Не вірити анонімним джерелам інформації

Не вірити анонімним джерелам інформації

3 Січня 2024
772

Не вірити анонімним джерелам інформації

772
Як телеграм-канали маніпулюють українцями.
Не вірити анонімним джерелам інформації
Не вірити анонімним джерелам інформації

Вівторок, 2 січня 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

З новим роком, наші любі читачі! Стоїмо і гуртуємося, нам ще перемагати. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ», і це перший лист 2024-го.

 

Російський (не)тероризм

«Це не тероризм з боку росії. Тероризм — це коли група людей захопила банк і вимагає кілька мільйонів доларів і гелікоптер. В даному разі те, що робить росія, — це геноцидна війна на знищення. Якщо у терористів вершиною плану є разова акція із запланованим відходом, то у росіян нині спланована довготриваюча війна на знищення України та її громадян. Масштаби дій не вкладаються у визначення "тероризм". Навіть не знаю, чи варто збирати Радбез ООН, з огляду на недієздатність цієї організації. А от політичні рішення країн західної цивілізації будуть дуже показовими. У Заходу ще є можливість продемонструвати свою волю до життя і перемоги над російською імперією Zомбі», — написав хтось у фейсбуку під час ракетної атаки Росії по Україні. А далі інший підхопив, що новина про 10 збитих «кинджалів» 2 січня 2024-го має бути в західній пресі, крутитися по колу та звучати з кожної праски. Мовляв, такої реклами американський ВПК та оборонка ФРН не мали ще ніколи.  

Валентина Аксьонова, експертка зі стратегічних комунікацій, комунікаційна аналітикиня UNDP (ПРООН) в Україні каже, що там, де комунікації своєчасні, зрозумілі та безперервні, залишається менше місця для дезінформації. А там, де суспільство відчуває себе єдиним, важче сіяти ворожнечу та розбрат. Дуже важливими сьогодні є процес зшивання суспільства і його набута звичка отримувати якісну, перевірену інформацію. Як посилювати навички медіаграмотності українців у 2024-му, Валентина Аксьонова розповіла нашій Юлії Поліковській.  Далі більше, медіаграмотність в освіті головним трендом 2024 року  назвала Ганна Красноступ, директорка Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики. Як через штучний інтелект та Мinecraft допомагатимуть популяризувати медіаграмотність серед школярів, читайте тут.

А тут шефредакторка ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова розмірковує, чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?  І пояснює, в чому небезпека отримання українцями інформації з анонімних телеграм-каналів: «Все настільки небезпечно, незрозуміло та абсурдно і лише набирає обертів, що таки треба вже називати речі власними іменами, а не натяками, як я намагалася робити до цього».

Виклики і медіатренди 2024

Традиційно «ДМ» підбиває підсумки медіароку і прогнозує, чого очікувати від 2024-го, з колегами-журналістами та медіаекспертами. Першу частину опитування опублікували тут. Сьогодні публікуємо другу. Відповіли на наші запитання  Андрій Таранов, Микита Потураєв, Андрій Боборикін, Анна Бабінець та Отар Довженко.

Мої колеги запитали про вплив соціальних мереж, руйнування ринку, цензуру та самоцензуру. Спойлер — вона є і її досі багато. Але є і хороші новини — повернулися розслідування та рекламні бюджети.

Сварки, скандали, зашкварні зірки та серіали: 30 найпопулярніших новин «ДМ» 2023

Любите ви читати такі новини. Принаймні перегляди цих новин нас у цьому переконують. Тож мої колеги подбали і зробили кілька добірок найцікавішого:

1/ Новини з фронту, колаборанти, підтримка журналістами «1+1» Коломойського, перенесення прем’єри «Вагітна у 16». А також свідчення про воєнні злочини росіян, звільнення Арестовича, скандал зі Спартаком Субботою, арешт Дубінського, журналістські розслідування ви читали чи не найбільше. 

2/ Більше читали хіба що новини про сексизм, загравання з росіянами, шахрайство. Марина Крижня зібрала їх усі докупи і згадує «моменти слави» українських музикантів, блогерів, стендап-коміків та інших відомих людей, які ми запам’ятаємо надовго.

3/ Серед скандальних серіалів абсолютним чемпіоном року виявився серіал  «Слов’янські свині у вишиванках». Зашквар у тому, що українські актори, щоб знятися в ньому, поїхали в Росію. Сергій Лістунов і Дар’я Терновська виконали ролі українського подружжя, як його бачать російські пропагандисти.

А ось Оксана Наумова зібрала 15 новин і 10 текстів про Суспільне, які вас найбільше цікавили. Тут і «Євробачення», і радіодиктант, і спорт. І, звичайно, 2023 рік приніс нам немало пропагандистського кринжу — тут згадуємо найбезумніші сюжети року за версією влогу «Ньюспалм»: «Жаба Буданова, макет Валєра та нащадки Іллі Муромця».

Наразі це все.

Бережіть себе і рідних.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі і на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Фото: Max Sat/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
772
Читайте також
10.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 109
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
737
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду