Скандал у новорічну ніч: У «Дизель шоу» висміяли жителів окупованого Криму, представивши їх зрадниками і лицемірами

Скандал у новорічну ніч: У «Дизель шоу» висміяли жителів окупованого Криму, представивши їх зрадниками і лицемірами

4 Січня 2024
3739

Скандал у новорічну ніч: У «Дизель шоу» висміяли жителів окупованого Криму, представивши їх зрадниками і лицемірами

3739
На думку автора «Детектора медіа», який проаналізував останній випуск «Дизель шоу», номер про кримчан побудований за канонами російської пропаганди.
Скандал у новорічну ніч: У «Дизель шоу» висміяли жителів окупованого Криму, представивши їх зрадниками і лицемірами
Скандал у новорічну ніч: У «Дизель шоу» висміяли жителів окупованого Криму, представивши їх зрадниками і лицемірами

Останній випуск «Дизель шоу», який вийшов у новорічну ніч на каналі ICTV, був насичений пропагандою алкоголізму із залученням дітей, сексистськими і ксенофобними жартами та містив образи на адресу жителів окупованих територій. Про це йдеться у статті «“Деган Шоу”. Як “Дизелі” ображають кримчан, жінок, євреїв та пропагують алкоголізм», опублікованій на «Детекторі медіа».

Її автор, подивившись та проаналізувавши чотиригодинне дійство, виявив, що поки «Вечірній квартал» висміював жителів окупованого Скадовська (Херсонська область), актори «Дизель шоу» вправлялися в дотепності на тему життя українців в окупованому Криму. Обернулося це виставлянням жителів півострова недалекими зрадниками й лицемірами.

«Номер розповідає, як сім’я кримчан на Новий рік вмикає телевізор, а там починається українська трансляція й узагалі півострів звільняють. Гумор будується на тому, що наші герої намагаються швидко “перевзутися”. Більшість жартів — це натяки на легендарне відео “Не хочу уезжать из Крыма”. От тільки тут є одна але: в тому відео жінка каже “как в своем доме жили” та інші фрази, що натякають, що вона приїхала у Крим після окупації. А номер “Дизель шоу” розповідає саме про корінних українців», — ідеться в статті.

Герої номеру згадують, що раніше мали українські паспорти, знали українську мову, брали участь у «референдумі» про окупацію. Тобто, як каже ведучий на його початку, є звичайною парою місцевих жителів.

Репрезентує «Дизель шоу» цих кримчан, які залишися в окупації, їхніми ж вустами так: «Мы, жители Крыма, никогда никому ничего плохого не сделали. Мы только поддержали аннексию Крыма, участвовали в “референдуме”, голосовали за “Единую Россию” и поддержали СВО». 

«А тепер уявіть, що “дизелі” сказали це про херсонців. Різниця просто у тривалості окупації. Але кримчани теж чинять спротив, їх теж репресують, за Крим теж гинули українські воїни. Прямо зараз там активний партизанський рух. Там живуть українці, які на рівних у 1991 році підтримали незалежність України. Тож не говорімо про них, що у 2014 році вони самі “проголосували” за анексію! Увесь цивілізований світ вважає той “референдум» фейком. Хоча де цивілізація, а де “Дизель шоу”», — зауважує автор.

Проблему номеру, що представляє українців, які живуть під окупацією, проросійськими, він бачить у наступному. Після звільнення захоплених ворогом територій Україна має цих людей реінтегрувати. Однак презумпція провини зробить процес значно складнішим. Адже нав’язуючи українцям враження, що в Криму самі зрадники, що фактично роблять «дизелі», у них взагалі можна відбити бажання звільняти півострів.

Натомість новорічний випуск «Дизель шоу» буквально висміює та виставляє лицемірами кримчан, які в очікуванні визволення тренуються говорити фразу: «Рідненькі, як ми вас довго чекали». Крім сімейної пари в номері фігурує ще один персонаж-кримчанин — подвійний зрадник: він перебігає на бік України та здає суддів, яких врешті пакують правоохоронці.

«Усе за канонами російської пропаганди: для жителів півострова — дивіться, вам варто боятися приходу ЗСУ, вас чекають чистки. Для жителів неокупованих територій — у Криму самі зрадники. “Дизель шоу” могло обрати будь-який номер про півострів, будь-яких персонажів, будь-яку тему. Але обрало лише це», — резюмує автор статті. І додає: «А, ну і ще фразу “Татары — кочевой народ без паспортов”. Не найкращий підбір слів, коли вся сценка відбувається в контексті території, де живуть кримські татари, яких звідти депортували».

Читайте також:

Фото: скриншот програми «Дизель шоу»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3739
Читайте також
24.01.2024 15:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 586
07.01.2024 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
19 240
06.01.2024 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 372
15.12.2023 18:45
Марина Крижня
«Детектор медіа»
1 491
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду