Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 квітня

13 Квітня 2022
921

Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
921
Ймовірне застосування хімічної зброї у Маріуполі, реакція світових лідерів на цю заяву, інтерв’ю міністерки у справах ветеранів та культурний дискурс — головні теми національного марафону 12 квітня.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1».

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, а також брифінги Олексія Арестовича. Медіа і надалі транслюють патріотичні ролики про Збройні Сили України, про військовослужбовців із різних країн світу, які приєднались до ЗСУ, добровольців, територіальну оборону, волонтерство, аграрний фронт та звільнені міста Київщини, відбудову України.

ICTV/СТБ. Ведучі Павло Дем’янчук і В’ячеслав Цимбалюк. У новинах показали сюжети про хімічну атаку Маріуполя, звернення засновника полку «Азов» Андрія Білецького, ситуацію на фронті, поштові перевезення, санкції проти Росії і відмові від енергоносіїв, проведення евакуації населення Донецької і Луганської областей.

Показали й звернення Володимира Зеленського до українців. Президент розповів про поступове опускання залізної завіси над Росією й усвідомлення світом токсичності росіян. Транслювали сюжети про стан справ у Росії і їх готовність до продовження війни.

Суспільне‎. Ведучі В’ячеслав Афутін і Анна Чередниченко, Андрій Діхтяренко.  Новини розпочали із повідомлення Андрія Білецького, засновника полку «Азов», поширене полком про хімічну атаку. Прокоментував це і Зеленський, звертаючись до світових лідерів, каже: лідери ЄС мають бути більш рішучими.

В’ячеслав Маркушин, мер Ірпеня, у прямому ефірі сказав, що у деокупованому місті дуже багато роботи і до п’ятниці туди нікого не можуть пустити. У місті знешкодили більше половина будинків.

Пізніше ведучі етеру говорили із Дмитром Пономаренком, уповноваженим послом України у Південній Кореї. Тамтешній народ відчуває біль українського народу, стверджує він. Діючий Уряд заявив, що військової допомоги не дасть, але ситуація може змінитись із приходом нової влади.

Владислав Іноземцев, російський економіст, говорив про зовнішній борг Росії,. Експерт вважає, що до 4 травня певний економічний компроміс між західними країнами і Росією буде знайдено.

Журналісти давали в ефір реакції світових лідер на ймовірне застосування в Україні хімічної зброї, про яке говорили азовці. Глава МЗС Британії назвала недопустимим використання такого виду зброї.

Експерт центру Євразії в Атлантичній Раді Браян Вітмор був на зв’язку зі студією у прямому ефірі говорив про лендліз. Ця процедура допоможе постачати Україні зброю за спрощеною процедурою.

Журналісти Дніпра підготували сюжет про поранених в аеропорті Дніпра рятувальників. Речниця ДСНС області, яка теж постраждала, отримавши мінно-вибухові пораненні, Євгенія Дудка у важкому стані.

Гліб Рєпіч, кандидат хімічних наук, сказав, що люди без засобів захисту не мають за жодних обставин не мають намагатись зібрати докази застосування хімічної зброї, тим паче зарину.

Медіа підготувало спеціальний репортаж про Лесю Литвинову, волонтерку БФ «Свої». ЇЇ фонд допомагав переселенцям з 2014 році, пацієнтам із ковідом, яким був потрібен вдома концентратор, із паліативними пацієнтами, зараз жінка теж допомагає тим, хто потребує медичної допомоги. Зараз жінка пішла в Тероборону Києва.

«Україна 24»‎. У студії працювали Ольга Грицик, Микита Міхальов, Олена Цинтила, Марія Скиба і Андрій Булгаров. Традиційно розпочали з новин. Говорили про боротьбу з ворогом на Луганщині і Донеччині, блокаду Харкова, звернення Зеленського, роботу уряду, евакуацію мирного населення, допомогу волонтерів та інші.

Зробили й сюжет про рідне село російського генерала повітряних сил Росії Шоколенка, який народився на Черкащині. До гостьової студії запрошували представників військових адміністрацій, зокрема Сергія Гайдая (Луганська ОВА), Олександра Вілкула (Кривий Ріг), який подякував «Фонду Ріната Ахметова» і підприємству «Метінвест».

Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про проміжні цілі російської армії, створення плацдарму для майбутнього просування і готовність України реагувати на нову фазу війни.

Іван Ступак, колишній співробітник СБУ, у етері розповів про російських полонених, покарання колаборантів, яке після війни буде посилено. Експерт зауважив, що зараз держава працює над помилками і на майбутнє попереджатиме будь-яку можливу співпрацю з росіянами.

Показали інтерв’ю міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної.Говорили про державну політику щодо ветеранів, підтримку запуску власної справи ветеранам, а також надати повне соціальне забезпечення. Міністерка також зауважила, що вже зараз працюють над доповненням і оновленням існуючого закону.

Із нардепом від «Слуги народу» Данилом Гетманцем говорили про його ініціативу повернути певним компаніям податок на додану вартість, який вони мають сплачувати, а також про відшкодування ПДВ для підприємств. Зокрема, депутат зауважив, що держава не зможе відшкодувати ПДВ усім підприємствам.

Міністр кабінету міністрів Олег Немчинов у етері розповів про витрати на держапарат і їх перенаправлення на оборону країни. Наразі керівників органів місцевого самоврядування і центральних органів влади закликають обмежити усі зайві видатки на роботу підрозділів.

«Інтер». Ведучі Анастасія Даугуле,  Олексій Фадєєв.  В ефірі також були голови обласних військових адміністрацій В’ячеслав Чаус, Дмитро Живицький, музикант і ведучий Коля Сєрга. Останній порівняв повалення пам’ятників Пушкіну із видаленням переписки в меседжері, мовляв, це частина історії. Але при цьому Сєрга говорить, що у Росії нема майбутнього.

Медійники кілька разів показали інтерв’ю міністерки Юлії Лапутіної.

Сюжети про евакуйованих в Хмельницьку область, ймовірне скидання хімічної зброї у Маріуполі, медичну допомогу пораненим у Львові, на Луганщині, обстріл Харкова та загиблих там цивільних, спроби росіян утриматись на Херсонщині тощо.

В прямому ефірі були  про розповсюдження фейків у Запорізькій області.

В Івано-Франківській та Хмельницькій областях були люди, ймовірно причетні до “народних республік”, їх викрали і затримали, розповідають журналісти Інтера, посилаючись на СБУ.

Обговорювали тут європейських політиків, які приїжджають у Київ — Фон Дер Ляєн, Бориса Джонса та інших, а от Олаф Шольц  в Україну не поспішає.

Зі студією зв’язалась співачка Ірина Федишин — вона говорила про важливість музичного фронту, співи з дітьми, прем'єру пісні «Розстріляна весна». Ірина Федишин каже, що воліла б стерти все, що пов’язано з російською культурою, бо у нас є своя.

«1+1». У етері працювали Алла Мазур, Наталія Мосейчук, Максим Сухенко, Марічка Падалко, Руслан Шаріпов і журналістка Мар’яна Бухан. У новинах говорили про ситуацію на фронті, звільнення окупованих територій, свавілля російських окупантів, використання хімічної речовини у Маріуполі, звернення Володимира Зеленського, санкції проти Росії і готовність світу допомагати Україні. Показали й новину про затримання Віктора Медведчука.

З військовим експертом Юрієм Федоровим говорили про використання Росією забороненої хімічної зброї, наслідки для країни, посилення ізоляції і осуду на міжнародному рівні. Експерт зауважив, що він не певен, що ООН зможе виключити РФ зі свого складу, оскільки відсутній подібний правовий механізм. На його думку наслідком буде подальша політична ізоляція.

З головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм говорили про евакуацію у області, відсутність режиму тиші, засоби захисту від хімічної атаки й евакуації хлору до Дніпра.

Зі співаком Михайлом Хомою говорили про його відчуття від війни, волонтерські концерти та заборону російськомовного продукту. Співак зауважив, що він підтримує заборону російськомовної культури в Україні.

Показали й випуск «Байрактар news» з акторами студії «Квартал 95» Євгеном Кошовим і Олександром Пікаловим.

З бізнесменом Василем Хмельницьким говорили про повернення великого бізнесу назад до України. Гість зауважив, що іноземці спочатку подивляться чи змогли повернутись українські бізнесмени, а вже потім повернуться самі.

З політтехнологом Сергієм Петровим і гендиректором інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександром Мартиненком обговорили затримання Медведчука й можливі наслідки. А також обговорили застосування української пропаганди у якості боротьби з російською пропагандою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду