Віталій Портников: «І влада, і опозиція будуть вимагати від журналістів стати учасниками війни…»

12 Травня 2010
48766

Віталій Портников: «І влада, і опозиція будуть вимагати від журналістів стати учасниками війни…»

48766
Новий головний редактор ТВі переконаний, що телевізійні формати доведеться узгоджувати із політичною реальністю, а не просто із творчими намірами
Віталій Портников: «І влада, і опозиція будуть вимагати від журналістів стати учасниками війни…»

Як повідомляла ТК, Віталія Портникова, ведучого програми  «Правда», призначено головним редактором телеканалу ТВі.

 

Нагадаємо, до жовтня 2009 року посаду головного редактора ТВі обіймав Євген Кисельов, який причиною свого звільнення з телеканалу назвав «тиск одного з акціонерів». Після того, як Кисельов залишив ТВі, посада головного редактора лишалася вакантною. 

 

- Віталію, яким чином будуть розподілені повноваження між вами і Романом Скрипіним на каналі?

- Роман Скрипін є шеф-редактором новин, займається насамперед новинами, і тут ніяких змін в його повноваженнях не відбувається. А редактор каналу, як це і було раніше, займатиметься творчим керуванням усіма новинними, аналітичними і гостьовими програмами. Тут немає ніяких проблем.

 

- Як ви бачите своє завдання на новій посаді?

- Першими кроками будь-якої людини, яка приходить на будь-яку посаду, є знайомство з продуктом і з колективом. Звичайно, з колективом телеканалу ТВі я перебуваю тривалий час у творчому симбіозі, але все-таки як ведучий щоденної і тижневої програми, однак це зовсім не одне і те ж - бути ведучим, і бути головним редактором. Треба це все узгоджувати - і загальну аудиторію каналу як таку, аудиторію обох наших новинних випусків, щоденних програм. І саме тому я вважаю, що насамперед треба придивлятися до продукту, треба усвідомити, яким він сьогодні є, і треба визначити для себе, яким він має стати.

 

- ... і яким він має стати?

- Я вважаю, що будь-які зміни, які можна планувати, будуть пов'язані уже з новим сезоном. Я проти того, щоб різати по живому. Я вважаю, що тут треба вивчити і зрозуміти можливості журналістів, вивчити можливості розширення творчого колективу, чи навпаки - усвідомити, що він може бути таким, яким він є, при сьогоднішній ситуації на каналі. Це все ж таки ситуація старту, ситуація заходу в ефір... Тобто: лише після вивчення ситуації можна буде говорити про якісь нові проекти, про те, хто буде їх готувати. Окрім того, потрібно подивитися, чи моя робота на каналі у якості головного редактора не буде суперечити моїй роботі ведучого щоденних програм. Тим більше, що зараз така ситуація, що і я, і керівник нашого новинного мовлення Роман Скрипін - обидва ведемо щоденні програми, і, так чи інакше, маємо визначатися із майбутнім цього проекту.

 

- А як вам зараз бачиться - чи можливим є вибір у той чи інший бік: відмовитися від менеджерської посади, залишившись ведучим, чи навпаки?

- Я вважаю, що редактор каналу це завжди граючий тренер. Зараз важливо усвідомити той формат, в якому ця гра буде більш прийнятною як для колег, так і для глядачів. І отут ще є актуальне питання - творча ситуація, яка буде складатися на українському телебаченні загалом. Ви знаєте, мені впродовж моєї телевізійної роботи, досить тривалої, довелося вести в українському ефірі чимало тижневиків, і серед них були як підсумкові політичні тижневики на каналах ТВі, а перед тим на СТБ, так і проект телевізійного соціального журналу, який я вів на телевізійному каналі ICTV... І от розумієте, формат такого тижневого журналу був безпосередньо пов'язаний з тією реальністю, яка тоді існувала в Україні, і я абсолютно розумію, що треба буде узгоджувати телевізійні формати саме із реальністю, а не просто із творчими намірами.

 

- Коли ви говорите про реальність, ви маєте на увазі цензуру і стосунки між ЗМІ і владою?

- Я маю на увазі не цензуру як таку, а саме стосунки між політичним світом (у широкому розумінні цього слова) і ЗМІ. Між політичною елітою, тому що зараз може статися така ситуація, що і влада, і опозиція будуть вимагати від журналістів стати учасниками війни, будуть вважати, що кожен, хто не знаходиться в окопі, є зрадником певної політичної сили, певної ідеї, певного бажання мати владу. І в мене завжди виникає запитання - що в такій ситуації має робити професійний журналіст, якщо він не може об'єктивно висвітлювати події, якщо він змушений підкорюватися диктату або однієї політичної сили, або іншої, або диктату власника, який пов'язаний із тими чи іншими політичними силами? Знову кажу, це не обов'язково має бути влада, ми пам'ятаємо, що й опозиція здатна на диктат в певних межах своїх можливостей, і що це не менш небезпечно, ніж диктат влади. І ще важлива ремарка: я кажу про це загалом, я не кажу зараз про ситуацію на каналі ТВі. Якраз ми зараз будемо намагатися зберігати на каналі здорову професійну атмосферу, однак не можна ж не звертати увагу на загальну ситуацію в країні. Ще один момент - існує, хоч як це дивно, і це теж дуже небезпечно, політичний диктат глядача, якому теж хочеться, щоб його телевізійний канал був саме таким, а не іншим, щоб він віддзеркалював саме його погляд на ситуацію, а не те, якою є ситуація. Кожного разу з урахуванням таких фронтових дій, а ми зараз знаходимося знову на фронті, доводиться робити творчий вибір.

 

- Віталію, ви поставили питання таким чином: «що в такій ситуації має робити професійний журналіст». Я вам переформулюю це запитання - а що в такій ситуації робити головному редактору телеканалу?

- Головний редактор має три відповідальності: відповідальність перед глядачами, відповідальність перед колективом і відповідальність перед собою. Відповідальність перед самим собою - це збереження репутації, творчої професійної репутації, це чітка заповідь не брехати, навіть самому собі. Обов'язок перед журналістами - зберегти їх перед неминучим, якщо ситуація погіршується, треба мати власну професійну совість, краще відмовитися від певних форм мовлення, ніж робити їх облудно. Я не вважаю, що сьогодні така небезпека існує на каналі, але я кажу про стратегічний напрямок думки в такій ситуації, я про це завжди думав, я не сказав би, що це мої нові якісь думки, пов'язані із нинішньою зміною влади.

 

- ...чи зміною вашого професійного статусу?..

- Або так. Ну і третє: відповідальність перед глядачами. Український глядач має отримувати інформацію навіть тоді, коли вона йому не подобається, навіть тоді, коли він є вболівальником іншої політичної футбольної команди. Він має чути гірку правду. І тільки тоді, коли телебачення й інші засоби масової інформації будуть повідомляти йому гірку правду, що твоя відповідальність не в голосуванні, а в житті країни, і воно не поліпшиться, якщо ти не будеш сам його поліпшувати, тоді можна сказати, що політично-соціальна місія телебачення виконана. Натомість якщо телебачення буде потурати оцій футбольно-політичній свідомості більшої частини українського суспільства, воно саме продукуватиме власну деградацію.

 

Фото - www.lenta.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48766
Читайте також
03.12.2010 12:57
Сергій Шебеліст, «День»
25 625
17.08.2009 17:46
Наталия Влащенко, «Публичные люди»
25 405
31.12.2008 16:25
Дмитрий Серебренников, «Реальная газета»
46 750
11.10.2007 14:55
Виталий Портников, «Газета 24»
10 675
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася
5092 дн. тому
А в чем новость для Украины? Типичный расклад: собственник канала - еврей, главный редактор - еврей. Т.е., сама по себе история как история, но! В Украине - это уже даже не тенденция, а жесткое правило. Правда, к чести Портникова, у него хватает ума не скрывать свое происхождение.
Valentyn
5094 дн. тому
Тут хтось написав, що Портніков - майстер словоблуддя. ДУЖЕ ТОЧНО! Цей московський гебешник просто опудало горохове - ніколи не мав власної позиції. Говорить, точніше - меле - що завгодно, тільки не правду. Путіна ніколи не критикує, або нібито критикує - гебня гебню не заклює!
сапожников
5094 дн. тому
Все, пропал канал. Портников - главред, Скрипин - шеф-редактор новостей. Лузер и хам в одном флаконе. Светлой памяти умерших проектов Виталия и Романа посвящается.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5095 дн. тому
Мої побажання і зауваження. По-перше дуже хотілося б, аби ТВi нарешті припинив демонстрації російського документально-публіцистичного мотлоху з Юрієм Краузе десятирічної давнини. Важко зрозуміти який інтерес для українського глядача можуть представляти програми, де розповідається про конфлікт між губернатором та керівником заводу десь за Уралом, що стався на межі другого і третього тисячоліття. Окрім абсолютної неактуальності і далекості від українських реалій тем, ці програми обурюють ще й багаторазовими повторами. В цьому - неповага до українського глядача. Якщо немає чим заповнити ефір, то це зовсім не виправдання для того, аби пхати туди всякий російський непотріб. По-друге, новітній формат новин ТВi радує лише "старою", в смислі такою як і була, ведучою. Всі інші зміни, які сталися - на гірше. Попередній комп'ютерний дизайн студії був кращим, яскравішим. Шкода, що тепер ведуча в студії одна, а не разом з іншими ведучими по лівий і правий бік від себе. Така картинка на початку випуску сприяла створенню відчуття команди, командного духу в студії .Ці ведучі аж ніяк не заважили один одному. Погано, що тепер лише одна ведуча веде всі підрубрики, в тому числі "світ". Хоча вона і залишається однією з найкращих ведучих на українському ТБ. Видно, що їй подобається ця робота, вона, що називається, завжди в темі, тобто розуміється на тому, про що говорить. Очі окрім того, що гарні, так ще й з думкою, а не такі пусті, що, здається, от-от і полопаються від внтурішньої пустки, яка переповняє - це про її колежанок з інших каналів. Але з помічниками ефір виглядав би куди кращим, живішим. Заслуговує на нарікання і кольори логотипу "Сьогодні", що в нижньому лівому куточку екрану. фіолетовий - колір, зрозуміло - корпоративний. Але чому під ним білий? Він робить логотип прграми блідим і невиразним. Мені здається, що жовтий, замість білого, виглядав би набагато кращим!
X0R
5095 дн. тому
babay +1. Виталий, желаю успехов.
babay
5095 дн. тому
Портніков - найрозумніший з усіх мені відомих журналістів. Тому деяким і "непонятно". Будемо сподіватися, що у Віталія все вийде.
Просто зритель
5095 дн. тому
Портников-мастер словоблудия.Так говорит,что позиции не видно.И программу ведет как-то хитренько.Между капельками,играет словами,жонглирует своими знаниями и эрудицией,которые у него,несомненно,есть.Непонятно-кто он и с кем....Вот Скрипин-понятен и читаем...Респект.
Гога
5095 дн. тому
Ничего! скоро Тві будет самым смотрибельным каналом. Когда всем остальным закрутят гайки и посадят туда "смотрящих". я имею ввиду все основные - 1+1, Интер и всю группу Пини.)
Кабыздох
5096 дн. тому
Вот еще одному бросили кость.
Katrin
5096 дн. тому
А от я вважаю, що це добре, що саме Віталій Портников призначений главредом. Думаю, він достатньо принциповий і правильно сформований журналіст, щоб не продатися самому, а отже, й не продати творчий колектив. Часи в Україні наступили буремні, тому Віталію, мабуть-таки, буде нелегко. All the best!
sizoff
5096 дн. тому
Не думаю, Виталий, что всё так плохо. Просто, может придётся некоторым 3,14здунам научиться жить без, высосанных из пальца сенсаций, тщательнее проверять факты. А так - show mast go on.
ось так
5096 дн. тому
"телевізійні формати доведеться узгоджувати із політичною реальністю, а не просто із творчими намірами" ---Трактуйте як завгодно!;)
wdyh
5096 дн. тому
ведущий на радио, которое нигде не принимает, главред газеты, которая нигде не продавалась и теперь - галвред канала, который никто не смотрит.
Opus Dei
5096 дн. тому
Пока у ТВi такой микроскопический рейтинг, как сейчас - все эти пафосные надувания щек Портниковым никому не заметны и никому не интересны.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду