Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 квітня

2 Квітня 2022
1404

Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1404
Експорт зерна, проведення посівної, нововведення у наданні роботи переселенцям у тих регіонах України, де нема боїв, ситуація на АЕС та візит президентки Європарламенту.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 1 квітня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: Суспільне, «Україна 24»‎, «Інтер»‎, «1+1»‎, «Рада»‎, ICTV/СТБ‎.

Канали регулярно транслюють: звернення Володимира Зеленського, брифінги посадовців: Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, а також радників керівника Офісу президента Олексія Арестовича і Сергія Лещенка. Транслювали виступи депутатів від «Слуги народу», а також радника міністра внутрішніх Вадима Денисенка.

Суспільне‎. Ведучі: Інна Москвіна, Дмитро Хоркін і Євгеній Агарков.

Нову добу розпочали зі звернення Володимира Зеленського про програму підтримки українців, які втратили житло.

Провели включення із кореспондентами з Дніпра, Херсона, Сум і Києва. Показали сюжети про ситуацію у регіонах і на передовій, міжнародну підтримку України.

Зробили включення з футбольним тренером Андрієм Шевченком про підтримку України за кордоном. Із російським політологом Андрієм Піонтковським говорили про псевдоекспертів, зростання підтримки Путіна серед росіян, демонізацію всього українського та психоз щодо біолабораторій.

Політичний експерт Олександр Солонтай розповів, що місцевий спротив активно розвинувся завдяки децентралізації, оскільки лідери на містах мають значний вплив у своїх регіонах і їм є що захищати.

Разом із послом України в Японії Сергієм Корсунським говорили про санкції проти Росії і підтримку, яку отримує Україна від японців. Дипломат зауважив, що японці визнають Курили окупованою Росією територію, що фактично прирівнює цю місцину до Криму та інших територій, загарбаних Росією.

«Україна 24»‎. В етері працювали Костянтин Лінчевський, Микита Міхальов, Юрій Бібік і Олена Цинтила. Традиційно почали з новин. Розповіли про провали Росії на фронті, успіхи української армії, розмову Зеленського й Ердогана і звернення Андрія Єрмака, а також про повернення тих, хто виїхав у перші дні війни.

Ведучі поговорили з російським журналістом Олександром Морозовим про ситуацію в Росії, санкції, вихід бізнесу, обмеження валютних надходжень і завісу для населення. Журналіст зауважив, що якщо Путін дотисне бодай когось платити за газ в рублях — отримає рублі, які працюватимуть лише в Росії, й не зможе уникнути ізоляції.

З політологом Тарасом Кузьом обговорили  питання дієвості санкції, запроваджених проти Росії та надання зброї Україні. А з політологом Юрієм Шевчуком говорили про використання українською владою «народної дипломатії» та вміле використання її потенціалу та що у цьому випадку тут велику роль грає українська діаспора, зокрема у США, Італії, Іспанії, Португалії.

Протягом всього етеру включали кореспондентів з різних міст, зокрема Дніпра, Маріуполя, Харкова.

Колишній співробітник СБУ Іван Ступак розповів про зраду певних силовиків, які виїхали закордон з початку вторгнення, а також про можливу зраду керівництва Херсонського управління СБУ, що дозволило росіянам захопити місто.

Зробили й традиційне щоденне включення з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком про звільнення ЧАЕС, опромінення російських військових, зачищення і розмінування міст з яких вийшли російські солдати.

З депутатом від «Слуги народу» Єгором Чернєвим говорили про мобілізацію в Росії й збирання непридатних до війни людей, які мають досвід, але комісовані, а також викладачів військових навчальних закладів і випускників.

«Інтер»‎. Ведучі Анастасія Даугуле і Олексій Фадєєв. У новинах кореспонденти розповіли про звільнення Тростянця та раніше окупованих населених пунктів на Чернігівщині.
Було включення мера Мелітополя Івана Федорова і сюжети про визволені 60-ю бригадою села на Херсонщині, участь людей у мітингах з вимогами звільнити полонених українців  та зникнення місцевих журналістів, зокрема Костянтина Риженка.

Міжнародники підготували сюжет про те, як чоловіки у Бельгії намагаються скористатись вразливою ситуацією і звабити українських жінок, нібито таким чином беручи плату за надання житло. Медійники дають на підтвердження цього твердження і пряму мову держслужбовців.

На Рівненщині знову готують сухі борщі — звідти журналісти підготували сюжет, у якому розповіли, як зробити заготовку для цієї страви.

Включення журналісток із Дніпра, Запоріжжя, яка розповіла про евакуацію людей, продовжили спілкування із медійниками Одеси і Львова.

Продовжили медійники давати і включення експертів: в етері був Павло Лисянський, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки. Він говорив про міжнародне гуманітарне право і його порушення росіян.

З Ярославом Ємельяненком, членом громадської ради Держагентства з управління зоною відчуження, говорили про захоплення ядерних об’єктів, небезпечне для всього світу, а не лише для українців чи росіян.

Журналісти у сюжетах не цураються майже без цензури показувати тіла вбитих росіян, які вдерлись в Україну.

Абхазія і південна Осетія повернуться до складу Грузії, заявив Коба Накопія, депутат парламенту Грузії.

Голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус сказав, що енергосистема України зараз у цілком нормальному стані. Енергоресурсів достатньо, хоча зупинилися деякі станції, але ж і знизилось споживання енергії там, де тривають бої, а люди виїхали.

Підготували сюжети і про еміграцію в Ізраїль. Країна готова приймати тих, хто має єврейське коріння. Говорили також про освітній процес у школах і вишах.

«1+1»‎. Над марафоном працювали Святослав Гринчук, Соломія Вітвіцька, Наталія Мосейчук і Максим Сухенко. Почали з новин про ситуацію на передовій і ситуацію у російському Білгороді, звільнення ЧАЕС, мародерство росіян, бойові дії, наслідки обстрілів і наслідки залежності від Росії європейських країн.

З психотерапевтом Олегом Чабаном говорили про адаптацію людей до війни, взаємодію з оточенням, спроможність піклуватись про дітей і тварин й відмовитись від звинувачень, які стосуються минулого. Експерт радить думати лише про майбутнє, щоб не посилювати емоційного навантаження, а також не давати дітям обіцянок, які не вдасться виконати.

До етеру запросили російського опозиційного політика В’ячеслава Мальцева, з яким говорили про перегрупування росіян, провал шпигунської операції і провал першого етапу наступальної операції, а також про табуретку у російському танку.

Зробили розлогий матеріал про ситуацію в Росії і наслідки санкцій для росіян і країн-партнерів.

Показали брифінг із полоненими російськими військовими. Вони розповіли, що за ухилення від війни в Росіх садять до в’язниці на сім років, а за приховування дітей від війни — на два роки.

До етеру долучився й співак Коля Серга, який розповів про одеський фестиваль гумору «Джавеліна».

З прем’єром Денисом Шмигалем у прямому етері обговорили роботу Кабміну, проведення посівної, зменшення площ ріллі через мінування. Урядовець розповів про продуктову кризу, яка може трапитись у світі через війну в Україні.

«Рада». Етер вели Андрій Сініцин, Вадим Герасимович, Олена Морозова, Олеся Ніцевич і Вадим Колодійчук.

За традицією почали з новин про успіхи української армії на фронті, звільнення українських міст від окупантів, невдачі росіян і використання дітей у якості живого щита.

Протягом етеру включали керівників військових адміністрацій з різних регіонів, зокрема Ігоря Терехова з Харкова, Павла Кириленка з Донеччини, Сергія Гайдая з Луганщини.

Секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що росіяни будуть намагатись захопити Україну до 9 травня, й усі відведення військ — це маневри для переформатування підрозділів. Обговорили можливе використання росіянами хімічної зброї.

Провели включення з заступником голови верховної ради Олександром Корнієнком щодо державної допомоги бізнесу, податкових пільг і фінансування армії.

В ефірі каналу дали виступ президентки Європарламенту Роберти Мецоли. З огляду на сьогоднішнє засідання Верховної Ради, в ефірі було більше прямої мови Руслана Стефанчука.

Показали звернення Дениса Шмигаля, який оголосив старт нової програми для переселенців, які шукають роботу. Люди мають далі працювати в умовах воєнного стану і держава підтримуватиме тих, хто надаватиме робочі місця переселенцям. Також в ефірі Шмигаль закликав переселенців реєструватись у тих містах, де вони зараз живуть, і отримати фінансову допомогу.

Юлія Свириденко, міністерка економіки України, під час прямого включення також нагадала про необхідність працевлаштування переселенців і прокоментувала прийняті зміни в оподаткування доходів приватних підприємців і товариств із обмеженою відповідальністю.

Ігор Смілянський, директор «Укрпошти», розповів, як підприємство допомагає українцям.

ICTV/СТБ. Ведучі: Олена Фроляк і Яна Брензей.

Зробили включення із заступницею міністра оборони Ганною Маляр про російські фейки. З журналісткою Яніною Соколовою говорили про роботу російських журналістів, які намагаються вигадати бодай якісь перемоги для російської армії, нехай навіть цілком абсурдні й фейкові.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду