Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 березня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 березня

31 Березня 2022
909

Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
909
Ситуація на фронті, миротворці, переговори з Росією і роль Туреччини у побудові нової безпекової стратегії, а також перегрупування армії.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер»‎, «1+1»‎, «Рада»‎, ICTV/СТБ, Суспільне», «Україна 24»‎.

Канали регулярно транслюють: звернення Володимира Зеленського, брифінги посадовців, зокрема Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, а також радників керівника Офісу президента Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; включення з військовими й економічними експертами.

«Інтер»‎. В етері працювали Олександр Просяник і Олексій Фадєєв. Нову добу розпочали зі звернення Володимира Зеленського до українців. Президент розповів про можливість отримати компенсацію за зруйноване житло.

Провели включення з кореспондентом «Інтера» у Вашингтоні Дмитром Анопченком. Він розповів, що Пентагон і Вашингтон із тривогою ставляться до мирних переговорів Росії й України, а також про побудову нафтових і енергетичних ринків в умовах санкцій проти Росії.

«1+1»‎. У студії працювали Святослав Гринчук, Руслан Шаріпов і Марічка Падалко.

Почали з новин. Розповіли про ситуацію у регіонах, згадали результати переговорів між Україною і Росією, ситуацію на передовій, підтримку українців і пікети проти бізнесу, який залишився працювати в Росії. Показали ролик, як діяти спротиву, коли місто потрапило під окупаю росіян. Зазначили, що окупант не повинен отримувати жодної підтримки від мирного населення. Мешканці окупованих міст мають свідомо саботувати дії окупантів, аби вони втрачали ресурси.

Зробили включення із майором резерву армії оборони Ізраїлю Ігорем Верцнером, який прокоментував результати перемовин. Спікер зауважив, що на сьогодні Україна перемагає на перемовинах, оскільки більшість початкових вимог Росії зникла. Також він зауважив, що мета Путіна не була досягнута, тому він ітиме на перемовини, аби отримати собі бодай якісь преференції.

З голлівудською акторкою Іванною Сахно говорили про підтримку України, емоції, які викликає війна, а також про плани на після перемоги і майбутні ролі.

«Рада». Під час марафону працювали Ганна Гомонай, Тетяна Гончарова і Олександр Десятніков, Олеся Ніцевич і Вадим Колодійчук.

Розпочали з сюжету про українсько-російські перемовини, безпекові гарантії і переговори щодо статусу Криму. Говорили про ситуацію на фронті, відведення російських військ, гуманітарні коридори, засідання Кабміну і нагородження звільнених військовополонених.

Із заступником голови СБУ (2014-2015 роках) Віктором Ягуном говорили про роботу Служби безпеки України, відсутність диверсій і надзвичайних провалів, знищення архіву і подальше розсекречення і оцифрування справ, які містять архіви СБУ.

Радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко розвінчував російські фейки. Потім —  включення з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком про нічні сирени і обстріли українських міст. Показали й включення Олексія Арестовича про ситуацію на фронті.

Регіони в етері представили голова Луганської ОДА Сергій Гайдай, голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, заступник голови КМДА Микола Поворозник, голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов прокоментував системні атаки росіян на українські склади та нафтобази. Також експерт розповів про загальні втрати України від війни.

Показали звернення Володимира Зеленського до парламенту Данії, у якому президент закликав людство скоротити закупівлі викопного палива у Росії і прискорити розвиток зелених технологій і зеленої енергетики.

Говорили з в.о  міністра захисту довкілля і природних ресурсів Русланом Стрільцем про необхідність відмови від російських енергоресурсів та про ситуацію в Чорнобильській зоні.

Показали ексклюзивне інтерв’ю посла України у Туреччині Василя Боднара. Дипломат розповів, що Туреччина зацікавлена у проведенні перемовин на її території, а Реджеп Тайїп Ердоган наразі є чи не єдиним світовим лідером, якого готовий слухати Путін. Також говорили про партнерство між Україною і Туреччиною.

ICTV/СТБ. В етері працювали Петро Дем’янчук, Вадим Карп’як і Яна Брензей.

З головою фракції «Голос» Кірою Рудик говорили про  заборону російської церкви.

Пресофіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії Харитін Старський розповів в етері про обстріли Чернігова, відведення військ, яке більше схоже на перегрупування, а також про зміни стратегічних цілей росіян.

У новинах транслювали сюжети про ситуацію на фронті й українських містах, роботу волонтерів, американських інструкторів, підготовку військових та ситуацію на дипломатичному і міжнародному фронтах. Також розповіли про миротворців ООН і вето Росії.

Депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв говорив із ведучим про можливе введення миротворців, забезпечення українських військових, присутність Росії у Радбезі ООН.

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін сказав, що необхідно вести чесний діалог з суспільством про результати переговорів, але зараз їх немає. Також дипломат додав, що зараз Путін ще не продемонстрував серйозного бажання вести бодай якісь перемовини і приймати якісь рішення.

Суспільне. Ведучі: В’ячеслав Афутін, Дмитро Хоркін і Євгеній Агарков.

Показали сюжети про ситуацію в українських містах. Доповнили онлайн-трансляцією пресконфереції міського голови Ірпеня Олександра Маркушина, який розповів, що місто звільнено, але повертатись ще рано.

Політкоментатор Володимир Фесенко розповів, що прогнозувати завершення війни наразі неможливо. На його думку, в Росії немає шансів перемогти Україну, але й ми не маємо ресурсів для переходу у контрнаступ, тому важливу роль відіграє підтримка міжнародних партнерів.

Ведучі провели включення з головою держагенції з питань управління зоною відчуження Євгеном Крамаренком, який розповів про відключенння системи моніторингу, відсутність достовірної інформації, подачу електроенергії до станції.

Ведучі мали включення з представниками місцевих влад. Зокрема з головою Луганської ОДА Сергієм Гайдаєм і мером Миколаєва Олександром Сенкевичем, міським головою Харкова Ігорем Тереховим.

Олександр Драбинко, митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України, під час включення сказав, що не можна вважати всіх вірян і священників Московського патріархату колаборантами. А от переконання і конфесійну приналежність їм, можливо доведеться змінити, а всім, хто порушив закони України і Божі, треба буде відповідати.

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони, який був із каналом на прямому зв’язку, повідомив, що на Донецькому і Луганському напрямках посилюють присутність російські угрупування. Вони перекидають сили із Чернігівщини та Київщини.

«Україна 24»‎. Цього дня в ефірі марафону працювали Віра Свердлик, Марія Скиба, Тигран Мартиросян і Костянтин Лінчевський.

Ведучі кілька разів нагадували глядачам і глядачкам, що у момент обстрілів не можна публікувати фото знищених або пошкоджених об’єктів (а ми нагадуємо, чому саме не можна цього робити).

Олександр Хорунжий, пресофіцер Державної служби з ліквідації надзвичайних ситуацій, розповів про роботу його колег в Ірпені. Там почали діставати з-під завалів тіла загиблих українців.

Міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що по 6500 гривень отримали три з половиною мільйони українців. Загалом виплатили 21 мільярд гривень.

Традиційно для ефіру «України 24» поговорили з лідеркою фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко. Вона сказала, що люди «практично у всіх регіонах України» обговорюють перебіг перемовин у Стамбулі.  

Міністерка з гуманітарних питань Ірина Верещук розповіла про результати роботи гуманітарних коридорів. Люди сьогодні виїжджали із Запорізької області, а загарбники блокували рух колон із евакуйованими.

В етері телеканалу президент Світового конгресу українців Павло Ґрот розповів про допомогу і підтримку Польщі, поставки зброї, лобіювання інтересів України в НАТО та економічні санкції.

Заступник голови Служби безпеки України у 2014-2015 роках Віктор Ягун говорив про перегрупування російської армії і намагання Росії отримати бодай якісь військові перемоги, щоб посилити свої переговорні позиції.

Із Мустафою Джемілєвим, лідером кримськотатарського народу, ведучі обговорили переговори, повернення до кордонів 24 лютого 2022 року та статус Донбасу, а також повернення Криму і тих, хто має визначати статус півострова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду