Директорка ІМІ: Виключення Суспільного з вечірніх ефірів телемарафону підірве паритетність та баланс в інформаційному просторі

Директорка ІМІ: Виключення Суспільного з вечірніх ефірів телемарафону підірве паритетність та баланс в інформаційному просторі

25 Квітня 2024
2233
25 Квітня 2024
17:50

Директорка ІМІ: Виключення Суспільного з вечірніх ефірів телемарафону підірве паритетність та баланс в інформаційному просторі

2233
Оксана Романюк висловила готовність особисто долучитися до лекцій з медіаграмотності й лікбезу для народних депутатів на цю тему.
Директорка ІМІ: Виключення Суспільного з вечірніх ефірів телемарафону підірве паритетність та баланс в інформаційному просторі
Директорка ІМІ: Виключення Суспільного з вечірніх ефірів телемарафону підірве паритетність та баланс в інформаційному просторі

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала підтримати Суспільне мовлення, яке пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини». Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

«Я глибоко занепокоєна пропозицією вилучити Суспільне з праймтайм-слотів марафону, а також тим, як депутатка-рупор Безугла атакувала НСТУ, називаючи його “державним каналом”. Вважаю, депутати не повинні підривати основи незалежних і якісних медіа. Нагадую, що розвиток Суспільного мовника є однією з умов нашого курсу до Європейського Союзу», — написала Романюк і додала, що реформа суспільного мовлення є одним з найбільших досягнень України на шляху до ЄС. 

За словами Оксани Романюк, Суспільне завжди відзначалося високими стандартами в моніторингах ІМІ й постійно входило до Списку прозорих і відповідальних медіа, відомого як Білий список якісних медіа.

«Знімати Суспільне з праймтайму означає ставити його в нерівні умови порівняно з комерційними і державними каналами, що підриває принцип паритетності та балансу в інформаційному просторі. Чи є це справедливим для інституції, яка є символом нашого руху в ЄС, підтримує демократичні стандарти і віддана служінню громаді? Чи маємо ми право обмежувати доступ до незалежної інформації в такий критичний час? Мені здається, відповідь очевидна», — зазначила директорка ІМІ.

Вона закликала всіх, хто цінує свободу слова та об'єктивність, підтримати Суспільне мовлення в його праві залишатися видимим і доступним. 

Також Романюк звернулась до Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки МКІП та Центру протидії дезінформації при РНБО з рекомендацією провести роз'яснювальну роботу серед народних депутатів, щоб ті не поширювали в мережі дезінформації про НСТУ. 

«Готова особисто долучитись до лекцій з медіаграмотності і лікбезу для депутатів на цю тему», — заявила Оксана Романюк.

Нагадаємо, нещодавно народна депутатка України Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, зазначає, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, “Дом” і “FreeДом” мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Вона пропонує  залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

Секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський відреагував на слова депутатки та ініціативу  коментарем на своїй фейсбук-сторінці. «Як мовник, що виробляє найбільш збалансовані новини, що відповідають журналістським стандартам, — ми ставимо питання про передачу всіх праймів Суспільному», — написав Міський.

Голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа в коментарі «Детектору медіа» розповіла, що Суспільне пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини» і залишити йому тільки нічні та ранкові слоти. Автори ініціативи невідомі, але озвучив пропозицію представник каналу «Рада». Голова наглядової ради також зазначила, що вони отримали звернення від редакторів компанії з цього приводу.

«До Наглядової ради поскаржилися редактори Суспільного, що в телемарафоні у Суспільного хочуть забрати вечірні слоти і дають лише нічні та ранкові слоти. Сьогодні було засідання Наглядової ради, друга його частина була відкритою, були присутні посли, представники донорів, представники парламентських комітетів гуманітарної та інформаційної політики та свободи слова. Ми обговорили це питання і вирішили, що оскільки Суспільне дотримується усіх професійних стандартів, саме в слоті Суспільного є баланс політичних сил, то саме Суспільне і має бути у вечірніх слотах марафону. Ми дали доручення голові правління Суспільного Миколі Чернотицькому, щоб він озвучив нашу позицію в чаті керівництва телемарафону. Ми вимагаємо або усіх вечірніх ефірів у слоті, або щоб був паритет, як раніше, щоб в усіх виробників контенту були і вечірні, і денні, і нічні слоти», — прокоментувала Світлана Остапа.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив: якби збалансованість телемарафону була такою, якої дотримується принаймні Суспільне, зауважень від Держдепу США до «Єдиних новин» не було б.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що переважну більшість народних депутатів, які протягом останніх трьох місяців були запрошені до ефіру телемарафону «Єдині новини», становили представники владної фракції «Слуга народу». Єдиний учасник телемарафону, який у своїх гостьових студіях забезпечує баланс усіх основних сил парламенту, — це Перший канал Суспільного.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2233
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду