Закрити рота, щоб не нашкодити. Дезінформація та маніпуляції у телеграм-каналах довкола евакуації із заводу «Азовсталь»

Закрити рота, щоб не нашкодити. Дезінформація та маніпуляції у телеграм-каналах довкола евакуації із заводу «Азовсталь»

19 Травня 2022
5732
19 Травня 2022
14:00

Закрити рота, щоб не нашкодити. Дезінформація та маніпуляції у телеграм-каналах довкола евакуації із заводу «Азовсталь»

5732
Поки військових із маріупольського заводу вивозили на непідконтрольну Україні територію, у телеграм-каналах розігралася битва «зради» та «перемоги».
Закрити рота, щоб не нашкодити. Дезінформація та маніпуляції у телеграм-каналах довкола евакуації із заводу «Азовсталь»
Закрити рота, щоб не нашкодити. Дезінформація та маніпуляції у телеграм-каналах довкола евакуації із заводу «Азовсталь»

Після 82 діб опору окупантам захисники Маріуполя 16 травня таки почали виходити з укріплень. За наявною інформацією, евакуйованих з «Азовсталі» бійців вивозили на окуповані раніше території. Пізніше, як заявляє українська влада, їх обміняють на полонених росіян. Загалом офіційної інформації про евакуацію і обмін дуже мало, і влада наполегливо просить медіа та суспільство дочекатись завершення операції.  У соцмережах можна бачити чимало версій, а також чимало закликів припинити плодити версії і взагалі — закрити рота на тему «Азовсталі». Бо просторікування на цю тему може нашкодити. Звісно, російські та проросійські телеграм-канали до цього заклику не прислухаються. 

Російські канали: «бойовиків» і «нацистів» додому не повертати

У російських телеграм-каналах, в основному, панує стримана радість від того, що «азовці» нібито припинили чинити опір та здалися. Тамтешні високопосадовці звітують про «перемогу» та як легко, мовляв, «нацики» здаються у полон. Зокрема, подібну заяву заступника постійного представника Росії при ООН Дмитра Полянського поширили на каналі «Топор Live» (2,9 мільйона підписників). За словами Полянського, «нацисты из подразделения "Азов" сдались без условий».

На каналі «Скабеева» (144 тисячі підписників), де, вочевидь, публікуються думки кремлівської телепропагандистки Ольги Скабєєвої, вийшло кілька публікацій щодо «сдачи нациков в плен». В одній з публікацій є «експертна думка» колишнього французького військового Андріана Боке, який хвацько «викриває» «азовців»: мовляв, їхня символіка нагадує «смесь символов СС и Третьего Рейха». Проте поширювати фейки про «Азов» для цього діяча — справа звична. Ідеальний «експерт» для кремлівських медіа.

На пропагандистському каналі Readovka (мільйон підписників) теж слів у бік наших воїнів не добирали. Публікація, присвячена виходу захисників Маріуполя з позицій, була написана в дусі «советского информбюро». В ній, зокрема, йдеться, що «Судя по всему, последний оплот нацизма в Мариуполе пал!» Бійці полку для пропагандистів — «потерянная молодёжь Украины с замусоренными мозгами, которых сгубила русофобия и собственная страна». Росіяни висловлюють сподівання, що приклад «азовців» наслідуватимуть і інші захисники України.

Не встигли захисники «Азовсталі» вийти з укріплень, як російські високопосадовці вже задумали чергову підлість. Зокрема, колись дивакуватий науковець з Одеси, а нині — кремлівський посіпака, депутат Держдуми Росії Анатолій Вассерман на засіданні парламенту вніс пропозицію «о запрете обмена пленных преступников (в том числе явных нацистов)», про що повідомив і на своєму телеграм-каналі «Жилетка Вассермана» (5 тисяч підписників). Пропозицію, радіє російський фашист, у Думі підтримали, тому «постановление Думы уже готовится и скорее всего будет принято в ближайшее время».

Тим часом на каналі кремлівських пропагандистів з Russia Today — «RT на русском» (553 тисяч підписників), не гаючи часу, взялися поширювати брехню про «Азов». Для цього, зокрема, взяли людину, підписану як «украинский нацгвардеец, сдавшийся в плен российским военным». Він, мовляв, зараз волонтерить у маріупольській лікарні. Давно, каже, хотів втекти з українського війська, але боявся «азовців». Бо з ними — без жартів: «Услышали, как один солдат сбежал (срочник), его нашёл “Азов” — и застрелили». Герой публікації також розповів пропагандистам, як «над ним издевался офицер “Азова”: бил его и выкручивал пальцы».

Російський терорист Ігор Гіркін на своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (345 тисяч підписників) поставився до можливого обміну бійців полку «Азов» вкрай скептично. Всю операцію загалом Гіркін вважає «очередным позорным договорняком». Більше того, бідкається терорист, у разі ймовірного обміну українців на російських загарбників «можно будет констатировать очередной триумф вредительства и идиотизма в одном флаконе». А що для терориста — «зрада», те для України — відновлення справедливості.

Інша задача, що зараз постала перед російськими пропагандистами — показати, що російські військові — не кати та ґвалтівники, а цілком людяні вояки, які поважають права опонентів. Для того один із кремлівських «воєнкорів» Олександр Коц на каналі Kotsnews (477 тисяч підписників) розмістив фото, на якому начебто боєць «Азова», перебуваючи вже на окупованій території, отримав медичну допомогу. І це при тому, запевняє пропагандист, що «их Верховный Главнокомандующий предпочел бы, чтобы они сгнили заживо в бункерах Азовстали».

На іменному каналі російської опозиційної політикині, соратниці Олексія Навального, «Любовь Соболь» (43 тисяч підписнипків) ситуація з виходом захисників Маріуполя очікувано описана значно стриманіше. На її погляд, «Россия могла согласиться на эвакуацию военных с завода, чтобы объявить Мариуполь "денацифированным" как можно скорее».

Сепаратистські канали: «своих не бросаем»

Канали сепаратистів трималися у дусі російської пропаганди. Зокрема, на ресурсі так званого «першого заступника міністерства інформації ДНР» Данила Безсонова «Неофициальный Безсонов "Z"» (205 тисяч підписників), як і на ресурсах «старших кремлівських товаришів», висміюються дії української влади. Яка, мовляв, не знайшла нічого кращого, ніж умовити своїх солдат «сдаться в плен. Как тебе такое, Илон Маск?»

Донецький колаборант та терорист Олександр Ходаковський на каналі «Александр Ходаковский» (342 тисяч підписників) відповів на закиди «колеги» Гіркіна, де той звинуватив зрадника у відбілюванні провальної для росіян, на думку Гіркіна, операції на «Азовсталі». Ходаковський, у свою чергу, запитує підписників: «все-таки что важнее: не отдавать противника, чтобы он завтра не стал в строй, или обменять его на наших, многие из которых в строй могут и не стать, но они наши и должны вернуться?» Небачена порядність.

На поміркованому сепаратистському каналі «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) наводили статистику інших пропагандистів щодо того, скільки людей були заблокованими в коридорах «Азовсталі». У публікації йдеться: «там было 2,5 тысяч человек, из которых бойцов Азова 804 человека. Из 2,5 тысяч — 404 раненых, 55 тяжело раненных. Там же находится более 200 трупов».

Українські канали: «Азов» зливають

Українські ресурси хайпують на темі не менш активно, ніж їхні російські колеги. При тому, що як українські високопосадовці, так і безпосередні керівники «Азова» закликали не розхитувати ситуацію. Наприклад, засновник полку «Азов», лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький на власному каналі (74 тисяч підписників) дякував «кожному, хто робить усе для порятунку воїнів». А також закликав коментаторів «не нашкодити порятунку наших хлопців».

Та як же не коментувати, якщо такі пости конвертуються у перегляди і поширення. А надто — якщо ведеш канал, фінансований російською ФСБ. Тому на «Резиденте» (455 тисяч підписників — кількість постійно і стрімко зростає) пишуть, що перемовини щодо обміну захисників Маріуполя між Україною та Росією досі не завершені. Тому, на погляд авторів каналу, подальший розвиток подій «Кремль может реализовать на своё усмотрение. Ситуация началась разворачиваться так быстро, из-за отсутствия воды на заводе и вынужденной мерой сдаться в плен» (стилістика авторів збережена).

На ресурсі-двійнику вищезгаданого каналу — «Легитимном» (564 тисяч підписників і таке ж саме стрімке зростання кількості) взялися відбілювати російських терористів. За приклад взяли кадри виходу «азовців» з території «Азовсталі» та обшуку їх вояками загарбників. Відео кремлівського телеканалу, на думку авторів «Легитимного», свідчить: «россияне уважительно относятся к своим оппонентам (врагам), то есть соблюдаются правила войны. Поэтому сказки пропаганды, что россияне расстреливают военнопленных и т.д. – это была чушь и специально запущенная ложь Офисом президента». Перехоплення розмов окупантів, де ті розповідають про катування полонених, а ще — відео з розстрілом терористами цивільних у спину, вочевидь, теж можна списати на «брехню від ОП».

На іншому каналі з-поміж «улюбленців ФСБ» — «Сплетнице» (137 тисяч підписників, теж зростання кількості) — вирішили надати слово очільниці партії «Голос» Кірі Рудик. Яка нібито заявила, що теж «залучена» до перемовного процесу по «Азовсталі». При цьому народна депутатка сумнівається, чи вистачить в України російських полонених для обміну на бранців з «Азову»? «Глядя на фото и видео "операции по спасению" азовцев, люди склонны больше верить Рудык», запевняють підписників автори «Сплетницы».

Заяви Рудик викликали реакцію Офісу президента України. Радник голови ОП Михайло Подоляк на власному каналі з 66 тисячами підписників, коментуючи слова політикині, пише: «депутата Рудик у переговорному процесі… немає. І ніколи не було. Взагалі». Додаючи, що «така поведінка – це повне нерозуміння часу, контексту, настроїв та процесів, що відбуваються в суспільстві». Як і засновник «Азова» Білецький, Подоляк закликає не нашкодити переговорному процесу.

На заяви Кіри Рудик відреагував навіть колись проросійський телеведучий каналів Медведчука та Мураєва Макс Назаров. На власному каналі «Наглый» (45 тисяч підписників) медійник усім, хто бажає «хайпонути» на темі захисників «Азовсталі», нагадав «о полезном лайфхаке - заваливание е*ала».

Політкоментатор і ведучий Прямого каналу Тарас Березовець на власному каналі «BEREZOVIEW (Taras Berezovets) WAR IN UKRAINE» (99 тисяч підписників) тим часом резюмує: «Путин кинул с обменом “Азова”. Как я и предупреждал ранее. Тварь».

А от колишній нардеп, а нині колаборант Ілля Кива на каналі «Илья Кива - ZOV КРОВИ» (72 тисяч підписників) закликає інших українських захисників наслідувати «пример как сохранить жизнь, для украинской группировки войск, находящихся в тактическом окружении».

Та нагороду за найпримітивніший пропагандистський вкид відносно ситуації довкола захисників «Азовсталі» заслужено міг би отримати український «репер», прокремлівський блогер Тарик Незалежко (про нього ми згадували на нашій «Дошці ганьби»). Який на своєму каналі, де 62 тисяч підписників, опублікував такий колаж. Без коментарів.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду