Василь Стус, блогери і телемольфари

Василь Стус, блогери і телемольфари

13 Грудня 2023
491

Василь Стус, блогери і телемольфари

491
«ДМ» розбирався, хто може популяризувати українську культуру і будувати стратегію нашої перемоги.
Василь Стус, блогери і телемольфари
Василь Стус, блогери і телемольфари

Вівторок,  12 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Talk to us

Ольга Семенюк зробила огляд ютуб-каналів про письменників, блогерів та філологів, які популяризують українську мову. Вона пише, що після перегляду цих різних каналів зловила себе на думці, що українську нарешті витягнули з вінків і калини, а про мову говорять, не прикрашаючи її сумнівною мішурою «другої у світі за милозвучністю».

Рівно рік тому про трендовість української мови повідомила одна з платформ вивчення мов. У грудні 2022 року українську почали вивчати 1,3 мільйона людей, іноземців. Основна причина — солідарність із нами. Тримається ця тенденція, до речі, й донині — у світі, а що ж вдома?

А вдома Лєна Чиченіна прямо в лоб уже запитує: чому популяризація культури в Україні все ще вважається недостойним заняттям? І хоча йдеться, власне, не про популяризацію вивчення української мови, вона дає відповідь на запитання, чому в метро, маршрутці, магазині чи таксі досі вдосталь російської. Лєна пише про пост у фейсбуці Вахтанга Кіпіані, дуже короткий і дуже резонансний. «За час війни підросло нове покоління стусознавців. "У кожного свій фронт" (с)», — написав журналіст, письменник і військовослужбовець, натрапивши на ютуб-шоу на каналі «Точка збору», присвячене Василеві Стусу, де про його життя і творчість розповідали блогери, актори та коміки. А далі під допис прийшли коментатори… які погодилися (були й ті, хто ні) з Кіпіані. Висловила свою думку і Лєна. Так і написала: «Мої спостереження кажуть, що це дуже кепська історія. Бо в нас до великої війни такого контенту майже не було. І росіяни з радістю цю нішу заповнювали». Лєна Чиченіна пише дуже виважено й аргументовано і про Стуса, і про шоу, і про велику культуру вустами коміків та чому це нам потрібно.

А далі час для найскладнішого запитання: чому державна комунікація мовчить про найголовніше — про стратегію перемоги у війні? Бо коли держава мовчить, ці стратегії будують «відьми», «мольфари» та «ворожки», які окупували ефіри медіа, що називають себе інформаційними. Гала Скляревська поставила інше запитання: навіщо цю антинаукову єресь глядачам підсовують редактори й менеджмент телеканалів? А в тексті зібрала найяскравіші приклади.

Глухий кут еволюції

Від початку повномасштабного вторгнення «Детектор медіа» задокументував понад три тисячі пропагандистських вкидів. Уже 24 лютого 2022 року команда Центру досліджень в реальному часі почала збирати й документувати хроніки російської пропаганди навколо війни в проєкті #DisinfoChronicle. У січні 2023 року аналітики й аналітикині запустили окремі рубрики в межах проєкту: «Новомова» й «Тактики пропаганди». З часом ми почали робити регулярні тижневі огляди дезінформації: тут читайте останні. Потім ми підсилили хроніку «Конспірологічними теоріями». Чого тільки не писала російська дезінформація про нас із вами та Україну — за посиланням можна знайомитися з оглядом російської дезінформації за перші десять місяців війни. А в спецпроєкті «Аналіз соціальних мереж» Орест Сливенко зібрав моніторинг інтернету за весь рік — у ньому виокремили основні теми, меседжі, вкиди, фейки й маніпуляції, які створював Кремль від 1 грудня 2022 року до 1 грудня 2023 року.

«Вам добре, у вас демократія»

Російська дезінформація, особливо в соцмережах, — проблема не тільки України, але в жодній країні немає такого засилля телеграм-каналів, як у нас, поділилася Світлана Остапа з читачами «ДМ» після повернення з Кишинева (Молдова). Там наша колега була на регіональному форумі Ради Європи «Свобода вираження під час війни». Чи блокують там російські телеграм- і телеканали? Які виклики свободі слова? Скільки в Молдові російськомовних, чому вони не володіють румунською? І чи категоричніше налаштування в самій Молдові та учасників саміту в бік Росії допомогло зрозуміти країнам усе зло російської інформполітики?

Дуже раджу звернути увагу на ще одну конференцію — «Медіабіль», де творці контенту з регіонів розповідали про пошуки власного формату, донорську підтримку та розвиток медіа. Юлія Лавришин написала, що кожен з учасників дискусії розповів про роботу свого медіа. Якщо дуже коротко: локальні медіа — не означає гірші, й вони повинні відповідати всім стандартам і канонам сучасної журналістики та аж ніяк не можуть поступатися якістю контенту. А модераторка дискусії Лера Лауда припустила, що, щоб бути інноваційними, медіа повинні постійно шукати нових форм, сенсів та ідей, і тому  запитала в учасників дискусії про те, що нове у своїй роботі медійники тестували цього року. Прочитати їхні відповіді було й справді цікаво, дуже вже підходи в локальних медіа відрізняються від загальнонаціональних або центральних. Попрошу вас також прочитати і про іншу дискусію на конференції під назвою «Новини в YouTube — це біль!» за цим посиланням, було часом доволі гаряче. Особливо про клікбейтність заголовків та її шкоду.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Колаж на головній: Точка Збору/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
491
Читайте також
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
775
02.01.2024 20:05
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 376
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
740
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
662
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду