Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ

Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ

27 Грудня 2023
1054

Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ

1054
ДМ» підбиває підсумки 2023-го, аналізуючи рівень медіаграмотності українців
Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ
Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ

Вівторок, 26 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Коли закінчиться єдиний марафон?

«Якщо ми не знайдемо механізм, як зробити єдиний марафон більш збалансованим, він себе вичерпає в межах одного року», — про це Ярослав Юрчишин, якого Верховна Рада призначила очільником комітету з питань свободи слова, розповів ведучим подкасту «Медіуми». Наталя Соколенко і Вадим Міський запитали не тільки про подальшу долю інформаційного марафону, а й про те, чи є перспективи спрощення умов роботи журналістів на війні та кращого розслідування справ перешкоджання їхній професійній діяльності. Розмовляли і про те, що робити з анонімними телеграм-каналами: чи достатньо розвивати медіаграмотність, чи держава має піти на жорстке регулювання, — відповіді тут.

Головні виклики для якісних медіа 

Cамоцензуру шефредакторка онлайн-видання «Детектор медіа» Наталія Лигачова визначила як п’ятий виклик і болючу проблему, спричинену як тим, що Україна ось уже десять років воює із зовнішнім ворогом, так і  тим, що багато видань належать комусь або є державними чи контролюються державою. І журналістам часто навіть не кажуть: «Роби те чи те», — вони й самі знають, що можна в роботі на цього власника, а чого не можна. Ще чотири виклики наша Юлія Лавришин послухала і зібрала ось у цьому тексті: «Арестович, Жданов — гарантована велика кількість переглядів. Але ж ми розуміємо, що це не експертність». Це скорочена та редагована текстова версія онлайн-лекції  Наталії Лигачової. Повний відеозапис «Якісні українські медіа сьогодні й завтра» можна переглянути тут.

 

Уже не віримо у «розіп’ятих хлопчиків», але ходимо по анонімних ТГ 

Гала Скляревська тим часом винесла аж у заголовок цитату з розмови з Діаною Дуцик про рівень медіаграмотності українців. Він, на думку виконавчої директорки ГО «Український інститут медіа та комунікації», недостатній для інформаційної стійкості суспільства під час війни: «нам сьогодні потрібна нова інформаційна політика, яка відповідатиме новим реаліям. І ця політика — не лише про обмеження для журналістів під час воєнного стану. Ця політика — це і про активне просування української культури, демократичних цінностей, і про якісну освіту, і про адекватну, “дорослу” комунікацію держави з суспільством», поділилася Дуцик одним із головних викликів наступного року і розповіла про підсумки року, що минає. Яких помилок наробили, а що можемо взяти із собою у 2024-й? Чи достатньо українцям лишень навичок медіаграмотності, щоб встояти перед інформаційною атакою Росії? І чи стане нам у цьому помічником штучний інтелект, а чи він гратиме проти нас? Інтерв’ю вийшло динамічне і сучасно-технологічне — справжнє метаповідомлення.  

Не телеграмом єдиним

Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців — дослідили це наші колеги з «Текстів». А Юлія Поліковська зібрала найголовніше для вас: «російські відео часто просочувалися в українські результати пошуку через хештеги #украина або #ukraine. Серед таких знахідок — кілька відео російського пропагандистського “РИА Новости”, яке тікток хоч і маркує як канал, контрольований російською державою, та все ж таки пропонує українцям».  Боротися з цим важко, але можливо, на підлітків та молодь це впливає сильно, але не катастрофічно, вирізнити фейк проблемно, але способи існують — усі описані в тексті.

Усім тривожним слухати…

Сьогодні стало відомо, що головнокомандувач Валерій Залужний провів першу за час великої війни пресконференцію і вперше ж з’явився у прямому етері телемарафону «Єдині новини». Коментував можливі зміни в мобілізації населення. Подія, якої ніхто не чекав, але всі обговорюють.

У себе ж у соцмережах брифінг Залужного я порадила дивитися всім тривожним і як приклад ефективної комунікації. А вам хочу залишити посилання на текст моєї колеги Марини Крижньої  про реакцію «Дизель шоу» на критику їхнього номеру про українців в окупації — це приклад того, як пробити дно.

Маніпуляція

«Британія та Норвегія ескалюють ситуацію в Чорному морі»  — російські медіа відреагували на запуск роботи нової Чорноморської коаліції дезінформаційними повідомленнями. Мої колеги, які працюють над спецпроєктом #disinfochronicle, з’ясували, що росіяни навмисно неправильно тлумачать ці кроки як «ескалацію ситуації», намагаючись відокремити їх від контексту та вигідно інтерпретувати на свою користь. Усе це робиться задля представлення Росії в ролі жертви.

І насамкінець залишу посилання на текст Єгора Брайляна, котрий був у «Довженко-Центрі», де ще 16 грудня відбулася дискусія «Дезінформація та проблеми висвітлення подій навколо Каховської ГЕС». Організатори та учасники розповіли, що перепони в доступі до місць зйомок не дали змоги зняти багато документальних свідчень про російський злочин. Власне, збиралися для того, щоб зрозуміти, як працювати у майбутньому, щоб повніше і краще розповідати світові правду про російсько-українську війну.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1054
Читайте також
10.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 109
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
773
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
737
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
487
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду