінів давності, тому дипломати вимагатимуть покарання для виконавців російського терору й тих, хто віддавав накази. Також говорили, що вже запроваджені європейські санкції мають бути розповсюджені на всю Росію.

Даріо Срна, директор з футболу футбольного клубу «Шахтар», який належить Рінату Ахметову, розповів про допомогу дітям в евакуації, а також зізнався, що йому не шкода російських футболістів, які втрачають можливість брати участь у міжнародних чемпіонатах, оскільки українські футболісти втрачають будинки.

З нардепом від «Слуги народу» Федором Веніславським говорили про притягнення до кримінальної відповідальності російських військових і Путіна, оскільки саме його розпорядження призвели до російського терору на території України.

Зробили включення з головою Донецької ВЦА Павлом Кириленком і головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм. Обговорили звірства росіян на Київщині з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою. Вона наголосила, що говорити з громадянами Росії не потрібно, аналізувати їхню поведінку немає сенсу, оскільки вся їхня країна — велика брехня.

З предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм говорили про заборону ідеології російського фашизму, яка зокрема насаджується й російською церквою. Митрополит наголосив, що російська ідеологія не має нічого спільного з релігією й вірою.

«Інтер»‎. Ведучі Олексій Фадєєв і Лілія Налягака. Розпочали з новин про ситуацію в українських містах і звірства російських окупантів. Далі говорили з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським про контроль над звільненими містами, російський терор, катування людей.

Журналісти розповіли, що Україна звертається до міжнародних партнерів із вимогою застосувати пакет санкцій щодо Росії за її звірства у Бучі, Ірпені та інших містах України. Дрпомогу у фіксуванні цих злочинів для міжнародних судів пообіцяв Денису Шмигалю голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Росія ракетами била по Миколаєву. Про це повідомив Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА. Світлана Шекера, кореспондентка «Інтера», розповіла про обстріли Слобідського району Харкова. Там знову загиблі — щонайменше троє, а поранених щонайменше 31. «Ми не думали, що люди здатні на таке», — кажуть місцеві мешканці.

В ефір дали виступ президента Зеленського, який анонсував створення спеціальної комісії, яка допоможе покарати росіян, винних у нелюдських вчинках.

Ірина Микичак, заступниця Міністра охорони здоров’я, яка була в прямому ефірі каналу, розповіла, що лікарні Євросоюзу допомагають героїчним українським лікарям. Україна отримала доступ до баз Єврокомісії і може використовувати їх, аби рятувати життя поранених і важко хворих українців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
907
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду