«Либо договоримся, либо “Сармат”!» Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах довкола ядерних погроз Росії

«Либо договоримся, либо “Сармат”!» Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах довкола ядерних погроз Росії

24 Травня 2022
6629
24 Травня 2022
16:00

«Либо договоримся, либо “Сармат”!» Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах довкола ядерних погроз Росії

6629
Російські пропагандисти погрожують «Сарматом» державам, які йдуть у НАТО і підтримують Україну. Донецькі бойовики пишуть про ядерну зброю без ентузіазму, а в Україні над погрозами посміюються.
«Либо договоримся, либо “Сармат”!» Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах довкола ядерних погроз Росії
«Либо договоримся, либо “Сармат”!» Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах довкола ядерних погроз Росії

Застосування ядерної зброї — останній козир, який залишається в Росії, коли проти неї і на підтримку України виступає весь цивілізований світ. Із перших днів вторгнення в Україну Путін та його пропагандисти погрожують ядерним ударом у разі прямого зіткнення з армією НАТО або якоїсь із європейських чи північноамериканських держав, охочих нам допомогти. Водночас устами найбільш радикальних пропагандистів і політиків Росія закидає в інфопростір ідею про можливе застосування тактичної ядерної зброї в Україні. Хоча (пост)радянських людей учили боятись ядерної війни та психологічно готували до неї, сьогодні оцінки експертів щодо реального застосування російських ядерних боєголовок і проти Заходу, і проти України радше скептичні. У телеграмі ж риторика залежить від мети, яку переслідує канал. 

Російські канали: хто не з нами, тих — ядерними боєголовками

Зважаючи, що російські політики та телепропагандисти погрожують ядерною зброєю ледь не щодня, авторам телеграм-каналів не бракує контенту на цю тему. Змінюються лише прізвища промовців та держави, які росіяни намагаються в такий спосіб налякати. Наприклад, на каналі «ЧП Online» (125 тисяч підписників) цитували заступника голови комітету Держдуми з оборони Олексія Журавльова, на погляд якого, «вступление Финляндии и Швеции в НАТО может привести к ядерной катастрофе». На своєму каналі «Депутат Алексей Журавлев» (7 тисяч підписників) політик любить цитувати власні виступи на пропагандистському телебаченні, де взагалі ставить питання руба: «У Запада выбор невелик: либо мы договоримся о сферах влияния в мире, либо "Сармат"!» Так називається російська ракетна система, що здатна вражати цілі міжконтинентальними балістичними ракетами з ядерними боєголовками.

Погрожувати світові ядерною зброєю, не маючи дипломатичних аргументів, люблять і російські політики вищого рівня. Наприклад, колишній маріонетковий президент Росії, а нині — заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медвєдєв на власному каналі, який має 331 тисяч підписників, переконує: «Накачивание странами НАТО Украины оружием, […] отправка наёмников и проведение учений стран Альянса у наших границ повышают вероятность прямого и открытого конфликта НАТО с Россией вместо ведущейся ими “войны по доверенности”. У такого конфликта всегда существует риск перехода в полноценную ядерную войну. Это будет катастрофическим для всех сценарием». Погрожувати світові руйнівною зброєю, звинувачуючи у її можливому застосуванні усіх, крім себе — це так по-російськи.

Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі з понад мільйоном підписників чутливу тему можливого ядерного удару віддав на відкуп гендиректору «Роскосмосу» Дмитру Рогозіну. Поширивши допис, де головний «космонавт» Росії вихваляється воронкою, яку на полігоні залишив навчальний екземпляр ракети «Сармат». А якщо у ній, мовляв, буде ядерна боєголовка, «воронка на месте географического объекта противника будет... ну очень большая и очень глубокая, и радиоактивная». Тому, вважає Рогозін (і погоджується Соловйов), «остается лишь посоветовать агрессорам разговаривать с Россией повежливее».

На каналі «Топор Live» (майже три мільйони підписників), у свою чергу, навели пряму мову віцепрем’єра Росії Юрія Борисова, який розповів, що з Путіним «постоянно вблизи находятся два морских офицера, которые носят так называемый ядерный чемоданчик». Натякаючи, що такого типу удар країна-агресор може завдати будь-якої миті.

Ув’язнений опозиціонер Олексій Навальний у своєму каналі, що має 350 тисяч підписників, очікувано критично ставиться як до можливого ядерного удару з боку Росії, так і до постаті Путіна загалом. Піддавши російського диктатора різкій критиці, ув’язнений політик підсумовує: «ответ на главный вопрос: как же остановить злобного сумасшедшего с армией, ядерной бомбой и членством в Совбезе ООН, нам всем предстоит найти самим». Судячи з того, що Путін досі не відмовився від жодного зі своїх загарбницьких планів, відповіді на поставлене Навальним запитання ніхто з росіян поки що не знайшов.

А на опозиційному каналі «Оплот Ичкерии» (27 тисяч підписників) поширили дослідницьке відео, в якому автори змоделювали ситуацію у випадку потенційного ядерного удару Росії та відповіді з боку США та НАТО. Висновок украй невтішний: «по оценкам специалистов, в течение первого часа конфликта погибнет более 90 миллионов человек, за которыми следуют бессчетное количество радиоактивных осадков и радиационного отравления».

«Тренд» можливого використання ядерної зброї підхоплюють навіть неполітичні телеграм-канали. Наприклад, ресурс «Фотоаппарат» (381 тисяча підписників) опублікував архівну світлину величезного кратера глибиною майже 100 метрів, що утворився після підземного ядерного вибуху у штаті Невада (США) у шістдесятих роках минулого сторіччя. Причому це сталося під час дослідження використання ядерних вибухів у мирних цілях — для видобутку корисних копалин.

 

Сепаратистські канали: бійся, Америко!

Сепаратистські ресурси, автори яких географічно ближче до України, застосування ядерної зброї не надто вітають. Колаборант та один із лідерів донецьких сепаратистів Олександр Ходаковський ще кілька тижнів тому висловив упевненість, що окупанти «візьмуть своє» і без застосування ядерних боєголовок. На погляд терориста, опублікований на його каналі з 377 тисячами підписників, «никто не будет применять ни стратегический, ни тактический ядерный боеприпас, и качать эту тему в мозгах обывателя, рискуя поселить в них мысль о неадекватности принятых решений, не стоит. Задачи мы свои решим, разочарованных успокоим, ситуацию в стране под контролем удержим».  

На просепаратистському ресурсі «ЧП Донецк Z» (234 тисячі підписників), у свою чергу, пишуть, що США російської ядерної зброї побоюється. Мовляв, «"США очень не нравятся" такие разработки, как носитель беспилотных подводных аппаратов "Посейдон" и межконтинентальная баллистическая ракета "Сармат"». А можливо, американці бояться не самих озброєнь, а їхніх затьмарених імперськими амбіціями власників?

Канал «ОДДР Актуально» (19 тисяч підписників), де оспівуються здобутки «молодої республіки ДНР», теж не змарнував нагоди підкреслити, що Америка боїться російського ядерного озброєння. Ілюстрували допис відео, на якому показані випробування ракетної системи «Сармат». «Америке просто нечем ответить», радіють автори ресурсу.

 

Українські канали: небезпека реальна, але перебільшена

На українських ресурсах потенційного використання ядерної зброї Росією побоюються. Наприклад, на каналі Klymenko Time (69 тисяч підписників), цитуючи вихваляння очільника «Роскосмосу» Рогозіна потужністю ракет «Сармат», припускають: «поставки "Сармата" на боевое дежурство призваны улучшить потенциальные переговорные позиции России на фоне войны с Украиной и, вероятно, "надавить" на Запад в вопросе поддержки им Украины и в целом в рамках темы глобальных гарантий безопасности».

На проросійському каналі «Сплетница» (142 тисяч підписників) пишуть, що застосування ядерної зброї лякає пересічних американців. Посилаються при цьому на дослідження «Ассоциации психиатров США», згідно з яким «69% полагают, что вторжение в Украину приведет к ядерной войне. Ещё 69% отметили, что они опасаются того, что мы сейчас находимся на ранних стадиях Третьей мировой войны». Насправді йдеться про American Psychological Association, і таке дослідження справді було проведене у березні, хоча вихідних даних, які би свідчили про його репрезентативність, немає.

На телеграм-каналі «Ищи своих» (859 тисяч підписників) опублікували інтерв’ю колишнього депутата Держдуми Росії Костянтина Борового. Який, зокрема, вважає, що «Путин может нанести ядерный удар по Польше». Бо та, мовляв, відкрито допомагає Україні, при цьому будучи членкинею НАТО. Причому, на погляд політика, у випадку тактичного ядерного удару з боку Росії Північноатлантичний альянс не дасть збройної відповіді, а вдасться до перемовин. Хоча, нагадаємо, принцип колективної оборони НАТО полягає в тому, що напад на будь-яку з держав – членкинь розглядається як напад на них усіх.

На каналі видання «Сегодня» (132 тисячі підписників), коментуючи чутливу тему, послуговувалися думками журналіста-розслідувача Христо Грозєва. Той вважає, що до реального ядерного удару — далеко. Адже, «если Путин примет решение отдать приказ об использовании ядерного оружия, он должен быть уверен, что все по цепочке выполнят этот приказ. Из этих пяти рук, которые должны нажать последовательно на кнопки, если один не выполнит, то это будет сигналом неподчинения. И возможно, даже физической кончиной Путина».

Нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко на своєму телеграм-каналі (196 тисяч підписників) висміює речницю російського Міністерства закордонних справ Марію Захарову, яка нещодавно заявила, що Росія ніколи і нікому «не грозила никаким атомным вооружением». Гончаренко заперечує інформацію від пропагандистки. Мовляв, «сколько раз пропагандисты угрожали ядерным оружием не счесть. […] Так что избежать наказания не получится. Но Захарову всё равно алкоголь погубит раньше, чем правосудие».

Не втрачає бадьорості радник глави Офісу президента Олексій Арестович. В одному з останніх своїх інтерв’ю, цитати з якого опубліковані на каналі «Arestovich / Official» (452 тисячі підписників), діяч вчергове розповідає, як маленька Україна, за підтримки цивілізованого світу, знищує російську армію та і загалом «диктует тренды». Мовляв, «мы лупили армию России 8 лет. И лупим последние три месяца. Страшную Россию со всей её ядерной триадой». Далі — більше: радник керівника ОП бачить у перспективі «нанесение поражения России, освобождение Крыма и Донбасса. Выплата репараций Украине и привлечение всех виновных в войне».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6629
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду