Осінній сезон – 2014: війна vs розваги

Осінній сезон – 2014: війна vs розваги

4 Вересня 2014
13659
4 Вересня 2014
18:34

Осінній сезон – 2014: війна vs розваги

13659
Події в країні вплинули на новий сезон великих каналів – глядачам пропонують новини, патріотичні шоу, історичну документалістику, програми про війну. Водночас в ефірі всіх топ-каналів знайшлося багато місця й для розваг
Осінній сезон – 2014: війна vs розваги
Осінній сезон – 2014: війна vs розваги

Цьогорічний осінній сезон обіцяє бути цікавим - у сітках проаналізованих телеканалів - «1+1», «Інтера», СТБ, «України», Нового каналу, ICTV, Першого національного - є чимало новинок, знятих як за оригінальними ідеями, так і за популярними закордоном форматами.

 

З огляду на події 2014 року та особливо на військові дії в Україні найбільш сталою тенденцією телевізійного виробництва є розширення інформаційного мовлення. Ще з зими на всіх великих каналах було збільшено частоту або хронометраж новинних блоків. В осінньому сезоні всі канали, крім молодіжного Нового, й далі посилюють новини.

 

Крім того канали підготували програми про війну - про її героїв, волонтерів, свідків («Хоробрі серця» на «1+1»), а також про історії та техніки військових дій, для обговорення яких запрошуватимуть військових експертів («Гражданская оборона» на ICTV).

 

З-поміж новинок сезону - власний скетчком «Коли ми вдома» з виключно українськими акторами на СТБ, новий проект Ольги Фреймут «Інспектор Фреймут» на «1+1», а також програми, на які телевізійників надихнули події в країні - документальний цикл «Україна. В пошуках себе» на каналі «Україна», патріотичні шоу «Зроблено в Україні» на Новому каналі, «Моя країна» та «Подорожуй Першим!» на Першому національному. А «1+1», який п'ять років тому відмовився від виробництва суспільно-політичних ток-шоу, запускає нарешті свою альтернативу Савіку Шустеру та Андрію Куликову - політичне ток-шоу «Право на владу».

 

Відпочити від серйозних тем глядачам пропонують СТБ і Новий канал, де переважають розважальні та пізнавальні шоу. Новий канал став одним з лідерів за кількістю абсолютно нових проектів - це як реаліті за іноземними форматами «Супермодель по-українськи», «Проект "Перфект"» та інші), так і оригінальні ідеї - тревел-шоу «1000 жіночих бажань», «Стендап шоу». А СТБ виявився найбільш стабільним мовником, продовживши практично всі свої форматні та оригінальні проекти.

 

 

«1+1»

 

У новому сезоні телеканал «1+1» працює під слоганом «Правда та справедливість». В ефірі скорочено кількість розважальних шоу, натомість з'являться нові проекти, які телеканал називає більш відповідними до нинішньої ситуації в країні.

 

«Цього сезону ми свідомо відмовилися від кількох великих розважальних проектів - зараз вони не на часі. І ми практично ніколи до цього не обирали слоган, а зараз вирішили це зробити і обрали слова «Правда та справедливість. Правда нам потрібна, щоб бути в ній переконаними, вірити в неї. А справедливість - щоб цю правду відстоювати», - зазначив генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко.

 

Таким чином, у сітці поки що не буде обіцяного 10-го сезону реаліті-шоу «Міняю жінку», нового шоу про будівництво «Битва за дім» і мейковера «Поверніть мені красу».

 

Натомість телеканал презентує військово-патріотичне ток-шоу «Хоробрі серця», присвячене людям, які проявили героїзм під час подій на сході України, і політичне ток-шоу «Право на владу». А також «проекти про справедливість», якими називають програми журналістських розслідувань «Територія обману» та «Гроші» і нове реаліті-шоу «Інспектор Фреймут».

 

 

Проте в сітці телеканалу залишаться гумористичні програми «Студії Квартал 95» - новий анімаційний серіал «Мульти Барбара», програма «ЧистоNews», нові сезони «Розсміши коміка», «Вечірнього кварталу» і «Вечірнього Києва», мультсеріалу «Казкова Русь». Також в ефірі «1+1» продовжить виходити проект «Світське життя» з Катериною Осадчою виробництва продакшну Final Cut Media.

 

Значну увагу «1+1» приділятиме інформаційному мовленню - щоденному проекту ТСН та інформаційно-аналітичному «ТСН. Тиждень», а також ранковому шоу «Сніданок з "1+1"».

 

 

Також канал готує нові документальні проекти - 4-серійний фільм «Секрети Бандери» про Степана Бандеру та 6-серійний проект про артистів «Кварталу 95», створений з нагоди 10-річчя колективу.

 

Детальніше розповімо про прем'єри на «1+1»:

 

«Мульти Барбара»

Виробник: «Студія Квартал-95»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 23 серпня

Опис: героями нового анімаційного проекту студії «Квартал 95» стали персонажі програми «Вечірній квартал» - веселі даїшники, «кварталівська» сім'я, всюдисущі туристи, сусіди та куми. За допомогою анімації всі вони оживають у нових для себе образах. Кожний випуск мультиплікаційного серіалу складатиметься з кількох веселих історій.

 

«Інспектор Фреймут»

Виробник: «1+1 production»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 3 вересня

Опис: у шоу Ольга Фреймут перевірятиме популярні заклади громадського харчування. Мета роботи її команди - покращення української сфери обслуговування та прищеплювання закладам справедливого ставлення до відвідувачів, підвищення самооцінки кожного українця і нації в цілому. «Інспектор Фреймут» буде «народним» шоу: команда програми керуватимуться думкою глядачів каналу «1+1» та їхніми побажаннями щодо інспекцій закладів громадського харчування. Інспектуватимуться кафе та ресторани не лише в Україні, а й у європейських країнах.

 

«Право на владу»

Виробник: департамент інформаційного мовлення «1+1»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 11 вересня

Опис: у соціально-політичному ток-шоу до студії будуть приходити чотири українських політики. У прямому ефірі перед глядачами, експертами, опонентами та журналістами політики будуть відповідати на незручні запитання, аби довести, що дійсно мають право на владу. Перевіряти політиків будуть за кількома аспектами: чи вірять їм глядачі, чи поділяють їхню позицію експерти, чи погодяться з ними опоненти та чи не піймають їх на брехні журналісти. У програмі буде «прихований» ведучий - всі будуть лише чути голос за кадром.

 

«Хоробрі серця»

Виробник: «1+1 production» та департамент журналістських розслідувань «1+1 медіа»

Формат: оригінальна ідея

Старт: вересень

Опис: військово-патріотичне ток-шоу, яке вестиме актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв, буде присвячене подвигам українських військових у зоні конфлікту на сході України. На програму запрошуватимуть вояків-героїв із зони АТО, їхніх близьких, свідків та учасників бойових дій, військових експертів, пname="_GoBack">сихологів та волонтерів. Формат програми передбачає не тільки спілкування з гостями в студії, а й велику кількість журналістських сюжетів.

 

«Секрети Бандери»

Виробник: департамент журналістських розслідувань «1+1 медіа»

Формат: оригінальна ідея

Старт: середина жовтня

Опис: 4-серійний документальний фільм про особистість українського політичного діяча Степана Бендери. Проект планують підготувати до річниці смерті діяча - 15 жовтня. Автор сценарію - Світлана Усенко.

 

Документальний фільм про колектив «Студії Квартал-95»

Виробник: «Студія Квартал-95»

Формат: оригінальна ідея

Старт: листопад

Опис: 6-серійний цикл фільмів присвячено всім учасникам колективу «Кварталу 95», який цього року святкує 10-річчя.

 

На невизначений поки що строк перенесено запуск на «1+1» нових розважальних форматних шоу, які готували «1+1 production» і Sister's Production.

 

«Поверніть мені красу»

Виробник: компанія Sister's Production

Формат: невідомо

Старт: невідомо

Опис: героїнями шоу стануть жінки, яким недоліки зовнішності завадили досягти бажаних успіхів у житті. Зовнішні та внутрішні трансформації героїнь відбуватимуться за допомогою «Команди порятунку», до якої ввійшли дизайнер Андре Тан, заслужений лікар України, член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів Ростислав Валіхновський, пластичний хірург Дмитро Слоссер та психотерапевт Олена Любченко. «Команда» рятуватиме не тільки красу героїнь, але й їхні родину, стосунки з близькими.

 

«Битва за дім»

Виробник: «1+1 production»

Формат: невідомо

Старт: невідомо

Опис: у проекті сім'ї з різним соціальним статусом та традиціями боротимуться за будинок своєї мрії, який вони самостійно облаштують. За кілька місяців, проходячи випробування і навчання, кожна родина проведе в новому будинку повний ремонт за рахунок телеканалу. Сім'я, яка впорається із завданнями найкраще, отримає дім у подарунок. Оцінювати роботу учасників на кожному етапі будуть експерти.

 

«Міняю жінку - 10»

Виробник: «1+1 production»

Формат: Wife Swap британської компанії RDF Media

Старт: невідомо

Опис: у реаліті дві родини на тиждень міняються мамами. Перші три дні нова мама живе за законами сім'ї, в яку потрапила, наступні три дні встановлює свої правила. На сьомий день обидві родини зустрічаються на нейтральній території, щоби підбити підсумки. Протягом тижня дві знімальні групи каналу постійно стежать за розвитком подій в обох сім'ях.

 

«Голос. Діти - 3»

Виробник: «1+1 production»

Формат: The Voice нідерландської компанії Talpa

Старт: невідомо

Опис: дитяче вокальне талант-шоу, дитяча версія «Голосу країни», в якій беруть участь вокалісти віком від 6 до 14 років з усіх куточків України.

 

 

«Інтер»

 

В осінньому сезоні телеканал «Інтер» обійдеться без зарубіжних форматів, зосередивши увагу своїх глядачів на оригінальних документальних, розважальних і соціальних проектах виробництва власної студії «07 продакшн».

 

В ефірі з'являться новий документальний соціальний проект «Щастя з пробірки», музично-розважальне ностальгійне шоу «Місце зустрічі» - рімейк однойменного проекту, що виходив на «Інтері» у 2009 році, нове кулінарне шоу Андрія Доманського «Готуємо разом».

 

 

 


 

Також продовжить свій вихід щоденне ток-шоу «Стосується кожного» з Андрієм Данилевичем виробництва «07 продакшн». Нещодавно проекту виповнився рік, і в новому сезоні глядачі побачать не лише нові життєві історії, а й розповіді про те, як змінювалося життя людей після участі в програмі.

 

У щоденному ранковому шоу «Ранок з Інтером» з'явилися нові рубрики «Близький схід», «Наш Київ!», «Україна вражає». Нагадаємо, що керівник «Інтера» Ганна Безлюдна забрала в команду «Ранку» журналістів і ведучих, звільнених з новинного продакшну «Національні інформаційні системи» (НІС) за маніпуляції під час висвітлення подій на майдані.

 

На осінь «07 продакшн» підготував для «Інтера» кілька документальних фільмів на історичну тематику - «Звільнення», «Стіна», «Столітня війна. Справа Принципу», стрічку про мешканців різних українських сіл «Кіно завдовжки в життя», а також документалку, присвячену 15-річчю проекту «Первого канала» та «Інтера» «Чекай на мене» («Жди меня»).

 

Зі сторонніх продакшнів «Інтер» продовжує співпрацю з TeenSpirit Studio - виробником тревел-шоу «Орел і решка», дев'ятий сезон якого стартує у вересні.

 

Водночас значну частину ефіру «Інтера» заповнюють інформаційні програми виробництва власного новинного продакшну «Національні інформаційні системи» (НІС). Із 28 серпня інформаційне мовлення було розширено. Відтепер через ситуацію в країні щогодини з 15.00 до 24.00 в ефір каналу виходить короткий випуск новин, який веде Олексій Ліхман. Сюжетів немає, лише інформація від ведучого і відео - до трьох новин. Праймовий випуск програми «Подробности» о 20.00 також збільшив хронометраж. Із 31 серпня в ефір повернувся інформаційно-аналітичний тижневик «Подробности недели» зі збільшеним майже до чотирьох годин хронометражем. А з 2 вересня випуск «Новин» о 17:45 став україномовним, і його ведучою стала Ганна Гомонай, яка звільнилася з «Ранку з Інтером» через небажання працювати разом з Анастасією Даугуле, яка прийшла в «Ранок».

 

Детальніше розповімо про прем'єри на «Інтері».

 

Нові рубрики в «Ранку з Інтером»

Виробник: «Інтер»

Формат: оригінальна ідея

Старт: вересень

Опис: Рубрика «Близький Схід» - це драматичні історії простих людей, змушених покинути свої будинки, міста і села і жити в інших регіонах України). «Наш Київ!» - це цикл авторських сюжетів, присвячених Києву, кожен сюжет - своєрідна невелика екскурсія по столиці, розповідь про знаменитих жителів міста або про будинки чи вулиці з цікавою історією. Журналісти рубрики «Україна Вражає» зазирнуть у кожен куточок нашої країни й особисто переконаються в тому, що Україна дійсно вражає, розкажуть про місця, які відомі своїми традиціями, природою та архітектурою.

 

«Орел і решка - 9. Незвідана Європа»

Виробник: TeenSpirit Studio

Формат: оригінальна ідея

Старт: 7 вересня

Опис: тревел-шоу, пізнавально-розважальна програма про подорожі. Кожна програма розповідає про одну країну або місто з двох точок зору мандрівника, не обмеженого матеріально, і тотально економного. Ведучі Коля Сєрга і Регіна Тодоренко цього сезону вирушать до невідомих куточків Європи.

 

«Готуємо разом»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 14 вересня

Опис: інтерактивний кулінарний проект. У програмі будуть готувати страви з доступних продуктів. Кожен випуск програми буде розкривати певну тему, актуальну в даний момент часу. Особливість проекту в тому, що кожен глядач матиме можливість готувати одночасно з ведучим і шеф-кухарем програми - спеціально для цього в програмі буде використано покрокове приготування страв. І все це з гумором, адже ведучі - одесити: шоумен Андрій Доманський та один з найкращих кухарів України Андрій Дромов. У результаті проекту глядачі та команда «Готуємо разом» напишуть нову кулінарну книгу про здорову та корисну їжу.

 

«Щастя з пробірки»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: документальний проект про штучне запліднення. Герої кожного нового епізоду - пара, яка не може зачати дитину природним шляхом. Команда програми і партнер проекту клініка «Надія» приходять їм на допомогу. Автор ідеї та режисер - Софія Чемерис, сценарист - Наталія Ковальова.

 

«Місце зустрічі»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: музично-розважальна програма за участю відомих українських виконавців та зірок естради. У центрі проекту - хіти різних років, улюблені багатьма поколіннями глядачів. Також у програмі будуть лунати і сучасні популярні хіти. Кожен випуск проекту матиме окрему тему - любов, розлука, дружба. Також у програмі глядачі дізнаються цікаві історії створення пісень, історії з життя зірок і звичайних людей, пов'язані з темою кожного випуску. Не обійдеться і без гумору - в кожному випуску піднімати настрій телеглядачам будуть пародії та смішні етюди за участю молодих українських гумористів. Ведучих канал поки не розголошує. Проект з аналогічною назвою та описом виходив в ефірі каналу «Інтер» у 2009 році.

 

«Чекай на мене - 15» (робоча назва)

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Ефір: 20 жовтня

Опис: документальний фільм, присвячений 15-річчю програми «Чекай на мене» («Жди меня»). У фільмі телеглядачі побачать «залаштунки» програми, дізнаються, як склалося життя героїв проекту після їхньої зустрічі в студії «Чекай на мене», чим вони живуть зараз. У картині через історію героїв телеглядачі зможуть простежити і історію розвитку самої програми. Дізнаються, як розвивався проект, як перетворився на міжнародний формат (Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Молдова). Автор фільму - Олена Єлагіна, режисер - Оксана Струтинська, керівник проекту - Марія Шевченко.

 

«Звільнення»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Ефір: 28 жовтня

Опис: документальний фільм, приурочений до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників. Стрічку створено на основі розповідей як учасників боїв, так і мирних жителів, які перебували в окупації, які пережили бомбардування, які пам'ятають види зруйнованих міст і згорілих сіл. У фільмі буде використаний художній прийом реконструкції подій і матеріали Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного. Автор сценарію - Михайло Колесніков, режисер - Олексій Лябах.

 

«Стіна»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Ефір: 9 листопада, в день падіння Берлінської стіни

Опис: документальний фільм, присвячений 25-й річниці падіння Берлінської стіни. Розповідь про те, як німці впродовж чверті століття заново вчаться жити в одній країні, долати розбіжності і жити і працювати на благо об'єднаної Німеччини. Героями фільму стануть відомі політики та громадські діячі ФРН і НДР, а також прості німецькі сім'ї, які 40 років жили по різні сторони стіни. У фільмі використані унікальні кадри берлінської хроніки - від зведення стіни до її падіння. Автор сценарію - Олександр Лук'яненко, режисер - Олександр Ракоїд.

 

«Столітня війна. Справа Принципу»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Ефір: 11 листопада, в річниця закінчення Першої світової війни

Опис: документальний фільм, присвячений століттю початку Першої світової війни. Документальне розслідування минулого, візуально інтегроване в нашу реальність. Автор сценарію - Олена Єлагіна, режисер - Оксана Струтинська.

 

«Кіно завдовжки в життя»

Виробник: «07 продакшн»

Формат: оригінальна ідея

Ефір: осінь

Опис: фільм-портрет, який знімався впродовж багатьох років у ключові моменти життя героїв, і який відображає зміни особистості, зміни доль в контексті різних епох. У цьому проекті показана історія країни через долі конкретних звичайних людей, яких почали знімати навесні 2006 року. Герої - це жителі двох звичайних українських сіл. Одне - на сході країни, в Луганській області на кордоні з Росією. Інше - на заході, в Чернівецькій області, недалеко від кордону з Румунією. Усім героям автори фільму ставили схожі запитання: про що ти мрієш, чого боїшся, ким хочеш стати в майбутньому і т.д. Про політику не говорилося ні слова, але глядачеві відразу стає зрозуміло, коли знімалися ці епізоди. Автор - Наталія Ковальова, режисери - Софія Чемерис, Володимир Ніколаєць.

 

 

СТБ

 

Канал СТБ найпершим запустив осінній сезон - 23 серпня (а ток-шоу «Один за всіх» стартувало на тиждень раніше - 17 серпня). Канал зробив ставку на перевірені роками формати розважальних та реаліті-шоу. Хоча орієнтований переважно на жіночу частину аудиторії СТБ теж піддався загальному телевізійному тренду та збільшив обсяги інформаційного мовлення (що цілком очевидно, з огляду на події в країні).

 

Цієї осені глядачі СТБ побачать прем'єру комедійного серіалу власного виробництва СТБ «Коли ми вдома», а також продовження шести форматних шоу і реаліті-проектів («Куб», «Детектор брехні», «МастерШеф», «Зважені та щасливі», «Танцюють всі!», «Х-фактор»), двох оригінальних соціальних проектів (реаліті «Врятуйте нашу сім'ю» та ток-шоу «Один за всіх» з Дмитром Карпачовим), щоденний тележурнал «Все буде добре» і кулінарне шоу вихідного дня «Все буде смачно» з Надією Матвєєвою.

 

 

У серпні СТБ збільшив обсяги інформаційного мовлення. З понеділка по п'ятницю з 18:00 до 19:00 на СТБ йде інформаційний випуск «Вікон-новин» зі спецрепортажем. О 22:00 по буднях в сітці залишається також традиційний розширений вечірній випуск «Вікон-новин». За даними СТБ, випуски «Вікон-новин» стали одними з найбільш тривалих за хронометражем серед новинних програм українських загальнонаціональних каналів.

 

Детальніше розповімо про прем'єри та нові сезони шоу на СТБ.

 

«Х-фактор - 5»

Виробник: СТБ

Формат: X-Factor британської компанії FremantleMedia

Старт: 23 серпня

Опис: вокальне талант-шоу, у якому учасники змагаються за титул найкращого співака країни і грошову винагороду. Веде шоу Оксана Марченко, суддями у п'ятому сезоні залишилися Ігор Кондратюк і Сергій Сосєдов, до них приєдналися Іван Дорн та Ніно Катамадзе. Кастинги нового сезона шоу, окрім як традиційних міст, відбулися також в Криму - вокалістам південної частини України відведено окрему програму. У кастингах взяли участь багато іноземців (зі США, Великої Британії, країн Балтії тощо). 12 виконавців, які змагатимуться на перемогу, розподілили на 4 категорії: «Дівчата 14-25», «Хлопці 14-25», «Старші 25» та «Колективи», кожною з яких опікуватиметься свій наставник.

 

«Детектор брехні - 6»

Виробник: СТБ

Формат: The Moment of Truth британської компанії Shine TV

Старт: 25 серпня

Опис: ігрове психологічне шоу. Учасники проекту відповідають на відверті запитання про себе на детекторі брехні. Нововведенням шостого сезону стала «таємна кімната», в якій під час зйомок знаходяться родичі та близькі героя, з якими він з певних причин перестав спілкуватися. Герой програми про існування такої кімнати не знає. У цьому сезоні телеглядачі стануть свідками, зокрема, сповіді екс-учасниці «t.A.T.u» Юлії Волкової, а також Прохора Шаляпина - друга Філіпа Кіркорова.

 

«Врятуйте нашу сім'ю - 3»

Виробник: СТБ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 26 серпня

Опис: реаліті-шоу, героями якого стають пари на межі розлучення, які хочуть врятувати свій шлюб. Спеціалісти програми допомагають учасникам дійти порозуміння. Проект направлений на профілактику розлучень та психологічну допомогу дітям, які стали заручниками складних стосунків батьків. В ефір продовжує виходити постшоу проекту, в якому ведучий Дмитро Карпачов з експертами студії обговорюватимуть найбільш складні проблеми сімейних пар.

 

«Коли ми вдома»

Виробник: кінокомпанія StarLight Films на замовлення СТБ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 26 серпня

Опис: комедійний серіал-скетчком розповідає про еволюцію сімейних відносин від початку спільного життя і до старості. Головні герої - п'ять українських сімейних пар різного віку, які живуть в різних квартирах і не знайомі між собою. Події скетчкому побудовані на коротких яскравих історіях з життя героїв: перші дні шлюбу, стосунки невістки зі свекрухою, поява дитини, криза середнього віку, пенсія ... Всі ролі в серіалі зіграли виключно українські актори.

 

«МастерШеф - 4»

Виробник: СТБ

Формат MasterChef британської компанії Shine TV

Старт: 27 серпня

Опис: кулінарне реаліті-шоу, у якому 20 кухарів-аматорів змагаються за звання найкращого шеф-кухаря України і грошову винагороду. У новому сезоні учасники мають пройти складніші випробування. 80% завдань - абсолютно нові та оригінальні конкурси. Творці програми роблять ставку на високу технологічність процесу приготування страв: глядачі побачать велику кількість незвичайних кухонних інструментів і неочікуваних способів куховарства, деякі з яких стануть відкриттями навіть для учасників шоу.

 

«Зважені та щасливі - 4»

Виробник: СТБ

Формат: Biggest Loser британської компанії Reveille

Старт: 28 серпня

Опис: реаліті-шоу, у якому 20 учасників, які пройшли кастинг, втрачають вагу, виконуючи виснажливі фізичні вправи під наглядом тренерів. Переможець шоу отримує грошову винагороду. У новому сезоні вперше з'явиться третій тренер - боксер В'ячеслав Узелков, який приєднався до Ігоря Обуховського та Аніти Луценко. Тому і команд буде три: «учасники до 25 років», «25-40» та «старші 40 років». Тепер «Зважені та щасливі» - це не лише битва з зайвою вагою, а й змагання команд різного віку. Тренери та дієтолог проекту підбиратимуть графік фізичного навантаження та харчування відповідно до вікової категорії команди.

 

«Танцюють всі! - 7»

Виробник: СТБ

Формат: SoYouThinkYouCanDance? британської компанії RDF

Старт: 29 серпня

Опис: талант-шоу, у якому учасники змагаються за звання найкращого танцюриста країни та грошову винагороду. Учасникам доведеться демонструвати танці на грані можливостей. Найкращих танцівників країни очікують ще важчі випробування. Серед учасників нового сезону є не лише українці, а й представники американської та європейської танцювальних шкіл.

 

«Куб - 5»

Виробник: СТБ

Формат: The Cube британської компанії All3Media

Старт: 1 вересня

Опис: ігрове шоу, у якому учасники шоу виконують завдання в скляному кубі 4х4х4 метри. За кожне правильно виконане завдання учасник отримує грошову винагороду. Із цього сезону в грі з'являється нове правило - заміна гравця: учасник може запросити замість себе гравця з групи підтримки. «Заміну» можна використати лише один раз. Цього сезону з «Кубом» боротимуться Олена Фроляк, Руслана Писанка, Костянтин Стогній, Яна Станишевська, Роза Аль-Намрі, Дар'я Трегубова, В'ячеслав Узелков, Віталій Борисюк, Алла Ковальчук, Сергій Чибарь.

 

 

«Україна»

 

Канал «Україна» запускає новий сезон поступово. На початку серпня стартував новий сезон «Великого футболу». У середині серпня - новий проект «События недели. Спецрепортаж». 18 серпня почав виходити великий мелодраматичний серіал власного виробництва каналу «Україна» - «Дворняжка Ляля», знятий за сценарієм Тетяни Гнєдаш.

 

У вересні «Україна» запускає кілька розважальних шоу, зокрема міжнародне музичне серіаліті «Хочу до Меладзе» виробництва продакшну Gaudi studio. А на пізню осінь «Україна» приберегла знаковий історичний проект - новий документальний цикл відомого режисера-документаліста Ігоря Кобрина «Україна. В пошуках себе», а також унікальний дослідницький проект «Код нації», подробиці якого наразі не розголошує.

 

 

В ефірі каналу залишається щоденне соціальне ток-шоу «Говорить Україна», ранкове шоу «Ранок з Україною», а також інформаційні проекти «События», «События дня» та інформаційно-аналітична програма «События недели».

 

Важливою складовою ефіру «України» також залишаються прямі трансляції матчів Ліги чемпіонів, Ліги Європи, Прем'єр-ліги України, а також матчі Національної збірної України - товариські та кваліфікаційного турніру «Євро-2016».

 

Детальніше розповімо про прем'єри «України»:

 

Нова рубрика в «Ранку з Україною»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 7 серпня

Опис: у ранковій програмі стартувала нова рубрика «Запитай психолога», яку веде президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман. Таку ініціативу викликала складна політична ситуація в Україні, через яку людям особливо потрібна психологічна підтримка.

 

«Великий футбол»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 10 серпня

Опис: футбольно-аналітичне ток-шоу. У новому сезоні авторського проекту Олександра Денисова залишаться постійні експерти Віктор Вацко та Віктор Леоненко, а також запрошуватиметься спеціальний гість.

 

«События недели. Спецрепортаж»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 17 серпня

Опис: інформаційно-аналітична програма поповнилася новим спецпроектом - циклом спеціальних репортажів на актуальну тематику, які виходять після основної частини програми. Кожен випуск, підготовлений журналістами департаменту інформаційного мовлення каналу, є авторським проектом, мова в якому йде від першої особи.

 

«Дворняжка Ляля»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 18 серпня

Опис: мелодраматичний серіал-трилогія. Складається з трьох частин: «Дворняжка Ляля» (30 серій), «Красуня Ляля» (30 серій) і «Ляля. Повернення» (35 серій). У центрі кожної історії - життя рудої циганки Лялі Рубінової, роль якої виконала молода українська акторка Оксана Жданова. Режисер - Дмитро Гольдман, автор сценарію - Тетяна Гнєдаш

 

«Хочу до Меладзе»

Виробник: компанія Gaudi studio

Формат: оригінальна ідея продюсера Алана Бадоєва

Старт: 7 вересня

Опис: міжнародне серіаліті, головною метою якого є створення нового бойз-бенду. Учасників гурту обиратимуть телеглядачі та музичний продюсер Костянтин Меладзе, а допомагатимуть їм судді шоу - Поліна Гагаріна, Єва Польна, Анна Седакова, Тіматі, Сергій Лазарєв та Володимир Пресняков. Ведучими шоу стануть Віра Брежнєва та Ігор Вернік. Шоу також транслюватимуть телеканали Казахстану, Білорусі та Росії.

 

«Один за 100 годин -3»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: вересень

Опис: сімейно-ремонтне реаліті. Команда проекту допомагає дружинам, які не можуть змусити чоловіків зробити вдома ремонт. У новому сезоні співведучою архітектора та дизайнера Сергія Бобака стане психотерапевт Ольга Євланова. Ведучі запропонують герою перемогти свою за призовий фонд у 30 тисяч гривень, які він отримає, якщо самотужки зробить ремонт оселі за 100 годин.

 

«Україна. В пошуках себе»

Виробник: телеканал «Україна» і режисер-документаліст Ігор Кобрин

Формат: оригінальна ідея

Старт: жовтень

Опис: авторський документальний цикл Ігоря Кобрина про глибинні історичні процеси, які вплинули на саму основу формування державності України. Цикл охоплює період, починаючи з XIII і до початку XX століття. Матиме декілька епізодів тривалістю близько години.

 

«Код нації»

Виробник: телеканал «Україна»

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: унікальний дослідницький проект. Інших подробиць канал поки не розголошує.

 

Тим часом канал «Україна» вже готує кілька нових форматних проектів на 2015 рік.

 

«Моє нове життя»

Виробник: OK Media

Формат: Een Nieuw Begin голландської компанії RTL

Старт: 2015 рік

Опис: мейковер-шоу, кожен випуск якого - це історія подолання героїнею непростої життєвої ситуації. Жінки-героїні програми не змирились зі своєю долею і готові змінитися та стати щасливими. Вестиме програму психолог Наталя Ломоносова.

 

«Співай, як зірка»

Виробник: Friends Production

Формат: Keep Your Light Shining турецької компанії Global Agency

Старт: 2015 рік

Опис: вокальне шоу. За умовами формату в шоу візьмуть участь 12 гравців, головна мета яких - використати свої вокально-артистичні дані, аби сподобатися трьом суддям. Щоб зробити це, у них є лише 20 секунд. Для ефекту швидкоплинності часу в шоу використовується яскраве світло: кожен учасник може показати свій талант, доки на нього направлений прожектор.

 

 

Новий канал

 

В осінній сезон Новий канал увійшов з новими графікою, заставками-ідентифікаторами і слоганом «Давай жити разом!». «Слоган осіннього сезону дуже багатошаровий. Ми запрошуємо нашого глядача проживати з Новим найважливіші моменти: пошук кохання, роботи, нової якості життя, нових пригод... Відчувати з нами весь спектр емоцій. Жити - в найповнішому розумінні», - каже директор департаменту промо і PR Ольга Балабан.

 

Новий канал запропонує глядачам 13 проектів - як абсолютно нових шоу, так і продовжень уже відомих глядачам програм.

 

В ефір вийшли або вийдуть форматні реаліті «Супермодель по-українськи», «Проект "Перфект"», «Герої&Коханці», «Стажери» та ігрове шоу «Хто зверху?»; власні розробки тревел-шоу «Зроблено в Україні» і «1000 жіночих бажань», нове гумористичне «Стендап Шоу», продовження оригінального реаліті «Ревізор» і його постшоу «Страсті за Ревізором-2», оновлена «Шоуманія», а також традиційні інформаційні проекти «Репортер» та «Абзац» (у жанрі інфотейменту).

 

 

Більшість програм Новий канал виробляє самостійно, силами власних творчих об'єднань, три проекти для нього готує виробничий департамент СТБ («Супермодель по-українськи», «Шоуманія», «Герої&Коханці»), а «Стендап Шоу» створює продакшн Андрія Шабанова.

 

Детальніше розповімо про прем'єри Нового каналу.

 

«Ревізор-4»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Вікторією Бурдуковою

Формат: оригінальна ідея

Старт: 18 серпня

Опис: соціальне реаліті-шоу про якість сервісу у готелях і ресторанах. Після показу випусків з ведучою Ольгою Фреймут телеканал показуватиме найсвіжіші епізоди програми з новою ведучою (чи ведучим). Ім'я нового обличчя «Ревізора» канал тримає в таємниці.

 

«Страсті за Ревізором-2»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Вікторією Бурдуковою

Формат: оригінальна ідея

Старт: 18 серпня

Опис: постшоу проекту «Ревізор». Ведучий - Сергій Притула.

 

«Супермодель по-українськи»

Виробник: Творче об'єднання телеканалу СТБ на чолі з Олексієм Гладушевським

Формат: Supermodelo іспанської компанії Endemol

Старт: 29 серпня

Опис: реаліті-шоу, учасницями якого стали 200 претенденток на звання Супермоделі по-українськи. 15 із них продовжать боротьбу у результаті конкурсного відбору. Ведучою реаліті стала супермодель Алла Костромічова, а суддями - модельний скаут Сергій Нікітюк, фешн-фотограф Соня Плакидюк та режисер модних показів Річард Горн. Телеканал акцентує увагу, що цей проект - не про красивих дівчат, фотосесії та дефіле, а про подолання комплексів та «виживання» в світі високої моди.

 

«Проект "Перфект"»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Анастасією Толстошеєвою

Формат: Prosjekt Perfekt компанії P3 (Норвегія)

Старт: 29 серпня

Опис: серіаліті (симбіоз реаліті-шоу і телесеріалу, в якому всі сюжетні ходи продиктовані самим життям). Журналістка Тетяна Бобрікова стала учасницею експерименту зі створення ідеальної жінки. У режимі реаліті-шоу вона розповість про свої недоліки та проблеми і розпочне боротися з ними. На вдосконалення себе у ведучої є 90 днів, а на вирішення  однієї проблеми їй надається тиждень. У кожному випуску програми - нова проблема і десять шляхів її вирішення.

 

«Шоуманія»

Виробник: Творче об'єднання телеканалу СТБ на чолі з Мариною Комахою-Пчолкіною (творці «Неймовірної правди про зірок»)

Формат: оригінальна ідея

Старт: 8 вересня

Опис: у шоу буде нова студія, вдосконалений формат і збільшений хронометраж (65 хвилин). Програма складатиметься не лише зі щоденного дайджесту новин шоу-бізнесу, а й ексклюзивних інтерв'ю зірок, репортажів зі знімальних майданчиків кліпів, серіалів та фільмів. А також різних експериментів, розіграшів, рубрики про моду, автомобілі, стосунки. Кастинги ведучих тривають.

 

«Зроблено в Україні»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Вікторією Бурдуковою

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: роуд-шоу. Ведучий Сергій Притула наважується на експеримент - свідомо перестає використовувати зарубіжні товари та послуги та запрошує одну добре відому глядачу жінку поїхати з ним у подорож Україною. Їм доведеться проявити винахідливість та спритність ще й тому, що вони будуть жити на середню місячну зарплату мешканців Києва.

 

«Герої&Коханці»

Виробник: Творче об'єднання телеканалу СТБ на чолі із Ксенією Бугрімовою

Формат: A Prince for Corina іспанської компанії Eyeworks International

Старт: осінь

Опис: дейтинг-шоу, у якому 24 хлопці всіма можливими методами боротимуться за почуття дівчини - екс-«фабрикантки», учасниці групи Real O Аліни Астровської. Чоловіки боротимуться за право запросити її на побачення, проявлятимуть мужність, вражатимуть дівчину ефектними вчинками. Ведучою романтичного дейтинг-шоу стала Сніжана Єгорова.

 

«1000 жіночих бажань»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Оленою-Христиною Лебідь

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: тревел-шоу. Ведучі Вася Москаленко та Стас Капралов, відомі глядачу з програми «Безумний автостоп», тепер вирушатимуть у подорожі, щоб виконати 1000 бажань глядачок Нового каналу. Ведучі відвідають Грецію, Грузію, Туреччину, Індію, Таїланд та інші країни.

 

«Стендап Шоу»

Виробник: Продакшн Андрія Шабанова

Формат: оригінальна ідея

Старт: осінь

Опис: у гумористичному шоу коміки змагатимуться в розмовному жанрі або жанрі «стендап» (у жанрі стендап комік ділиться своїми переживаннями і спостереженнями із залом, і якщо його проблеми знайомі залу, це викликає сміх). Переможець отримає приз у розмірі 50 тис. гривень. Майстерність коміка оцінюватимуть глядачі студії і спеціальний прилад «сміхолайзер», який вимірює гучність сміху в залі.

 

«Стажери»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Вікторією Бурдуковою

Формат: зарубіжний

Старт: осінь

Опис: в експериментальному реаліті-шоу шукатимуть «роботу мрії» для трьох людей, які, не маючи відповідного досвіду, влаштовуються працювати у велику кампанію. За п'ять днів вони мають проявити себе, в той час як творча команда влаштовує для кожного учасника провокаційні ситуації. Ведучою шоу стала професійний headhunter та бізнес-тренер Марина Таран. Для кожного роботодавця вона обиратиме трьох стажерів з тисяч бажаючих.

 

«Хто зверху? - 3»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Оленою Маторіною

Формат: Battle of the Sexes нідерландської компанії Talpa

Старт: осінь

Опис: ігрове шоу, в якому змагаються жіноча та чоловіча команди. За допомогою різних конкурсів і запитань вони з'ясовують, хто кмітливіший і веселіший. У новому сезоні чоловічу команду продовжить очолювати Сергій Притула, а капітаном жіночої стане актриса Катерина Варнава. У шоу з'являться нові конкурси.

 

Тим часом Новий канал готує проекти на майбутнє. До наступного телевізійного сезону знімаються ігрове шоу під робочою назвою «Звичка одружуватись» і реаліті про закордонних українців Back in UA, а на 2016 рік - три оригінальні серіали.

 

«Звичка одружуватись»

Виробник: Творче об'єднання Нового каналу на чолі з Оленою Маторіною

Формат: оригінальна ідея

Старт: 2015 рік

Опис: романтично-пригодницького шоу. У проекті беруть участь закохані пари, які хочуть одружитися, але ще не придумали, як. Їм буде запропоновано виконати завдання ведучих, і якщо вони впораються, на учасників очікує весільна церемонія в одному з найкрасивіших куточків світу.

 

Back in UA

Виробник: «Студія Пілот»

Формат: оригінальна ідея

Старт: 2015 рік

Опис: розважально-пізнавальне шоу, в якому змагатимуться молоді етнічні українці з-за кордону. Формат програми включає в себе елементи реаліті-шоу з ігровими складовими. Головна мета проекту - відкрити глядачам Україну крізь сприйняття очима західного світу.

 

 

ICTV

 

В осінньому сезоні на каналі ICTV буде не так багато новинок, зате залишаться низка перевірених часом проектів. Зокрема, продовжує виходити нон-стоп суспільно-політичне ток-шоу «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, програма журналістських розслідувань «Дістало!», інформаційні програми «Факти» і «Надзвичайні новини», інформаційно-аналітичний тижневик «Факти тижня з Оксаною Соколовою».

 

Детальніше розповімо про прем'єри ICTV:

 

«Гражданская оборона»

Виробник: ICTV

Формат: оригінальна ідея

Старт: 26 серпня

Опис: інформаційно-публіцистична програма російською мовою. У проекті військові та політики, розвідники, співробітники спецслужб, учені поділяться знаннями щодо історії війни та військової справи, новітніх наукових та технічних розробок у військовій галузі, допоможуть розвінчати міфи, які нав'язали Україні її вороги.

 

«Козирне життя на дачі»

Виробник: ICTV

Формат: оригінальна ідея

Старт: 31 серпня

Опис: у програмі показують дачне життя відомих акторів, спортсменів, співаків і політиків. На думку ведучої Валерії Черненко, останні події в країні вплинули і на публічних людей, для них стало актуальним економити за допомогою дачі. Герої програми із задоволенням поділяться секретами - як мінімізувати витрати, розкажуть про свої кращі кулінарні рецепти, покажуть, як займаються консервуванням.

 

«Кріт»

Виробник: Творче об'єднання телеканалу СТБ на чолі з Олександром Слободським

Формат: іноземний формат компанії The New Flemish Primitives

Старт: осінь

Опис: шпигунське реаліті-шоу, в якому 12 учасників з ведучим Костянтином Стогнієм протягом 10 тижнів будуть визначати, хто серед них є шпигуном - «кротом», завдання якого - до кінця залишатися під прикриттям. Учасником доводиться долати велику кількість захоплюючих випробувань та конкурсів та логіку, інтелект, силу та спритність. Переможець реаліті «Кріт» отримає 500 тис. грн.

 

 

Перший національний

 

Перший національний ще влітку презентував 15 проектів, які повинні стати новою точкою відліку в житті Національної телекомпанії України. Частина з них ідуть в ефірі з липня чи початку серпня, частина - стартуювали ближче до осені.

 

Зокрема, 16 липня на Першому національному почала виходити програма власного виробництва «Перша студія», 17 липня - програма журналістських розслідувань Наталки Седлецької «Схеми» спільного виробництва НТКУ та «Радіо Свобода», 20 липня - економічний тижневик Андрія Юхименка та Олега Гавриша «Перша шпальта» власного виробництва НТКУ.

 

10 серпня стартували три проекти для дітей: «Хочу бути», «Школа Мері Поппінс» та «Національний відбір на дитячий пісенний конкурс «Євробачення-2014».

 

Водночас анонсований влітку авторський проект Мустафи Найєма «Найєм-time» виробництва НТКУ поки що не вийшов в ефір.

 

НТКУ продовжує знімати нові документальні фільми - щомісяця на каналі відбуваються прем'єри стрічок, здебільшого біографічних фільмів-портретів.

 

Значний обсяг мовлення Першого національного відведено інформаційним програмам - «Новинам», «Підсумкам дня», ток-шоу «Про головне», військовим новинам «Час-Ч», офіційній хроніці «З перших вуст», а також новим проектам - «Міжнародним новинам» і «Спорту».

 

Детальніше розповімо про осінні прем'єри Першого національного.

 

«Моя країна»

Виробник: НТКУ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 24 серпня

Опис: новий проект телеканалу був створений на основі серії мультфільмів «Моя країна - Україна». Випуск програми складається з двох блоків, у першому з яких глядачі побачать пластиліновий мультфільм «Моя країна - Україна», а в другому ведуча програми Інна Москвіна спілкуватиметься з гостями студії про Україну. Всього до циклу «Моя країна» увійде 26 анімаційних історій. Програма розрахована не лише на дітей, а й на підлітків та дорослих.

 

«Новини. Світ»

Виробник: НТКУ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 1 вересня

Опис: з понеділка по п'ятницю о 18:20 на телеканалі виходить  10-хвилинний випуск міжнародних новин з ведучими Юлією Куценко та Андрієм Городиським. Журналісти розповідають про актуальні у світі події, також у випусках є аналітика, коментарі експертів, прямі включення з Європи, ексклюзивні інтерв'ю.

 

«Спорт»

Виробник: НТКУ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 1 вересня

Опис: спортивні новини виходять з понеділка по п'ятницю о 21:30. Ведучі - Юлія Пазенко та Яна Павлова. У випусках - інформація про найцікавіші спортивні події в Україні та світі: ексклюзивні інтерв'ю зі спортсменами, коментарі експертів, прямі включення зі спортивних арен.

 

«Подорожуй Першим!»

Виробник: НТКУ

Формат: оригінальна ідея

Старт: 7 вересня

Опис: у новій програмі про туристичні можливості України троє різних за своїми уподобаннями ведучих (Володимир Горянський, Алла Тулинська та Геннадій Попенко) мандрують містами України. Кожного разу вони мають довести: вікенд в Україні можна провести добре.

 

Спецпроект до 120-річчя від дня народження Олександра Довженка

Виробник: НТКУ

Формат: оригінальна ідея

Старт: вересень

Опис: у рамках спецпроекту канал покаже серію міжпрограмних роликів про Олександра Довженка, документальний фільм «Справа Олександра Довженка» (автор і режисер - Ірина Шатохіна), а також найкращі роботи кінематографіста - фільми «Земля», «Звенигора» та «Іван».

 

 

***

 

Тож ми бачимо, що за винятком нової тенденції до збільшення новинного контенту та появи програм патріотичного настрою і військової тематики, актуальними лишаються тренди минулих років - різноманітні реаліті, талант-шоу (насамперед вокальні), ігрові та тревел-програми.

 

Фото - із сайті каналу та з архіву «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13659
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сенатор
3491 дн. тому
Все таки интересно посмотреть,как будут "крот"яру ловить)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду