Подоляк: Ми встановимо, як Медведчук з 2015 по 2018 роки став «найпотужнішим медійним олігархом»

Подоляк: Ми встановимо, як Медведчук з 2015 по 2018 роки став «найпотужнішим медійним олігархом»

20 Квітня 2022
2090
20 Квітня 2022
10:00

Подоляк: Ми встановимо, як Медведчук з 2015 по 2018 роки став «найпотужнішим медійним олігархом»

2090
Треба отримати конкретні юридично зафіксовані показання Медведчука і тоді обговорювати прізвища, які він назве, вважає радник керівника ОПУ.
Подоляк: Ми встановимо, як Медведчук з 2015 по 2018 роки став «найпотужнішим медійним олігархом»
Подоляк: Ми встановимо, як Медведчук з 2015 по 2018 роки став «найпотужнішим медійним олігархом»

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю «Радіо НВ» розповів, що правоохоронці з'ясовуватимуть, як народний депутат від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук став із 2015 до 2018 року «найпотужнішим медійним олігархом».

«Думаю, що Медведчук сьогодні дуже інтенсивно дає показання і ми все встановимо. Ми взагалі багато чого встановимо. Як Медведчук (який був на дні, його ніхто не пам’ятав) став із 2015 до 2018 року найпотужнішим медійним олігархом. Сподіваюся, що ми зможемо отримати відповіді, хто саме допоміг йому стати олігархом і медійним, і енергетичним в Україні. Без допомоги (і не тільки допомоги з російського боку) це неможливо»,  сказав Подоляк.

На запитання журналіста, чи натякає він на допомогу тодішнього президента Петра Порошенка, радник керівника ОПУ відповів, що не натякає, але «треба отримати конкретні юридично зафіксовані показання Медведчука» і тоді «обговорювати прізвища, які він назве».

«Медведчук нікому не потрібен був — ні тут, ні там. Так склалися обставини 2015−2018 років: за рахунок зв’язків в Україні він довів Росії, що тут може на щось впливати. Вони бачили, що у нього зростає і медійна, і політична, і бізнесова активність.

Як я розумію, росіяни сьогодні хочуть позбутися всіх цих "перспективних" суб'єктів, як Медведчук, які ввели їх у дуже і дуже велику оману. Росія, використовуючи Медведчука, думала, що в Україні 80% проросійськи налаштованих людей. Це ж Медведчук їм розповідав, правильно? Ще є такі суб'єкти як [Євгеній] Мураєв — таке ж, але ще більш агресивне, балакуче. Воно ж теж бігало до Москви і щось там казало, що вони тут 80% мають проросійського контролю.

Хочу, щоби ми зрозуміли: це дуже маленькі люди і росіянам вони не потрібні. Може потрібні для того, щоби звести з ними якісь рахунки. Виставити рахунок Медведчуку і сказати: "Друже, ми тобі стільки грошей залили, а де ці гроші? Поверни"», — додав Подоляк.

Зазначимо, до лютого 2021 року в Україні мовили так звані канали «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK, — що формально належали соратнику Медведчука по «ОПЗЖ» Тарасу Козаку. РНБО наклала санкції та заборонила мовлення цих каналів. Президент Зеленський та голова СБУ Іван Баканов назвали це рішення боротьбою за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції — актом цензури.

Нагадаємо, Віктор Медведчук зник у лютому 2022-го, коли перебував під домашнім арештом за звинуваченням у державній зраді. Його адвокати казали, що він у Києві, але в «безпечному місці». 8 березня «Опозиційна платформа — За життя» змістила його з посади голови політради.

Медведчука шукала спеціальна група з працівників СБУ та прокуратури. 18 березня Личаківський районний суд Львова заочно заарештував Медведчука. 12 квітня нардепа затримали при спробі втекти з України. За даними СБУ, його намагалась вивезти ФСБ.

Володимир Зеленський пропонував обміняти нардепа на українських полонених. У Росії на це заявляли, що не планують обмінювати затриманого в Україні Медведчука, та нагадали, що він має українське громадянство. За словами генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, громадянство – не перешкода для обміну, якщо і Медведчук, і Росія на нього погодяться. В Україні Медведчука підозрюють у держзраді та воєнних злочинах. Сам нардеп просить обміняти його на захисників та мешканців Маріуполя.

16 квітня нардепа заарештували без права застави.

Ілюстрація: 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду