Віталій Портников: «Досвід, отриманий в «24», був напрочуд позитивним»

15 Листопада 2007
9044
15 Листопада 2007
11:17

Віталій Портников: «Досвід, отриманий в «24», був напрочуд позитивним»

9044
Віталій Портников: «Досвід, отриманий в «24», був напрочуд позитивним»
Довгоочікувані збори акціонерів холдингу «МедіаДім» сьогодні відбулися без участі головних «бунтарів» – екс-редактора газети «24» Віталія Портникова і екс-глави холдингу Миколи Княжицького
 
Вони заявляють, що їх фактично змушували взяти участь у незаконно організованому заході, а роль представників громадськості, яких вони хотіли залучити до вирішення проблем холдингу, хотіли звести до нуля.
 
Подробиці сьогоднішніх подій та плани колишніх керівників «МедіаДому» та «24» «Главред» з’ясовував у Віталія Портникова.
 
- Пане Віталію, що ж відбулося сьогодні на зборах акціонерів «МедіаДому»?
- Коли об 11:30 ми з паном Княжицьким прийшли до приміщення товариства «МедіаДім», де мало відбутися засідання його акціонерів, то побачили там якихось людей, які представились нам реєстраційною комісією. Тут треба зрозуміти таку річ: з юридичної точки зору реєстраційна комісія може бути призначена або акціонерами, які збираються, підтверджують свої повноваження і вирішують питання про реєстраційну комісію, або наказом легітимного генерального директора підприємства, яким є Артем Михайлович Петренко.
 
Проте нам показали документ про призначення цієї реєстраційної комісії, підписаний в.о. генерального директора Костянтином Івановичем Саврасовим. Ані я, ані Микола Княжицький не були поінформовані про призначення Костянтина Івановича виконуючим обов’язки гендиректора товариства. Це призначення могло відбутися тільки на зборах акціонерів, але цих зборів не відбувалося, ми не були поінформовані про їх проведення. Тому ми попросили, щоб нам показали протокол зборів, під час яких пан Саврасов був призначений в.о.гендиректора товариства, нам пообіцяли цей протокол надати, але не надали, і в мене є підозри, що його взагалі не існує. Будь-які рішення, що ухвалюються в обхід зборів акціонерів товариства «Медіа-дім», є незаконними, а особа, яка призначається у такий спосіб на будь-яку посаду, є нелегітимною і не може ухвалювати ніяких рішень.
 
Ми прийшли на збори з довіреними особами, які отримали від пана Княжицького довіреність на представлення його інтересів. Ми підкреслюємо: не як люди, які голосують, а просто представляють його як акціонера...
 
- Навіщо ви привели їх з собою?
- Бо, як відомо, пан Княжицький пропонував досить великий порядок денний цих зборів і серед його пунктів було чимало професійних, фахових питань, які мали б цікавити передусім журналістську громадськість. Тому з нами прийшли шеф-редактор журналу «Детектор медіа» Наталія Лігачова, голова Національної комісії з питань свободи слова при Президентові України Тарас Петрів та інші відомі громадські діячі та журналісти.
 
Але в 11:50 прийшли люди, які назвались представниками підприємств «Левас» і «ВОК-СТРіМ», тобто засновників «МедіаДому», власників 90% його акцій. Вони сказали, що представники пана Княжицького не можуть бути зареєстровані, а лише бути присутніми на цих зборах як гості. Фактично ми могли завести їх як гостей, а потім учасники зборів мали проголосувати, запрошувати їх на ці збори чи ні.
 
Тобто нас поставили в ситуацію, коли людей, яких ми запросили взяти участь у обговоренні порядку денного, виступити від нашого імені, могли в будь-який момент рішенням цих інших людей – представників «ВОК-СТРіМа» і «Леваса» – просто викинути з цих зборів. Але разом з тим було створено ситуацію уявної демократії: мовляв, дивіться, ми всіх запрошуємо, всі можуть бути присутніми без будь-якого формального статусу.
 
Таким чином ми опинилися в ситуації, коли ми повинні були взяти участь у кричущому беззаконні. Перша ситуація беззаконня – це затвердження реєстраційної комісії, наказом незаконного в.о.гендиректора. Друга ситуація – це те, що ми не могли дати гарантії нормальної присутності на цих зборах запрошеним нами людям.
 
У цій ситуації пан Княжицький і я вирішили не брати участі у цих зборах. Люди, які прийшли представляти інтереси «ВОК-СТРіМу» і «Леваса», пішли проводити ці збори. У ці хвилини вони відбуваються, там є представники газети «24», і я сподіваюся, що ми отримаємо протокол зборів і дізнаємося, який там був порядок денний і які рішення по ньому прийнято. Втім, відверто кажучи, досвід моїх контактів з представниками «ВОК-СТРіМу» і «Леваса» переконує мене в тому, що ці люди можуть і не надати цього протоколу, хоч це і буде кричущим порушенням закону.
 
- Як поводили себе представники «Левасу» і «ВОК-СТРіМу»?
- Чесно кажучи, я здивований, тому що ніколи не бачив такої «ділової» атмосфери, коли присутні на зборах представники «Левасу» і «ВОК-СТРіМу» дозволяли собі досить неприємні зауваження на мою адресу, на адресу пана Княжицького, на адресу запрошених нами людей. Це було досить неприємно і мені особисто, і перед людьми, яких ми запросили і сподівалися, що збори протікатимуть у нормальній, діловій атмосфері.
 
- Що ви збираєтесь робити тепер?
- Я вважаю, що зараз ми маємо добиватися, аби вся процедура була законною, щоб нас не втягували під різними приводами в незаконні оборудки. Крім того, звичайно, є ще один дуже важливий момент – це захист інтересів трудового колективу, щоб все-таки примусити людей, афілійованих з Володимиром Костеріним дати журналістському колективу і ухвалити статут редакції, і обрати головного редактора, одним словом, якомога сильніше захистити трудовий колектив від волюнтаризму, якихось некомпетентних рішень. При цьому ми маємо усвідомлювати, що маємо справу з людьми, кричуще некомпетентними у всьому, що стосується засобів масової інформації, і фактично взяли курс на руйнацію того проекту, який ми створювали.
 
- Якщо ви вважаєте збори, які зараз відбуваються, нелегітимними, то чи припускаєте ви можливість оскарження прийнятих на них рішень у суді?
- Ми порадимося з цього приводу. Для того, щоб зрозуміти, що там відбулося, нам потрібно мати на руках протокол цих зборів. Тільки після цього ми вже вирішуватимемо, що далі робити.
 
- Чи залишається в силі оферта з боку вас і пана Княжицького щодо викупу у пана Костеріна його пакету акцій «МедіаДому»?
- Ця – ні. Її дія закінчилась сьогодні об 11:45, хоча, звичайно, може бути повторена. Мені здається, що згода пана Костеріна на нашу пропозицію стала б найкращим виходом з ситуації, що склалася, бо він, здається, не уявляє, що далі з цим проектом робити. Він і люди, які його оточують, не є фахівцями у медіа-бізнесі.
 
- Як ви думаєте, чому б Костеріну просто не продати вам свою частку «МедіаДому», отримати за неї гроші, аби обидві сторони залишилися задоволеними?
- Я гадаю, це питання варто було б адресувати панові Костеріну. Але я можу тільки припустити, що він, як і багато людей, які займаються бізнесом і політикою в Україні, живе в уявному світі. У ньому він – відомий український політичний діяч і бізнесмен, шанований в суспільстві, володіє серйозним телевізійним каналом і авторитетною газетою.
 
Так могло б бути. Будь-яка людина завжди має можливість зробити політичний і моральний вибір, але вибір пана Костеріна був іншим, і цей вибір був гідно оцінений українськими виборцями, які проголосували за його партію на останніх виборах всім відомо, як. Цей вибір був оцінений і менеджерами, які залишили медіа-проекти, з якими він був пов’язаний, після втручання Костеріна і його оточення у зміст, у саму сутність цих проектів.
 
- Як би ви могли прокоментувати інформацію, поширену сьогодні газетою «Дело» про те, що газету «24» може купити Валерій Хорошковський?
- Пан Костерін може продати газету кому завгодно, це його право. Про те, що він нібито веде якісь переговори з паном Хорошковським, я дізнався, як і ви, з газети «Дело». Пан Хорошковський – здібний медіа-менеджер, відомий бізнесмен, людина, яка довела свою компетентність у багатьох медіа-проектах. Звичайно, я був би радий, якби такий проект, як газета «24», зі мною чи без мене, – в даній ситуації це не має значення – потрапив до рук людей, які знають, як ним розпорядитись. Але чи справді веде пан Костерін переговори про продаж свого пакету акцій з Хорошковським чи з кимось іншим – я не знаю.
 
- Які ваші плани на майбутнє? Чи не спонукає вас не дуже оптимістичний досвід, отриманий вами в газеті «24», залишити журналістику в Україні?
- Я не вважаю досвід, отриманий в газеті «24», негативним. Навпаки, він – напрочуд позитивний. Ми довели, що можна за досить короткий термін у досить несприятливих умовах – я маю на увазі і ринкові умови, і типографські, і умови розповсюдження в Україні – створити проект, який почав функціонувати, як якісна газета загального інтересу. Цей проект, якби не втручання пана Костеріна і його оточення, мав би непогано розвиватися і в бізнес-плані, і в творчому плані. Більше того, він буде розвиватися, там з’явиться новий професійний менеджмент. Тому я не вважаю, що цей досвід був невдалим. Я вважаю, що якщо будуть інші інвестиції в такий проект якісної газети, то я буду створювати таке видання, буду в ньому працювати.
 
Що стосується моєї діяльності в українській журналістиці, то я вам скажу таку просту річ. Я не для того після закінчення Московського університету залишився в українській журналістиці, писав для українських видань, вів передачі на українських телеканалах, намагався підтримувати зв’язки з українським медіа-простором, щоб зараз, через те, що я зустрівся з черговим непрофесійним інвестором на українському ринку, залишав українську журналістику.
 

Хай краще люди, які не думають про Україну, залишають її – ми спокійно проживемо без них, ніж ми, люди, які про Україну дбають, хочуть в ній працювати, відмовлятимемось від неї. Просто треба, щоб кожна людина усвідомлювала своє місце і свої функції в цій країні.

«Главред»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Грач, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9044
Теги:
Читайте також
17.08.2009 17:46
Наталия Влащенко, «Публичные люди»
25 363
31.12.2008 16:25
Дмитрий Серебренников, «Реальная газета»
46 734
15.11.2007 18:29
Світлана Остапа
14 899
24.10.2007 13:19
Тарас Загородний
для «Детектор медіа»
30 929
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сергій
5973 дн. тому
Звичайно Портніков і Княж-й піаряться, але ж цей бандіт Костерін процвітає, і ніхто з ним нічого не може зробити, бо він прикривається Зеленою ідеєю та близькістю в відносинах з Першою леді :-) Нажаль нам рано до Європи, Азія :-(
5979 дн. тому
бред
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду