Пані «народний неадекват», гучні відставки в медіа і що не так із «Він вона шоу» на СТБ

Пані «народний неадекват», гучні відставки в медіа і що не так із «Він вона шоу» на СТБ

30 Грудня 2023
1023

Пані «народний неадекват», гучні відставки в медіа і що не так із «Він вона шоу» на СТБ

1023
Як змінилися медіаперсони і ЗМІ у 2023-му — «ДМ» підбиває підсумки року.
Пані «народний неадекват», гучні відставки в медіа і що не так із «Він вона шоу» на СТБ
Пані «народний неадекват», гучні відставки в медіа і що не так із «Він вона шоу» на СТБ

П’ятниця, 29 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

Останній лист 2023, емоційний…

Хотілося б, щоб усе, що було 29 грудня, стало крапкою року, який відходить… Але ж ми розуміємо, що ні завтра, ні 1 січня нічого не зміниться, і Росія продовжить терор цивільного населення України. Жорстоко і несправедливо, але події та процеси, у яких ми живемо останні майже два роки, настільки складні, що не можуть завершитися в один день, і ймовірність, що диво станеться у ніч проти 1 січня, нікчемно мала. Але, будь ласка, всесвіте, доведи, що я помиляюся, — нехай путін здохне, російських воєнних злочинців покарають, а країна-гній зникне з мапи світу назавжди. Та якщо бути реалісткою, найбільше мені сподобалося ось це чуже фейсбучне:

«Коли день починається так, як сьогодні, хочеться лише три речі:

— запитати “ти як?”

— прокоментувати “йбр”

— зробити щось гарне…»

Два перших ми всі вже зробили і не тільки сьогодні, а ось прямо зараз я роблю третє — зібрала для вас найцікавіші тексти моїх колег, нові і з підсумками року. У цьому листі познайомлю вас з основними проблемами, що хвилюють представників медіа: кадри, фінансування, доступ до фронту, анонімні телеграм-канали та збереження єдності; поділюся рефлексіями нашої Лєни Чиченіної про новий серіал, у якому знову разом зіграють Дар’я Петрожицька та Станіслав Боклан, і її сподіваннями, що  цей ситком не продаватимуть у Росію, як було з «Папіком»; і запропоную огляд від Марії Спалєк на «Він вона шоу» на СТБ, що переплутало війну та закордонне відрядження. А почну з регресу року: «Пані народний неадекват: хто така та чим відома Мар’яна Безугла». Вважаю, що Ірина Семенюта зробила назріле досьє року.

«Журналістика — це не про тривогу і безнадію»

Залишу кілька речень і від нашого редактора Євгена Брижа, який влучно описав частину того, що відбувалося і формувало медіапростір у 2023-му: «Я надзвичайно  радію можливості редагувати підсумкові колонки моїх колег. Тому що це не телеграмне “всьопропало” і не марафонне переможне, а зважений погляд на те, якою стала медіасфера у 23-му та чого чекати 24-го. Журналістика має еволюціонувати — як еволюціонує суспільство, армія, дипломатія, економіка». Текст, який редагував Євген, написала для «Детектора медіа» Тетяна Трощинська, головна редакторка «Громадського радіо»: «Журналістика — це не про тривогу і безнадію».

Наші журналісти також запитали у своїх колег та медіаекспертів Дмитра Хоркіна, Ярослава Юрчишина, Оксани Соколової, Сергія Сидоренка та Ангеліни Карякіної про те, як змінилися медіа цьогоріч, що на них чекає у 2024-му та як достукатися до суспільств різних частин світу, що втомилися від війни.  Відповіді на ці запитання  — це перша частина опитування, яке проводить «ДМ».  

А ось Наталія Данькова зібрала інформацію про кадрові зміни в медіа, про які «ДМ» писав упродовж року. Гучні відставки, нові телеканали і їхні команди, кадрові зміни в інших медіа і перша за останні 10 років зміна менеджменту на каналі «Інтер», якій передувала зміна власності медіагрупи. Джерела «Детектора медіа» повідомляли, що зміна керівництва свідчить про те, що канал узяла під контроль медійна команда Офісу президента. За тегом «#Підсумки року 2023» також читайте всі тексти про зміни в медіа, а виклики 2023-го, з якими стикалися медіа, команда «ДМ» збирає тут.

У тексті Ірини Семенюти йдеться про дослідження, яке національний проєкт «Фільтр» разом з «ДМ» проводили стосовно того,  що український бізнес знає про медіаграмотність, чи готові українські компанії розвивати медіаосвіту працівників і клієнтів, які постійно наражаються на фейки, ІПСО й інші онлайн-провокації. Спойлер: бізнес мало обізнаний у медіаграмотності, але загальне розуміння важливості цієї навички є.

Знищити не можна залишити

Олександр С’єдін написав ґрунтовний об’ємний текст про те, як у боротьбі за посади та ресурси російські бюрократи, бізнесмени й політичні консультанти намагаються прислужити Кремлю, виробляючи пропаганду. А Петро Бурковський опублікував другу частину огляду пропаганди в російському медіапросторі за листопад, де аналізував, як Путін «продає» росіянам знищення України, а Заходу та Глобальному Півдню — «мирні переговори». 

Війна і броколі

У грудні на СТБ відбулася прем’єра проєкту «Він вона шоу» — розважального токшоу «про стосунки», що виходить щоп’ятниці пізно ввечері і триває трохи менше години. Весь цей час ведучий Григорій Решетнік обговорює з гостями студії якусь тему зі сфери стосунків між чоловіком і жінкою. Потрібне шоу, і мета хороша: «Він вона шоу» не демонструє протистояння чоловіка та жінки, а навпаки — допомагає глядачам знайти власну формулу щасливих стосунків. Але щось пішло не так із самого першого випуску і триває аж дотепер, припускає Марина Спалєк і пояснює, що токшоу відверто оминає згадки про те, що насправді непокоїть усіх без винятку українських глядачів. Що саме і чому — відповідь тут.

І як добре, що в усьому цьому Юрко Космина в підсумковому випуску «Ньюспалму» знайшов час, сили й сатиричну риму, щоб підтримати і розрадити нас віршами року 2023-го.  Акула Арестовича, китель Шуфрича і зарплата Мосейчук — не все, над чим ми сміялися в цьому році, але цікаво порівнювати з тим, що веселило нас у минулому.

Цього року це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. Всією командою ми вдячні вам, що і цей рік ви провели разом з нами. І попри те, що путін ще не здох, дякую кожному військовому і всім, хто наближає це з усіх сил і робить усе для цього можливе. Слава Україні!

Тихих свят. До зустрічі у 2024-му.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Читайте також
10.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 110
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
774
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
737
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
487
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду