Як Медведчук людей по мінному полю водив. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про затримання кума Путіна

Як Медведчук людей по мінному полю водив. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про затримання кума Путіна

18 Квітня 2022
2100
18 Квітня 2022
12:17

Як Медведчук людей по мінному полю водив. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про затримання кума Путіна

2100
Зеленський «використовував Медведчука як живий щит», Марченко може стати президенткою «нової» України, а Кива знов галюцинує про англосаксів.
Як Медведчук людей по мінному полю водив. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про затримання кума Путіна
Як Медведчук людей по мінному полю водив. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про затримання кума Путіна

Що робити із колишнім головою політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктором Медведчуком, якого днями затримала СБУ? Президент Зеленський хоче обміняти політика на українських полонених, та Росія на таку пропозицію офіційно не пристає. І тут на арену виходить дружина бранця, телеведуча Оксана Марченко. Яка спершу дала пресконференцію у Москві, а потім і взагалі запропонувала обміняти чоловіка на начебто взятих росіянами у полон британських бійців. Які, за повідомленням російських пропагандистських ЗМІ, були найманцями і воювали на боці України в Маріуполі.

 

Російські канали: Київ проводить «ніч довгих ножів»

Пропагандистські російські джерела, попри те, що офіційний Кремль обмінювати Медведчука не поспішає, відразу почали захищати кума Путіна від «свавілля київського режиму». Наприклад, на каналі «RT на русском» (523 тисяч підписників) затримання Віктора Медведчука пов’язали із подібними діями української влади щодо інших проросійських діячів. Називаючи це не інакше як «Ночь длинных ножей» (за аналогією з зачисткою політичних опонентів у нацистській Німеччині у 1934 році). Мовляв, нині Зеленський, заявивши про затримання кума Путіна, дістає останні козирі на фоні «агонии обороны Мариуполя» (хоча місто і досі стоїть, попри численні заяви російських пропагандистів про швидке захоплення).

Колишній український політик, а нині колаборант Олег Царьов (179 тисяч підписників) пішов іще далі: звинуватив Володимира Зеленського у тероризмі, бо кум Путіна, мовляв, у того в «заручниках». Додавши, що раз президент України хоче обмінювати українця Медведчука на українців-солдат, то можна зробити висновок: «на Украине идет гражданская война». Дуже зручна теза для російських пропагандистів, у хворій уяві яких наша країна сама себе бомбить, вбиває власних мешканців та самотужки руйнує власну інфраструктуру.

Колишній маріонетковий президент Росії, а нині — заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медвєдєв, як і чимало інших високопосадовців країни-агресора, нині не добирає слів. Тому дописи на його каналі, де 235 тисяч підписників, часто мають маргінальний характер. Не виняток і пост, присвячений затриманню Медведчука. У ньому Медвєдєв не лише звертається до української влади як бидло з периферії, але й погрожує. Мовляв, «отдельные уродцы, именующие себя "украинскими властями", сообщают, что хотят выбить показания из Виктора Медведчука […] Этим деятелям стоит внимательно оглядываться по сторонам и крепко запирать двери на ночь, чтобы самим не оказаться в числе обмениваемых лиц».

Не встигли в українських та російських телеграм-каналах стихнути пристрасті саме за затриманням Віктора Медведчука, як на арену вийшла його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Записавши чимало звернень як до української влади, так і до президента Туреччини, а також принца Саудівської Аравії. На каналі «ЧП Online» (137 тисяч підписників) відзначили, що дружина одіозного діяча «продолжает смешить весь мир».

На каналі «Топор Live» (3 мільйони підписників) теж стежили за темою затримання та можливого обміну Віктора Медведчука, а також за заявами Оксани Марченко. Зокрема, згадали, як дружина політика просить обміняти його на британських найманців Есліна та Піннера, які начебто воювали на боці української армії у Маріуполі та здалися у полон.

 

Сепаратистські канали: не такий вже він і свій

Сепаратистські телеграм-канали здебільшого співали з російськими в унісон. Мовляв, Медведчука просто «взяли в заложники». «Чисто страна-террорист», — пишуть автори каналу Inside Donetsk (87 тисяч підписників), де якраз і оспівуються терористи з Росії та самопроголошених республік. Як-то кажуть, «у кого що болить».

На іншому агресивно-українофобському сепаратистському каналі «ПриZрак Новороссии» (123 тисячі підписників), на відміну від більшості колег-пропагандистів, теплих почуттів до Віктора Медведчука не мають. Більше того, згадують, що ця «падаль и мразь сделала, погубив и Новороссию, и пророссийское сопротивление, и провалив влияние России на Украине». Тож, мовляв, такого і обмінювати нічого, тільки «забыть и выбросить на свалку».

На менш радикальному ресурсі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) згадали пресконференцію дружини кума Путіна Оксани Марченко. А надто — епізод, де діячка розповідає, як Медведчук «вел людей по минному полю ночью. И этих людей — тысячи». З пропаганди такого низького рівня сміються навіть на пропагандистських каналах.

 

Українські канали: детективні історії з проросійським присмаком

Проросійські телеграм-канали зрадили би себе і своїх читачів, якби не висунули кілька детективних версій довкола затримання Медведчука та виступів Марченко. На каналі «Легитимный» (390 тисяч підписників) кума Путіна навіть сватають у потенційні президенти «новой Украины», тобто, тієї, що буде після омріяної проросійськими авторами каналу капітуляції. Більше того, певні автори каналу, якщо Медведчук помре у застінках СБУ, кандидаткою на пост президента може стати і сама Марченко.

Не відстають і автори схожого проросійського ресурсу «Сплетница» (110 тисяч підписників). Тут висунули теорію, що Віктор Медведчук «полтора месяца служил живым прикрытием президента Украины», через що росіяни, мовляв, і не обстрілювали місцезнаходження Зеленського ракетами. Але коли ситуацію в Києві, мовляв, стабілізували, «необходимость в живом щите отпала» і влада заявила про затримання політика.

Хоча один з телеграм-каналів екснардепа від «ОПЗЖ», а нині російського колаборанта Іллі Киви «Илья Кива (The Kyva)» зник з просторів телеграму, зрадник продовжує вести ще один ресурс під назвою «Илья Кива - ZОV КРОВИ» (67 тисяч підписників). Де провадить ту саму українофобську та антивладну риторику і оспівує «русский мир». Стосовно ж долі колишнього однопартійця Медведчука, Кива вважає, що днями «из Вашингтона вылетела группа сотрудников ФБР, на Украину, для того, что бы забрать Виктора Медведчука в Штаты». Аби там, мовляв, «использовать в расследование, якобы вмешательства Российской Федерации в избирательный процесс в Америке […] Все в лучших традициях англосаксов, давно использующих террористические методы по всему миру!», певен Кива.

Тим часом на каналі «Украина сейчас: новости, война, Россия» (1,38 мільйона підписників) згадували, як на захист Медведчука і Марченко став російський співак, пропагандист Путіна Філіп Кіркоров. Звернувся навіть до провідних європейських політиків, щоб уберегти колишнього лідера «ОПЗЖ» від «пыток и насилия». Цікаво, чи не хоче Кіркоров для початку розібратися з правами та свободами у власній країні?

На каналі «Криминальная Украина» (74 тисяч підписників) відзначили, скільки майна Віктора Медведчука заарештовано нині. Тут і 26 автівок, і 23 будинки, і 32 квартири.

А от на ресурсі колишнього ведучого «1+1», а потім нардепа від монобільшості Олександра Дубінського Dubinsky.pro (66 тисяч підписників) є дві версії, чому Віктор Медведчук залишався в Україні аж до затримання: його або не попередили про вторгнення, або ж він, як і Путін, мав сподівання на «бліцкриг». Дубінський схиляється до другої, адже, мовляв, «даже разворовавший деньги путина Медведчук нужен кремлю как носитель конфиденциальной информации про сеть российских агентов, объемы и направления их финансирования». Хоча скандальний нардеп все ж сподівається, що тепер правоохоронці згадають Медведчуку усі «гріхи» ще від часів Кучми.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2100
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду