Юрчишин: Якби баланс в усьому телемарафоні був таким, як у Суспільного, зауважень від Держдепу до «Єдиних новин» не було б

Юрчишин: Якби баланс в усьому телемарафоні був таким, як у Суспільного, зауважень від Держдепу до «Єдиних новин» не було б

25 Квітня 2024
1612
25 Квітня 2024
17:54

Юрчишин: Якби баланс в усьому телемарафоні був таким, як у Суспільного, зауважень від Держдепу до «Єдиних новин» не було б

1612
Голова парламентського Комітету з питань свободи слова прокоментував те, що Державний департамент США вніс телемарафон «Єдині новини» до звіту про порушення прав людини в Україні в 2023 році.
Юрчишин: Якби баланс в усьому телемарафоні був таким, як у Суспільного, зауважень від Держдепу до «Єдиних новин» не було б
Юрчишин: Якби баланс в усьому телемарафоні був таким, як у Суспільного, зауважень від Держдепу до «Єдиних новин» не було б

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі 24 каналу висловив своє бачення щодо того, що Державний департамент США вніс телемарафон «Єдині новини» до звіту про порушення прав людини в Україні в 2023 році. Юрчишин також запропонував два варіанти реагування з боку Української держави на критику від Держдепу.

За словами очільника комітету свободи слова, наразі виробництво телемарафону «Єдині новини» коштує Українській державі близько 1,7 млрд гривень на рік.

«Інформаційна політика, як закупівля контенту тощо, може бути дещо більшою. Але орієнтуємося на цю цифру. Вона достатньо велика, якщо говорити про інвестування держави. З іншого боку, якщо говорити про нашу інформаційну безпеку, то ціна достатньо невисока. Росія витрачає пропорційно набагато більше на своє мовлення. І виникає питання ефективності інвестування цих ресурсів», — пояснив нардеп.

Юрчишин наголосив, що Україні потрібні верифіковані джерела інформації, яким може довіряти суспільство.

«Застереження партнерів зі США вчергове демонструє українську звичку: Україна ніколи не втрачає шанс втратити шанс. Ми могли обійтися без низки цих зауважень, як то про національний марафон, як недопущення до мовлення окремих каналів, як то питання доступу журналістів-розслідувачів до певної інформації, тому наявна проблематика з цим», — сказав він.

Водночас Юрчишин вважає, що цей же звіт демонструє, що загалом право висловлювати позицію, мати достатньо критичну позицію зберігається, що є позитивним для України.

На думку нардепа, можливі два варіанти реакції з боку української влади на звіт Державного департаменту США про порушення прав людини, зокрема щодо включення до нього телемарафону «Єдині новини».

Один із таких варіантів — аналіз зауважень наших партнерів і підвищення збалансованості у подачі інформації в «Єдиних новинах».

«Допустити тих, хто критично відгукується щодо уряду, допустити до мовлення ті канали, які були відключені від ефірного мовлення. Чи надати резонні пояснення, чому це було зроблено з міркувань безпеки, бо, на жаль, таких пояснень досі немає», — сказав Юрчишин.

Ще один варіант — не реагувати на зауваження, мовляв, «у нас інших проблем вистачає».

Зрештою Юрчишин підсумував, сказавши, що якби збалансованість телемарафону була такою, якої дотримується принаймні Суспільне, зауважень від Держдепу США до «Єдиних новин» не було б.

Нагадаємо, що Держдеп США оприлюднив звіт про дотримання прав людини в Україні у 2023 році, де було зазначено, що створення спільного телемарафону «Єдині новини», до виробництва якого не допустили низку «афілійованих з опозиційними партіями» каналів (5 канал, Прямий, «Еспресо»), забезпечує владі «безпрецедентний рівень контролю за теленовинами у праймтайм».

Також у звіті вказано про випадки тиску на окремих українських журналістів та активістів, і що українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм».

При цьому, як зазначено у звіті, деякі з перелічених порушень прав людини «виникли внаслідок воєнного стану, який продовжував обмежувати демократичні свободи, зокрема свободу пересування, свободу преси, свободу мирних зібрань та правовий захист». Також у звіті зазначено, що за кількома винятками, люди на територіях, підконтрольних українському уряду, могли, як правило, публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, «не боячись офіційної помсти».

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв прокоментував аналітичний звіт Держдепу США, заявивши, що швидкої реакції на цей документ від органів влади не буде. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» системно моніторить телемарафон від самого його запуску і фіксує незбалансованість представлення політичних сил на всіх каналах, що беруть участь у створенні марафону «Єдині новини», окрім Суспільного. 

Читайте також:


Фото: фейсбук-сторінка Ярослава Юрчишина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1612
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду