«У мене чоловік у Маріуполі — а ви тут про броколі». Як шоу на СТБ оминає складне

«У мене чоловік у Маріуполі — а ви тут про броколі». Як шоу на СТБ оминає складне

29 Грудня 2023
4396
29 Грудня 2023
16:00

«У мене чоловік у Маріуполі — а ви тут про броколі». Як шоу на СТБ оминає складне

4396
«Він вона шоу» на СТБ переплутало війну та закордонне відрядження.
«У мене чоловік у Маріуполі — а ви тут про броколі». Як шоу на СТБ оминає складне
«У мене чоловік у Маріуполі — а ви тут про броколі». Як шоу на СТБ оминає складне

У грудні на СТБ відбулася прем’єра проєкту «Він вона шоу» — розважального токшоу «про стосунки». Шоу виходить щоп’ятниці пізно ввечері та триває трохи менш ніж годину. Весь цей час ведучий Григорій Решетнік обговорює з гостями студії якусь тему, що стосується відносин між чоловіком і жінкою.

«Мета “Він вона шоу” — не продемонструвати протистояння чоловіка та жінки, а навпаки — допомогти глядачам знайти власну формулу щасливих стосунків, уникнути стереотипного розмежування між чоловіками і жінками та показати, що відкрите обговорення — це найкоротший шлях до порозуміння партнерів», — анонсувала пресслужба каналу новий проєкт.

 

Попри оголошену мету, шоу починається саме зі стереотипного розмежування між чоловіками і жінками. Гостей у студії, стилізованій під квартиру, шестеро — три чоловіки та три жінки, які розділені за статтю та сидять навпроти один одного. Це публічні люди: актори, телеведучі, блогери, співаки, композитори, шоумени, популярні лікарі, педагоги тощо. В кожній серії — нові герої. Ступінь відомості гостей різний, але творці програми явно намагалися охопити якомога ширшу авдиторію. Наприклад, разом із телезірками Ольгою Сумською, Наталкою Денисенко чи Євгеном Котом шоу відвідали художниця Соня Морозюк, волонтер Станіслав Стойков, блогер і підприємець Олександр Волошин — колишній чоловік акторки та співачки Анни Трінчер — та інші герої соцмереж, які традиційним телеглядачам відомі мало.

 Олександр Волошин

Загалом події в студії «Він вона шоу» розгортаються наступним чином. Ведучий оголошує тему зустрічі, після чого учасники проєкту розповідають про свій досвід, пояснюють свій вибір у певних життєвих обставинах, відповідають на додаткові питання та грають із ведучим у різні словесні ігри по типу «Вірю-не-вірю».

За три випуски, що вже вийшли в етер, обговорювали відносини на відстані, сучасні романтичні знайомства та сімейний бюджет. Жодних суперечок, непорозумінь, сперечань і конфліктів між учасниками шоу жодного разу не виникало. Будь-які гостросоціальні питання (насильство, газлайтинг, скандали, зради, втрати тощо) в порядку денному теж не з’являлися.

Усі три епізоди учасники шоу справляли враження гостей на пікніку, де всі добряче поїли, трохи випили й тепер відпочивають у комфортних кріслах під необов’язкові легкі балачки про життя-буття. Навіть раптові відверті розповіді Наталки Денисенко про секс-іграшки чи спогади Ольги Сумської про обіцянку майбутнього чоловіка «з’їсти її як шоколад» не розворушили цю сієсту. Бо інші співрозмовники виявилися неготовими підтримувати розмову на заданому рівні — і все знову звелося до неспішної балачки.

  Ольга Сумська

У другому епізоді ведучому навіть довелося створювати ілюзію конфлікту, щоб спровокувати хоч якусь дискусію. В рубриці «Дебати» Григорій Решетнік запропонував зважити «за» та «проти» сексу на першому побаченні.

«Хто за?» — спитав він у гостей. У студії запанувала тиша. Виявилося, що всі насправді проти. Тоді Решетнік просто вибрав трьох гостей, посадив їх в один бік студії та «призначив» їх прибічниками вільної поведінки.

Треба віддати належне учасникам: вони так вжилися в роль, що навіть переконали двох опонентів перейти на свій бік. Через що проти сексу на першому побаченні виявилася лише одна співачка та волонтерка Анна Добриднєва. Але кому ж цікаві аргументи, які офіційно є вигаданими?

 Григорій Решетнік

Чому ведучий заздалегідь не розподілив ролі, незрозуміло. Це не єдине питання до творців шоу, що з’явилося під час перегляду. Наприклад, у студії з чоловічого та жіночого боку є крісла, що стоять окремо. Виглядає так, наче вони призначені для експертів, які будуть коментувати розповіді інших гостей та узагальнювати інформацію. В першому випуску на «експертному» місці серед чоловіків сидів психолог Андрій Жельветро, що нібито підтверджує задум. Але водночас серед жінок окремо сиділа педагогиня-хореографка Ілона Гвоздьова, яка за рівнем експертності нічим не відрізняється від інших героїнь епізоду — акторки Наталки Денисенко та дружини Григорія Решетніка, блогерки Христини Решетнік, які сиділи серед гостей.

У другому випуску окремо посадили Ольгу Сумську (напевно, за досвід) і пластичного хірурга Андрія Якобчука (як не крути, а лікар), а в третьому — психологиню Юлію Дамочкіну та… хореографа-постановника Євгена Кота. За які заслуги танцівник отримав цю «посаду», незрозуміло. Таке враження, що гостьовий редактор не завжди знаходить людину з потрібним для експерта фахом, тому в експертне крісло садять «звичайного» гостя. Може, через жеребкування. Хоча насправді цілком ймовірно, що експерти — це вигадки моїй фантазії, і окреме крісло — це просто примха дизайнерів.

 Євген Кот у «кріслі експерта»

Ще один дивний момент знайшовся в другому епізоді «Він вона шоу». Під час обговорення теми «знайомства під час війни» на екрані був показаний допис із соцмереж, датований початком червня 2022 року. Навряд чи за півтора року в соцмережах ніхто не написав нічого нового за потрібною темою. Чому б не взяти за приклад свіжіший допис? Виглядає так, наче цей випуск почали готувати ще торік улітку, але потім реалізацію відклали. Коли зйомки все ж таки почалися — а це не раніше осені поточного року, адже одна з героїнь розповідає про свої заручини, про які стало відомо в середині жовтня — нікому з технічної команди не спало за необхідне оновити привід для обговорення. З іншого боку, якщо справді з минулого року ніхто не поцікавився цією темою, то навіщо її обговорювати?

 Допис із соцмереж на екрані студії

Але справжня проблема шоу не в повільності бесіди чи застарілих матеріалах, а в відвертій недоречності тем. Попри їхню вдавану актуальність. «Сьогодні ми поговоримо, як зберегти стосунки, коли він та вона не бачать один одного місяцями. На жаль, стосунки на відстані стали реальністю для багатьох українців. Жінки виїхали за кордон, рятуючись від війни, а чоловіки пішли боронити країну. Це не оминуло родини й наших зірок», — почав перший випуск Григорій Решетнік.

Усі герої випуску мали досвід життя окремо через евакуацію на початку вторгнення, а Наталка Денисенко й досі живе сама з маленьким сином, адже її чоловік, актор Андрій Федінчик, служить у ЗСУ. Гості обговорювали проблеми, які можуть виникнути у пари через вимушену розлуку: відчуття самотності, ревнощі, непорозуміння, сексуальна незадоволеність — і пропонували шукати розраду в тому, що мають.

— Ось короткий тест-опитування. «Коли мого партнера нема вдома, я можу собі дозволити…», — запропонував Решетнік чергову гру.

— Був такий нещодавно момент. Я синочка залишила у бабусі, поставила собі кіно, зробила броколі відварний… Я люблю… Така поїла, подивилася, полежала…, — замріяно згадала Наталка Денисенко.

«Смішно вас слухати, я з Маріуполя, я виїхала завдяки чоловіку та вдачі. Він залишився там із батьками. Зараз зовсім усе складно, а ви тут про броколі», — прокоментувала у відповідь читачка в ютубі.

Не думаю, що під час війни не можна розмовляти про броколі. Цілком собі можна. Але впевнена, що Наталці Денисенко, та й усім іншим героям, було що розказати поза межами «позитивної концепції» шоу. Адже розлука під час війни — це страх за близьку людину, а не самотність чи ревнощі. Це ж не закордонне відрядження. Тут потрібні поради, як зберегти розум, а не відносини.

На початку «Він вона шоу» попереджає, що проєкт «підготовлений завдяки спонсорам». Можливо, у них і треба спитати, чому токшоу так відверто оминає згадки про те, що насправді непокоїть всіх без винятку українських глядачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4396
Читайте також
07.01.2024 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
19 240
03.12.2023 10:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 495
17.11.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
4 038
26.10.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
1 649
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anonymous
120 дн. тому
Я СТБ не смотрю если чесно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду