Зброя говорить голосніше за дипломатію. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 9—10 березня

Зброя говорить голосніше за дипломатію. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 9—10 березня

12 Березня 2022
2037
12 Березня 2022
11:12

Зброя говорить голосніше за дипломатію. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 9—10 березня

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
2037
Поки окупанти гатили по житлових та навіть пологових будинках, міністри закордонних справ Росії та України намагалися домовитися. Та очікувано не змогли.
Зброя говорить голосніше за дипломатію. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 9—10 березня
Зброя говорить голосніше за дипломатію. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 9—10 березня

Жахливі кадри війни у телеграм-каналах щохвилини змінюють один одного, в той час як перемовники сторін різного штибу безрезультатно намагаються домовитися якщо не про мир, то хоча би про визволення мирних мешканців із обстрілюваних росіянами міст.

 

Російські канали: війна триває

Російські телеграм-канали, автори яких, очевидно, теж втомилися від щоденних жахливих фото- і відеосвідчень війни, уважно стежили за підготовкою та ходом турецьких перемовин міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Росії Сергія Лаврова. Канал «Топор Live» (3,3 мільйона підписників) цитував здебільшого заяви російського дипломата.

У підсумку перемовини очікувано не принесли суттєвих результатів. Тож автори ресурсів і далі публікували фронтові хроніки. Які нині вже виглядають буденно: окупанти планомірно знищують українські міста і села, залишаючи по собі лише вигорілі будівлі та тіла цивільних. А потім отримують відсіч від українських військових.

Канал «ЧП Online» (158 тисяч підписників), у числі багатьох інших, писав про підступний удар ворога по пологовому будинку у Маріуполі, що відбувся 9 березня. Терористичний акт агресора миттєво обріс фейками від тамтешніх пропагандистських ЗМІ. Які почали доводити світовій спільноті, що у медичному закладі перебували не породіллі, а «нацисти», а фото закривавлених дівчат звідти — постановочні. Характерний для росіян цинізм.

А ще пропагандистські російські ресурси продовжували малювати карти бойових дій в Україні. Та, якщо вірити їм, під окупацією знаходиться ледь не весь схід та південь України, а терористи впевнено рухаються через центр на Київ. Наприклад, на каналі «ВОЙНА [ Россия Украина Донбасс ]» (117 тисяч підписників) явно перестаралися з «успіхами» ворожого війська.

 

Сепаратистські канали: бомбами — по нацистах

Пропагандисти і далі гнуть лінію, що саме українська влада начебто культивує нацистські рухи в Україні. Тож «визволителям» з Росії нічого не залишається, як «накрывать ковровыми бомбардировками любые города». Так речник «збройних сил ДНР» Данило Безсонов, на каналі «Неофициальный БеZсоноV» (67 тисяч підписників) коментує закон «Про забезпечення участі цивільних у захисті України», підписаний Володимиром Зеленським.

Згідно з документом, цивільні у боротьбі з окупантами можуть застосовувати зброю на рівні з військовими. Сепаратист Безсонов переконаний: раз українська влада дала громадянам дозвіл на збройний опір, це розв’язує терористам руки, дозволяючи нещадно винищувати українців на власній землі.

Інші ресурси «республік» типу «ДНР Онлайн» (18 тисяч підписників) теж «своих не бросали»: ретранслювали думку представника Міноборони Росії Ігоря Конашенкова, що у пологовому будинку Маріуполя, по якому вдарили окупанти, породіль не було, лише «украинские националисты». Цікаво, чи евакуйовані із закладу діти теж зараховані пропагандистами до цих лав?

Про страшних українських націоналістів згадували і на каналі «ОДДР АКТУАЛЬНО» (17 тисяч підписників). На думку авторів каналу, саме націоналісти зберігали зброю в одній зі шкіл Херсона. А значить, таку Україну не гріх «денаціфікувати».

 

Українські проросійські канали: світла досі не видно

Проросійські канали України не зраджують собі (і грошам з Росії): про події війни пишуть у невигідному для України ключі. На «Картелі» (65 тисяч підписників), наприклад, лякали охочих евакуюватися на захід України. Адже там, мовляв, під руки візьмуть і на передову відправлять, бо брак кадрів.

На каналі «Klymenko Time» (74 тисяч підписників) нагадували, як українські зірки, які ще донедавна гастролювали Росією, раптово стали патріотами, що з представниками країни-окупанта не церемоняться. І ледь не шлють у напрямку російського військового корабля.

Згадували блогери й інші помітні події цих днів. Проросійський Юрій Ткачов (56 тисяч підписників), зокрема, розповів, що 10 березня у Києві на блокпосту правоохоронці з полку «Миротворець» розстріляли ексзаступника начальника СБУ Київщини Дмитра Дем’яненка. Той, як показують відеозаписи з місця події, стріляв першим.  

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2037
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду