Костерін – Портникову: «Спасибо»

9 Жовтня 2007
29996
9 Жовтня 2007
18:55

Костерін – Портникову: «Спасибо»

29996
Костерін – Портникову: «Спасибо»
9 жовтня Віталій Портников, уже колишній шеф-редактор медіахолдингу «МедіаДім» та головний редактор «Газети 24», зібрав журналістів у прес-центрі інформаційного агентства УНІАН, аби роз’яснити мотиви свого рішення про вихід із проекту. Про це рішення він заявив, звернувшись до колег і читачів із відкритим листом.
 
За словами Віталія, він вирішив написати цей лист відразу після телефонної розмови з головним акціонером холдингу Володимиром Костеріним, тому не мав нагоди обговорити своє рішення з колективом. Після оприлюднення заяви він отримав від Костеріна sms-повідомлення з одного слова: «Спасибо».
 
Редакція, за словами Віталія Портникова, зазнавала тиску з боку акціонера досить довго. Окрім прохань поставити певні матеріали, були випадки, коли власник забирав печатку, а журналістів не пускали у приміщення редакції; був, за словами Портникова, й наказ відключити журналістам приватну електронну пошту.
 
«Вчора на засіданні наглядової ради, на яке ні мене, ні Миколу Княжицького, як членів наглядової ради і акціонерів «МедіаДому», не запросили, директора компанії було змінено. Виконувачем обовязків став заступник генерального директора з питань безпеки, керівник охорони пан Саврасов», - сказав Віталій Портников. Нагадаємо, президент холдингу Микола Княжицький підтримав Портникова і також подав заяву про звільнення з посади голови Правління ВАТ «Телеканал ТОНІС», проте зараз, за словами виконувача обов’язків голови правління Дмитра Тузова, перебуває на лікарняному. Микола Княжицький заявив про свій намір працювати надалі разом із Віталієм Портниковим.
 
Приводом до конфлікту між головним редактором та інвестором стала стаття про глобальне потепління російського журналіста, який працює на «Радіо Свобода» у Празі, під заголовком «Дощем пролитись». Вона викликала неймовірне обурення Костеріна, який убачив у ній анти екологічні позиції; тим часом, Віталій Портников вважає, що газета має право висвітлювати різні точки зору.
 
Найближчим часом пан Портников планує заснувати нову щоденну газету та Інтернет-видання. У разі, якщо бренд «Газета 24» залишиться у Володимира Костеріна, нові проекти матимуть нову назву. Також Віталій розраховує на те, що до нього приєднається колектив газети і порталу. «Я був би радий почати новий проект із усім колективом, який працює в «Газеті 24» і порталі «24.ua», і вже запросив їх усіх у новий проект сьогодні вранці, - сказав він. – Це досить цікавий колектив, здатний розвиватись. Якщо порівняти перші березневі номери і сьогоднішні, то прогрес очевидний. Газета вже має свою аудиторію. Ми не збираємось кидати наших журналістів і читачів напризволяще». Він уточнив, що в газеті працює 180 осіб.
 
На запитання, які стосувались економічних показників газети, пан Портников не відповідав, переадресовуючи їх до управляючого компанії, який веде всі фінансові справи. «Я тільки домовлявся про зарплати і гонорари, а всі інші фінансові питання були в компетенції власника. Газета не могла так швидко вийти на рентабельність, це питання часу. Ми не вийшли на ті показники, на які розраховували, і які були зазначені у бізнес-плані. Цьому є пояснення: ми не запустилися вчасно (за рішенням інвестора), не мали рекламної кампанії перед запуском. Не можу сказати, що наш бізнес-план був ідеальним, адже ми фактично вперше робили такого роду проект. Можливо, ми перебільшили його регіональний потенціал. Це була довгострокова інвестиція, і ми брали виключно кредити під відсотки з метою стати рентабельними. Останні цифри, про які я знаю, говорять про зростання накладу і продажів», - сказав він, та водночас не зміг назвати хоча б приблизний наклад газети у вересні.
 
Своїм вчинком Віталій Портников сподівається провчити потенційних інвесторів, які спочатку обіцяють «чистий бізнес-проект», а потім намагаються залучити свої медіа для захисту своїх політичних або бізнесових інтересів. «Я не є опонентом зеленої ідеології, але не хочу, аби ЗМІ перетворювались на партійні рупори, не хочу бути знаряддям для задоволення чиїхось амбіцій. Хочу наголосити, що мій відкритий лист є політичним і професійним вчинком. Думаю, колись прийде час цивілізованих інвесторів. Зараз поки що інвестори не ставляться до ЗМІ як до бізнес-проекту, навіть якщо про це заявляють», - заявив колишній головний редактор «Газети 24». Тим часом, «ТК» стало відомо, що він здає число газети за 9 жовтня і, можливо, здаватиме ще декілька наступних, поки не буде призначено виконувача обов’язків головного редактора.
 
Володимир Костерін зараз перебуває за кордоном, і поки що відмовляється від офіційних коментарів. Він планує виступити із заявою, повернувшись в Україну 10 жовтня. Проте вже відомо, що одним із зустрічних звинувачень, які він висуне Віталію Портникову, стосуватиметься тиску на працівників газети, яких колишній головний редактор начебто примушував написати заяви про звільнення.
 
Нагадаємо, Володимир Костерін є головою Партії зелених України та очолював список цієї політичної сили на дострокових парламентських виборах. У першій п’ятірці виборчого списку був і теперішній виконувач обов’язків голови правління ТОНІСа Дмитро Тузов. Моніторинг теленовин «ТК» свідчить про наявність у новинах ТОНІСа протягом виборчої кампанії непропорційно великої кількості позитивних повідомлень про ПЗУ. За інформацією джерела «ТК» на каналі, Володимир Костерін в останній день виборчої агітації навіть вимагав не показувати в новинах ТОНІСа жодних інших політичних сил, крім «зелених».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29996
Читайте також
17.08.2009 17:46
Наталия Влащенко, «Публичные люди»
25 407
31.12.2008 16:25
Дмитрий Серебренников, «Реальная газета»
46 752
15.11.2007 18:29
Світлана Остапа
14 918
24.10.2007 13:19
Тарас Загородний
для «Детектор медіа»
30 945
11.10.2007 14:55
Виталий Портников, «Газета 24»
10 677
22.08.2007 13:59
для «Детектор медіа»
7 087
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Cresmevearl
5843 дн. тому
новый воздух я нашел http://www.fteme.ru
Татьяна
6031 дн. тому
Связывать ситуацию в "МедиаДоме" и "Газете 24" с политической цензурой просто смешно. Ведь не Партия Зелёных Украины владеет активами, и не Партия Зелёных Украины принимала решения об изменениях в руководящем составе холдинга. При чём здесь ПЗУ к Вашим делам? Если у других членов партии также имеются свои предприятия, свои газеты или телеканалы, и они просто просят своих подчинённых, которым дают возможность заработать на хлею насущный, отдать предпочтение "зелёной" идее или голосовать за "зелёных" - это тоже считать цензурой, давлением или чем-то другим, например, корпоративной идеей и нормальными человеческими отношениями? Наверное, не всё так просто с этими товарищами-временщиками, которые бегают по разным изданиям и телеканалам и нигде не задерживаются долго. Там "ущепнут", там "ущепнут", а прикрыться всегда есть чем: нельзя душить свободу слова. А под этим прикрытием льют грязь на нормальных людей, публичных политиков, пытаясь "обанкротить" их проекты. Налицо, заказное представление, кем то хорошо проплаченное, может быть, даже какой-то другой партией.
Петя
6038 дн. тому
Ой, Вася, насмешил! Пять балов! ))))))))))))))))))))))))))) Батаева,дааааааааааа...))))))))
Вася
6040 дн. тому
И хорошо, что Княжитский пошёл на .... (самоцензура). Была Батаева - канал смотреть было можно! А эти - .... (самоцензура). Сделайте хоть один респектабельный канал! Не для пипла, а для почтейнешей публики.
Ирина
6043 дн. тому
Все таки "свобода слова" бывает разной и когда этим понятем манипулируеют, то выглядит не очень хорошо. Пресловутая статья была написана явно в штыки (думаю, умный человек видит когда обостряет конфликт)... На счет всего остального судить очень сложно кто прав, кто виноват. Было ли давление или нет - всего лишь слова. Но также выглядит некрасиво, как уже где-то писали, что все это происходит "за спиной" -пока человека нет в стране...
Fox
6043 дн. тому
Виталий, сколько Княжицкому ИСД заплатил за скандал и попытку оттяпать 24 и Тонис?
Merit
6043 дн. тому
Костерин вежливый мальчик... Я б на его месте послала б двоих красавчегов по матушке. Столько денег прос...ть... Вопрос, после такого шума, кто ж им из "потенциальных инвесторов" деньги даст? Или скандальчик уже проплаченный? ;) А насчет "зеленых" - мне к примеру пиарить "зеленых" менее стыдно, чем БЮТ, ПР и НУНС. Хоть идеология хорошая...
Кутєпов Богдан
6044 дн. тому
Нарешті. Ну нарешті. Дмитро Тузов стане головою правління! Ура. Він не тільки 5 номер у списку зелених, він іще й кум голови партії зелених. Із діалогу: "- ти ж голосуватимеш за Зелених? - ти що здуріла? Я "справжня" зелена!" За ідеями екології криються нафтові магнати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду